Loading...
Idős macskák gondozása

Erre érdemes odafigyelnünk, az idős macskák gondozása során

Hány éves cica számít már idős macskának? Megelőzhetőek az idős macskák egészségügyi problémái? Kérdések, válaszok az idős cicák kapcsán.

Kecsesen öregszik. Bár szeretett macskád időnként még mindig kiscicának érzi magát, idővel lassulni kezd. De vajon hány éves cica számít már idős macskának? Megelőzhetőek az idős macskák egészségügyi problémái? Kérdések, válaszok az idős cicák kapcsán.

Idős macskák gondozása

Hány éves egy idős macska?

A macskák életkorának kitolódása részben köszönhető a jobb táplálásnak, állatorvosi és otthoni gondozásnak. Az elmúlt években a macskák életkorát és életszakaszát újradefiniálták, a cicákat akkor tekintik idősnek, ha elérik a 11. életévüket, az idős macskákat pedig a 11-14 év közötti életkorra teszik, a szuperidős macskákat pedig a 15 év felettieket.

Megváltozik-e az idős macskák viselkedése?

Az életkor előrehaladtával a macskák viselkedése megváltozik, gyakran a bekövetkező fiziológiai változások közvetlen eredményeként. Az idős macska fokozatosan alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz, és előfordulhat, hogy ez csak akkor lesz nyilvánvaló, ha kifejezetten az öregedés jeleit keresi. Zavartság, állandó nyávogás, mogorvaság és elveszettnek tűnő megjelenés: ezek mind a macskák demencia jelei lehetnek.


Változások a cica szokásaiban

Van néhány alapvető jel, melyre érdemes a cica gazdiknak odafigyelni egy idős macska kapcsán. Akár többet, akár kevesebbet iszik a macska a szokásosnál, ez valamilyen alapbetegség jele lehet, például vesebetegség, cukorbetegség vagy pajzsmirigy túlműködés. Éjszakai üvöltés: ez összefüggésbe hozható a hallás- vagy látásvesztéssel, vagy ismét a macskafélék demenciájával. Elrejtőzés: ha mindig kis helyen tűnnek el, ez annak a jele lehet, hogy a cica valamilyen oknál fogva fájdalmat érez. Ezek persze nem általánosítható jelek, érdemes állatorvoshoz fordulni, és rendszeresen kivizsgálni idősödő cicánkat.

Fontosabb változások az idős macskák életében, mozgás

Az idősebb macskák kevesebbet vadásznak, kevesebb időt töltenek a szabadban, általában kevésbé aktívak és hosszabb ideig alszanak. Ugrási, mozgási vagy nyújtási nehézség jelentkezhet: ez ízületi gyulladást, idegkárosodást vagy egyéb ízületi problémákra utalhat.

Fontosabb változások az idős macskák életében, táplálkozás

Csökkent vagy nyűgössé vált étkezések, szokatlanul büdös lehelet: ez veseproblémákat vagy fogászati ​​betegségeket is jelezhet. Súlyváltozások: a macskák elhízása gyakran társul a macskacukorbetegséggel, míg a fogyó macskának fogászati ​​problémái vagy pajzsmirigy -túlműködése lehet.

Megelőzhetőek az idős macska egészségügyi problémái?

Van néhány dolog, amivel képesek vagyunk támogatni idős macskákat, hogy minél hosszabb ideig mellettünk legyenek. De vajon milyen területen érdemes egy idősebb cica életét támogatni. Összeszedtük a legfontosabb tudni valókat és megoldásokat a felmerülő problémákra.

Hogy miért válaszd a Petamin Prémium Norvég lazacolajat idős cicádnak?

A lazacolajban található omega-3 (EPA és DHA) zsírsavakból kutatások alapján rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő anyagok keletkeznek a macskák szervezetében is.  Eddigi kutatási eredmények alapján az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a sejtszintű egészségben és az immunrendszer normál működésében, valamint az ízületek, a szív- és érrendszer, a vese, a bőr és a szőrzet egészségének fenntartásában. Bővebben erről a készítményről itt olvashattok.

Mikor ajánlott a Petamin Ultra Probiotikum Komplex por?

Egy idős cicának már nem ugyanolyan az emésztése, mint fiatal társainak. Akut vagy krónikus hasmenés, rossz minőségű széklet. Emésztési panaszok, pl. hasi fájdalom, puffadás, gázképződés, székrekedés esetén. Ugyanakkor Atópiás dermatitisz (bőrgyulladás), ételallergia és gyulladásos bélbetegség esetén is megoldást nyújthat ez a Petamin készítmény.

Forrás

Forrás

A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!