Loading...
Biztonságos karácsony kutyáknak és macskáknak 11 tipp mire figyelj

Biztonságos karácsony kutyáknak és macskáknak: 11 dolog, amire figyelj

11 tanács hogyan lehet biztonságos a karácsony kutyáknak és macskáknak, mire figyelj a dekorációval, az ételekkel, ajándékokkal kapcsolatban!

A karácsony az év legcsodálatosabb időszaka, amikor a hétköznapok sodrásából kiszakadva egy kicsit elcsendesedünk és szeretteink felé fordulunk – beleértve természetesen négylábú társainkat is. A meghitt pillanatokat azonban könnyedén elronthatja egy kellemetlen vagy akár ijesztő szituáció, ami statisztikák szerint ilyenkor egészen gyakran fordul elő. Az ünnepi időszak ugyanis szépségei mellett sok veszélyt is rejt magában, ráadásul nemcsak ránk, hanem kedvenceinkre nézve is.

De mik is a legnagyobb veszélyek, amelyek karácsony idején a kutyákra, macskákra leselkednek? És mire kell ügyelnünk gazdiként, ha szeretnénk, hogy az ünnepek kedvenceink (és persze saját magunk) számára is nyugodtan, biztonságban teljenek? Mutatjuk a tudnivalókat!

1. A csokoládé, kakaó TILOS!

Minden gazdinak fontos tudnia, és soha nem lehet elégszer ismételni: csokoládét és kakaót soha nem szabad adni kutyáknak és cicáknak sem. A csokiban és kakaóban egy teobromin nevű vegyület található, amely mérgező a kedvenceinkre, hasmenést, hányást, fájdalmas görcsöket, akár halált is okozhat. Egy kistestű állatot már kisebb mennyiségű csoki is életveszélybe sodorhat.

2. A xilit szintén TILOS!

A xilit vagy xilitol, közismertebb nevén nyírfacukor, egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amely emberekre nézve ártalmatlan, kutyáknál azonban életveszélyesen alacsony vércukorszintet okozhat. Bármilyen kis mennyiséget evett is a kutya xilittartalmú édességből, ne várj, azonnal fordulj állatorvoshoz!

3. És vannak még egyéb veszélyes ételek, italok is

Általában véve az a legjobb, legbiztonságosabb döntés, ha a kutyák és a macskák csak kifejezetten nekik készült eledelt és nasit kapnak. Sajnos a csoki és a xilittartalmú édességek mellett még egyéb élelmiszerek is vannak, amelyek elfogyasztása rendkívül veszélyes lehet kedvenceink számára.

Ezek sem valók nekik: szőlő, mazsola, hagymafélék, citrusfélék, avokádó, sóska, rebarbara, burgonya, paradicsom, paprika, tej és tejtermékek, diófélék, nyers tészta, só és sós snackek, kávé, tea, kóla, energiaitalok, alkohol. A karácsonyi fűszerek közül szerecsendiót, szegfűborsot, szegfüvet sem szabad enniük.

4. Óvatosan az égő gyertyákkal

Az adventi koszorúk, gyertyák, mécsesek népszerű kellékei az ünnepi időszaknak. Az égő láng azonban nagyon vonzó tud lenni a kedvencek számára, főleg ha még kölyökkorban vannak. Az is előfordul, hogy futkározás, játék vagy szimplán séta közben verik le ezeket. Ezért a gyertyákat olyan helyre tedd, ahol kedvenced nem tudja elérni, és ha égnek, akkor ne hagyd felügyelet nélkül ott az állatot. Még jobb megoldás az, ha inkább LED gyertyát szerzel be.

5. Dekorációk, fényfüzérek, vezetékek – ezekre is figyelj!

Karácsonyi dekorációk felszerelésekor mindig tedd fel ezt a fontos a kérdést magadnak: elérheti-e a kutyám/macskám és ha igen, kárt tud-e okozni vele, vagy veszélyes lehet-e rá nézve? Különösen érdemes vigyázni a lelógó szalagokkal, füzérekkel, a hosszú elektromos vezetékekkel, hiszen ezek a kedvenced testére, akár a nyakára is tekeredhetnek és életét is veszélyeztethetik.

A szalagok, girlandok, lametták és egyéb dekorációk lenyelve fulladást vagy bélelzáródást is okozhatnak. Az elektromos díszeket, fényeket, vezetékeket megrághatja kedvenced és áramütést is szenvedhet emiatt. A hosszabb kábeleket ne hagyd szabadon, rejtsd el például szőnyegek alatt, bútorok mögött, ragaszd őket a falra, vagy tedd őket védő tokba.

6. Így tedd biztonságossá a karácsonyfát

A kivilágított, csillogó gömbökkel, szalagokkal, akár szaloncukrokkal is feldíszített karácsonyfa a kedvencek legfőbb célpontja, amire felfedezni való újdonságként, unaloműzőként és játékszerként is tekinthetnek. Az égők, az üveg- és műanyagdíszek, az angyalhaj, a girland, a szaloncukrok, sőt még a karácsonyfatalp és a tűlevelek is egytől egyig veszélyforrásnak számítanak.

Gondoskodj a karácsonyfa stabil és biztonságos felállításáról, és ha tudod, kösd ki a falhoz is. Ha a talpban álló víz elérhető kedvenced számára, takard le, hogy ne tudjon inni belőle. Az üvegdíszeket, lamettákat, lelógó díszeket inkább kerüld vagy legalább tedd elérhetetlen magasságba és jól rögzítsd őket.

