Loading...
Idős kutyák gondozása

6 fontos dolog az idős kutyák gondozása kapcsán

Mikor mondható egy kutyára az, hogy szenior korba lépett? Milyen kiegészítőkre, mikor van szüksége az idős kutyáknak? Idős kutyák gondozása.

Mikor mondható egy kutyára az, hogy szenior korba lépett? Mit kell tudnod a idős kutyák gondozásáról? Milyen kiegészítőkre mikor van szüksége egy idős kutyusnak? Hasznos tippek következnek.

1. Mikor mondható egy kutyára az, hogy idős korba lépett?

Nincs meghatározott életkor vagy dátum, amikor a kutya felnőtt korból időskorúvá válik. Valójában függ a kutya fajtájától és méretétől és még mennyi minden mástól. Átlagosan 7 év körüli életkorban válnak időssé a kutyák, de a valóságban ez jelentősen változhat 5 és 12 éves kor között. 

2. A kutya életkorának meghatározása

A legtöbb kutya 6 hónapos és 1 éves koráig kölyökkutya. A következő a felnőtt életszakasz. Egyes kutyáknál ez 5-6 éves korig tart, ekkor mutatkozhatnak az öregedés jelei, amelyek az idős életszakaszra utalnak. Más kutyák elérik a 12 éves kort, mielőtt drámaian öregednének.  Általában azt várjuk, hogy az „idősebb” életszakasz a kutya várható élettartamának utolsó negyede-harmada. 

3. Mikor számít egy kisméretű kutya idősnek?

A kisméretű kutyák átlagosan hamarabb érik el felnőtt korukat, mint a nagy fajták, gyakran hat-nyolc hónapos, egyéves korukra teljesen kifejlődnek. Ezt követően azonban lassabban öregszenek.  A kistestű kutyák élettartama átlagosan hosszabb, mint egy nagytestű kutyáé – körülbelül 16 év. Ez azt jelenti, hogy egy egészséges, kistestű kutyát 12 éves korukig nem lehet idősebbnek tekinteni. 

4. Mikor számít egy nagytestű kutya idősnek?

A válasz több tényezőtől is függ: a kutya testméretétől, egészségi állapotától és az őt érő hatásoktól is. Egy kistestű kutya például 11 éves korától fogva mondható öregecskének, amit emberi években kifejezve nagyjából 65-nek saccolnak. Egy közepes testű kutyánál ez a határ 9-10 éves korra tehető, nagyobb testméret esetén ez a szám 8. Az óriás fajtáknál (pl. német dog, ír farkaskutya, stb.) és keverékeiknél a bűvös hetestől tekinthető idősnek a kutya. 

5. Mit kell tudnod az idős kutyák gondozásáról?

Ahogy nekünk embereknek, az időskori életminőségünk az életünk során felvett szokásoktól, viselkedéstől, életviteltől, munkától, tápláléktól és még sok minden mástól függ. Nincs ez másképp a kutyáknál sem.

6. Idős kutyák életminősége az alábbi tényezőktől függ

Milyen minőségű és mennyiségű táplálékkal etetjük a kutyát, elegendő friss vízhez jut-e, szeretetteljes, gondos közegben éli-e mindennapjait, vagy szorong, fél, aggódik, esetleg mennyi stressz éri. Itt fontos kiemelni, hogy amennyiben egyes kutyák aktív sport- vagy munkakutyaként tevékenykednek, fontos a megfelelő ízületi támogatás, valamint, hogy kellően ki tudja-e pihenni magát minden nap. Az időjárás viszontagságaitól védett helyen töltheti-e napjait, vagy az elemeknek kitéve éldegél, odafigyelnek-e egészségi állapotára.

Támogasd Petaminnal az idős kutyákat

Ízületi bántalmak, szőr- és bőrproblémák, látásromlás, energiahiány – csak néhány példa a kutyák időskori kihívásaiból. A PETAMIN Senior Dog csomag az egészséges étrend mellett segít felvenni a harcot ezekkel szemben, hogy szenior kedvenced fizikailag és szellemileg is fitt maradjon.

Petamin Prémium Ízület Komplex tabletta 

Összetevői közül a glükozamin és kondroitin-szulfát a porcszövet természetes alkotórészei, segítik az ízületek egészséges működését, a porcszövetek újraképződését, az MSM gyulladáscsökkentő és gátolja a porc lebomlását, a hialuronsav fontos része a porcnak és ízületi folyadéknak, a bór és a mangán támogatja a csontok egészségét, az ördögcsáklya- és gyermekláncfű-kivonat segíti az ízületek gyulladásával, kopásával járó fájdalmak enyhítését, az ízületi állapot javítását.

Petamin Multivitamin táplálékkiegészítő tabletta

Együtt minden fontos, nélkülözhetetlen ásványi anyag, nyomelem és vitamin idős kutyáknak. Tartalmazza a vízben oldódó C- és B-vitaminokat és a zsírban oldódó A-, D- és E-vitaminokat is, emellett a cink, szelén, vas, kalcium és a foszfor is megtalálható összetevői között. Hozzájárul a fehérjék, szénhidrátok és zsírok normál anyagcseréjéhez, az energiatermeléshez, támogatja az agy, idegrendszer, immunrendszer, szív- és érrendszer megfelelő működését, a jó látást és hallást, a fényes szőrzet és egészséges bőr fenntartását.

Petamin Prémium Norvég Lazacolaj

Az idős kutyák étrendjéből semmiképp sem hiányozhatnak az omega zsírsavak. Kutatások szerint a kiegyensúlyozott bevitelük csökkenti a gyulladásokat, elengedhetetlen az immunrendszer, agy, idegrendszer megfelelő működéséhez, a látás, bőr, szőrzet, szív- és érrendszer egészségéhez. Az omega-3-ban gazdag étrend az elhízás, cukorbetegség és ízületi bántalmak elleni harcban is segít, javítja a mozgékonyságot és az idős kutyák szellemi állapotát, viselkedését is.

Forrás

A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!