Loading...
Gyógyszer beadása cicának kutyának

Gyógyszer beadása cicának, kutyának

A gyógyszer beadása kis kedvencünknek küzdelmes élmény is lehet. Cikkünkben olyan praktikákat gyűjtöttünk össze, melyekkel megkönnyítheted cicád vagy kutyád, de saját magad számára is az ilyen helyzeteket!

Vannak élethelyzetek, mikor cicádnak vagy kutyádnak rövidebb/hosszabb ideig gyógyszert kell szednie vagy tudatos gazdiként táplálékkiegészítőt is adsz az eledele mellé. Kedvenceink persze agyafúrt jószágok, akiknek általában semmi kedvük lenyelni a keserű pirulákat. A gyógyszert persze be kell szedni, és a táplálékkiegészítőket sem szabad csak azért elhagynod, mert cicád vagy kutyád nem szívesen eszi meg azt. Mégis: hogyan adhatod be nekik a tablettákat, kapszulákat könnyedén? Adunk néhány kipróbált tippet!

Készülj fel előre, tudatosan

Alapvető – és talán te is hallottál róla – hogy érdemes a keserű gyógyszereket ételbe rejteni. Erre a legmegfelelőbbek a konzerves, aszpikos tápok vagy a húsos jutalomfalatok. De ha kutyádnak vagy cicádnak házi kosztot is adsz, érdemes lehet májkrémmel bekenni a kapszulát vagy sonkába, nyers húsba tömködni. Azonban kedvenceink szaglása sokkal jobb a mienknél – a kutyáké tíz-százezerszer, a macskáké tizennégyszer –, ezért így is előfordulhat, hogy visszaköpik a már bevett gyógyszert vagy egyszerűen csak ott hagyják a tálban. Vannak bizonyos ételek, amelyekkel elnyomhatod az általad nem is érzett szagot, erre a legjobb megoldás a hal, amelynek intenzív szagát és ízét a legtöbb kutya és macska szereti.

De mint a bevezetőben írtuk is, kedvenceink okosak, így azon túl, hogy az ételbe rejted a gyógyszert, érdemes figyelned még néhány dologra.

Fontos, hogy cicád vagy kutyád ne lássa, amint rákészülsz a folyamatra. Próbáld meg észrevétlenül elővenni a zacskót, tégelyt, amiből kiveszed a tablettát, ahogyan az ételébe történő elrejtést is csináld feltűnés nélkül. Ha kedvenced kiszúrja, hogy valami mást is teszel a tálkájába a vacsoráján kívül, előfordulhat, hogy nem fogja megenni.

Ugyanígy figyelj arra is, hogy ha jutalomfalatnak álcázod a gyógyszert, ne az első falattal add oda neki. Adj 1-2 falat virslit vagy jutalomfalatot, és csak a harmadik harapásba kerüljön a gyógyszer, így esélyesebb, hogy cicád, kutyád lenyeli majd.

Biztosan a te kedvencednek is van „éhen halok” nézése, mikor ételt lát a kezedben. Használd ezt ki és tégy úgy, mintha megennéd a gyógyszert. Azt is elhitetheted vele, hogy az orvosság jutalomfalat, amiért meg kell dolgoznia (pl. le kell ülnie). Ezzel a pszichológiai trükkel elérheted, hogy kedvenced ne sokat teketóriázzon, mikor odaadod neki a „finomságot.”

Ne feledd: a türelem rózsát lenyelt gyógyszert terem

Ha a gondos előkészületek ellenére is a földön landol a gyógyszer, kutyád vagy cicád gyomra helyett, ne keseredj el. Adj időt neki, hiszen gondolj csak bele: te sem szívesen szedsz gyógyszert, ő pedig valószínűleg nem tudja, miért akarod finom falatok helyett keserű kapszulákkal megetetni. Éppen ezért, ha elsőre nem sikerül a művelet, várj legalább fél órát, amíg újra próbálkozol. A negatív élményeket ugyanis megjegyzik az állatok, így ha erőszakosan próbálod újra és újra belé tukmálni a gyógyszert, biztosan kudarcot válassz.

Hiába kell többször nekifutnod a feladatnak, még a sokadik próbálkozásnál is igyekezz nyugodt maradni és minél természetesebben viselkedni. A cicák és a kutyák nagyon figyelnek gazdáikra, érzik azok minden rezdülését, hangulatváltozását is. Ezért biztos lehetsz benne, hogy kedvenced meg fogja érezni, ha feszült vagy türelmetlen vagy, ez pedig rá is átragadhat, ami csak nehezíti a gyógyszer beadását.

Mit tegyél, ha csődöt mondanak a praktikák?

Bizony előfordulhat, hogy olyan cicával vagy kutyával élsz együtt, aki minden türelmed és cseled ellenére sem hajlandó lenyelni a kapszulát. Ilyenkor nem marad más, minthogy erővel add be neki a létfontosságú gyógyszert vagy vitamint.

De hogyan is kell ezt csinálni? Megmutatjuk lépésről lépésre.