A fényfüzéreket, világító díszeket is inkább magasabbra tedd, és gondosan rögzítsd, ne legyenek lelógó kábelek, amibe belegabalyodhat kedvenced. A szaloncukrot is jobb elhagyni, már csak a csoki miatt is. Az alsó ágakra inkább papírból, szalmából, fából vagy kemény műanyagból készült díszeket tegyél. A tűleveleket minél előbb söpörd össze, nehogy kedvenced lenyelje.

Mindezek mellett szükség esetén ráccsal vagy nagyobb ajándékdobozokkal is elkerítheted a fát.

7. Veszélyek a karácsonyfa alatt

Az ehető ajándékot tartalmazó dobozokat (csoki, édesség, sütemény, kávé, alkoholos ital, stb.) ne hagyd a kedvenced számára elérhető helyen, felügyelet nélkül. Ha kedvencednek is csomagoltál ajándékot, inkább te magad bontsd ki, ne ő tépje szét a csomagolást. Ajándékbontás után pedig rögtön rakd el a szalagokat, zsinórokat, papírokat, amelyek veszélyesek lehetnek kedvencedre.

8. Vigyázat, mérgező ünnepi növények!

A karácsonyi hangulat megteremtésének gyakori kellékei a dísznövények, azonban ezek között több olyan is van, amelyik veszélyes lehet a kutyák, cicák egészségére. A fagyöngynek már egyetlen ága is hányást, hasmenést, alacsony vérnyomást, légzési nehézségeket, alacsony pulzusszámot okozhat négylábú társainknál. A liliomot, amarilliszt, mikulásvirágot és magyalt is mindig olyan helyre kell tenni, ahol kedvenceink biztosan nem érik el őket.

9. Karácsonyi illatok: csak mértékkel!

A dekorációk, fények, és zene mellett a különböző illóolajok, illatgyertyák, potpourrik is segítenek abban, hogy otthonunkban igazi karácsonyi hangulatot teremtsünk. Szerencsére ezek többsége nem mérgező kutyák, macskák számára, de jobb, ha egy termék használata előtt inkább egyeztetsz az állatorvosoddal. Ha nincs feltüntetve a pontos összetétel, inkább ne is használd a terméket.

Fő a mértékletesség: ne vidd túlzásba egyik eszköz használatát sem, és persze mindig tedd oda, ahol kedvenced nem tudja elérni. Ha aromadiffúzort szeretnél használni, válassz úgynevezett passzív diffúzort. Ha azt látod, hogy kedvenced nem szívesen megy be az illatosított szobába, eltűnik, ha előkerül az illatosító, vagy irritáció jeleit mutatja, akkor hagyd abba a termék használatát.

10. Karácsony = stressz a kedvenced számára is

Az ünnepi időszak sürgés-forgása kedvenceinkre is hatással lehet. Sok változás történik ilyenkor, dekorációk tűnnek fel a lakásban, nagy a készülődés, sütés-főzés, vendégek jönnek-mennek, utazni kell, felborul a megszokott rutin. Ez izgalmat, egyúttal stresszt is kelthet egy háziállatban. Ráadásul kutatások is igazolják: ha a gazdi stresszel, azt kedvence megérzi, és hasonlóan reagál rá.

Igyekezz az ünnepi időszakban is folytatni a megszokott rutint, a szokásos etetési időket, a sétákat. Játssz, foglalkozz a kedvenceddel, lehetőleg ne hagyd sokáig magára. Biztosíts számára nyugodt, csendes helyet, ahova elvonulhat, ha akar. A stressz ellen akár gyógynövényt is bevethetsz!

11. A gyerekjátékok nem kedvenceknek valók

A gyerekeknek szánt játékok számos veszélyt rejthetnek a kutyákra, macskákra nézve is. A kemény műanyag árthat a játékos állat fogának, a puzzle darabok, játékalkatrészek, vagy elemek lenyelése pedig fulladást, bélelzáródást, komoly belső sérüléseket okozhat. Mindig tartsd szemmel a játszó gyerekeket, tartsd távol a veszélyes játékokat a kedvencedtől és inkább foglald le kedvencedet biztonságos, direkt neki készült játékkal.

Forrás:
petplan.co.uk/pet-information/dog/advice/keeping-your-pet-safe-this-christmas/
blog.homesalive.ca/dog-blog/holiday-pet-safety
petplan.co.uk/pet-information/dog/advice/keeping-your-pet-safe-this-christmas/
avma.org/resources/pet-owners/petcare/7-ways-make-holidays-safer-pets
agroforum.hu/blog/haz-taj/kutyaink-es-macskaink-tiltolistaja-ezek-ne-szerepeljenek-az-etrendjukben/
aspca.org/pet-care/animal-poison-control/people-foods-avoid-feeding-your-pets
humanesociety.org/resources/foods-can-be-poisonous-pets
blog.healthypawspetinsurance.com/fall-baking-can-dogs-and-cats-eat-spices
hellovidek.hu/kert/2020/12/13/kutyasok-macskasok-figyelem-ezek-a-karacsonyi-novenyek-mind-mergezoek
kutyabarathelyek.hu/hu/hirek/reszletek/a-karacsony-veszelyei-a-kutyakra-hogyan-keruljuk-el-a-bajt/
marieclaire.hu/eletmod/2021/02/20/kutya-macska-illatgyertya-mergezo/

Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!