Így add be a gyógyszert kutyádnak

 • A feladat akár két embert is igényelhet – bizony, még kistestű kutya esetén is. Légy elővigyázatos, nem szándékosan, de ijedtségében lehet, hogy kutyusod odakap.
 • Vedd a gyógyszert a hüvelyk- és a mutatóujjad közé.
 • Másik kezeddel a felső állkapocsnál, a szemfog mögötti részt óvatosan, de határozottan fogd meg úgy, hogy a hüvelykujjad az állcsont egyik, a többi pedig a másik oldalán legyen.
 • Eközben told ujjaiddal az ajak bőrét a zápfogak rágófelületére.
 • Kezdd el lassan, óvatosan felfelé emelni a kutya fejét. Ettől a mozdulattól általában elenged az alsó állkapocs, a kutya szája szépen kinyílik. (Ha ez mégsem történik meg, a tablettát tartó kezed még szabad három ujját tedd az alsó két szemfog közé és finoman nyomd le az állát.)
 • Tedd a gyógyszert kutyusod nyelvére minél hátrébb.
 • Csukd be a száját és engedd le a fejét.
 • Finoman dörzsöld meg a torkánál és/vagy az orránál (amire finoman rá is fújhatsz), ezzel kiváltva a nyelési reflexet.

Fontos! Mindvégig beszélj hozzá halk, kedves, nyugodt hangon. A procedúra után pedig dicsérd és simogasd meg, adj neki jutalomfalatot.

Így add be a gyógyszer macskádnak

A cicák talán nehezebb esetek a kutyáknál, hiszen makacsabb jószágok, de egészségük érdekében bizony időnként nekik is be kell venniük egy-egy gyógyszert vagy éppen táplálékkiegészítőt, ha szükséges. Ne feledd: még a legkisebb macska esetén is lehet kétemberes a feladat.

 • Először vedd az öledbe a cicád vagy ülj közel hozzá.
 • Egyik kezedben fogd a tablettát a hüvelyk- és a mutatóujjad között. Másik kezed tenyerét tedd a fejére úgy, hogy a hüvelyk- és mutatóujjak a szemfogakhoz essenek.
 • Döntsd finoman hátra a cicád fejét úgy, hogy az orra felfelé nézzen.
 • A szemfogaknál lévő ujjaid nyomd kicsit össze, így kinyílik a szája, középső ujjaddal tartsd nyitva a száját úgy, hogy enyhén nyomod az alsó állkapcsát.
 • Tedd a tablettát minél mélyebbre a torokba.
 • Zárd össze gyorsan a cica száját és gyengéden masszírozd a torkát vagy fújj az orrára, hogy kiváltsd a nyelési reflexet.
 • A művelet végén a cicád valószínűleg nem akarja majd, hogy simogasd és gratulálj neki, hogy ügyes volt. Hagyd elmenni, ne piszkáld. Egy kis jutalomfalattal persze biztosan ő is lekenyerezhető, de készülj fel, lehet, egy ideig kerülni fog téged.


Bár a teljes folyamat bonyolultnak tűnhet és tele lehet buktatókkal, ne ijedj meg, egy kis gyakorlással, türelemmel, menni fog. Gondolj arra, hogy azért csinálod az egészet, hogy kedvenced egészséges legyen. Ha bizonytalan vagy a fent leírtakban, az interneten találhatsz videókat a megfelelő kivitelezésről – érdemes állatorvosok által feltöltött anyagokat tanulmányoznod. De akár állatorvosodat is megkérheted, mutassa meg gyakorlatban is, hogyan add be kutyádnak, cicádnak a gyógyszert.

Jó hír, hogy sok gyógyszert már nem csak tabletta formájában lehet kapni. Vannak kapszulás készítmények, amelyeket – szigorúan orvosi konzultációt követően! – kettétörhetsz és belekeverheted állatkád ételébe, de már lehet alapból por állagú készítményeket is kapni, és vannak folyékony gyógyszerek és paszták is. (A féreghajtó pasztáknak pl. általában sonka íze van, így cicád vagy kutyád szívesen lenyalogatja ahelyett, hogy a keserű pirulával kéne bajlódnod.)
A Petamin kínálatában is számos táplálék-kiegészítőt találsz, amelyek por- vagy folyékony állagúak.

Petamin Prémium Norvég Lazacolaj

Általánosan az ízületvédelem, az idegrendszer támogatása, a fényes és egészséges szőrzet biztosítása, az emésztés, valamint a gyomor- és bélrendszer támogatása a célja Prémium Norvég Lazacolajunknak, amelyet általános immunerősítőként, de allergiás állatok esetén is bátran használhatsz. Hidegen préselt, gazdag omega-3, -6 és -9 zsírsavakban.

Petamin Halkollagén Peptidek por

A kollagén a leggyakoribb fehérje kedvenced testében, amely tartószerkezetet képez a szövetei (pl. csontjai, ízületei, bőre) számára, hogy erősek és rugalmasak maradjanak. Ahogy nálunk embereknél, az idő előrehaladtával az állatokban is csökken a kollagén mennyisége, éppen ezért megelőzésként, de akár már kialakult probléma esetén is enyhülést hozhat halkollagén peptid porunk.

Petamin Új-zélandi Prémium Zöldkagylópor

Az idősebb kutyák 80%-át, az idősebb macskák 90%-át érinti a porckopás. Új-zélandi Prémium Zöldkagylóporunkat éppen ezért megelőzésre is használhatod, de sérülések, gyulladások, kopások esetén is segítheti kedvenced mindennapjait. Gazdag a porcszövetet felépítő glükozaminoglikánokban, fehérjékben, nyomelemekben, értékes zsírsavakban.


Petamin 100% Taurin por

A taurin létfontosságú aminosav. A kutyák elő tudják állítani, ám például stressz, betegség idején nekik is kívülről kell bevinni. A macskák viszont egyáltalán nem képesek előállítani, táplálkozás és táplálékkiegészítés útján kell hozzájutniuk. A szív, látás, emésztés, és immunrendszer egészségéhez is elengedhetetlen. A Petamin 100% Taurin por segíti a taurinhiány megelőzését és kezelését.

Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal