Loading...
Nyaralás kedvenceddel vagy nélküle

Nyaralás kedvenceddel vagy nélküle? Tippek mindkét esetre!

Kutyáddal vagy cicáddal utaznál? Vagy inkább szeretnéd itthon hagyni, míg nyaralsz? 5 hasznos tanács a cikkben mindkét esetre!

Hurrá, nyaralunk! Egész évben arra várunk, hogy élményekben gazdagon, kellemesen tölthessük el jól megérdemelt szabadságunkat. Izgatottan szervezzük az utazást és készülődünk… de rögtön eszünkbe jut a gazdik örök kérdése: mi legyen kedvencünkkel a nyaralás ideje alatt? Magunkkal vigyük vagy megbízható helyet keressünk neki arra az időre, amíg távol vagyunk?

A közös nyaralásnak és kedvencünk másra bízásának is megvannak a maga előnyei és hátrányai – adott helyzettől, az állat személyiségétől és számos egyéb tényezőtől is függhet, hogy mikor melyik a jobb döntés. Bárhogyan is döntesz, fontos a tudatosság, hogy négylábú társad a lehető legjobban érezze magát! Adunk pár hasznos tippet, hogy mikor mire érdemes figyelned!

ÚGY DÖNTÖTTÉL, NEM VISZED MAGADDAL A KEDVENCEDET?
ÍME 5 HASZNOS TIPP!

 1. A legfontosabb: találj megfelelő pótgazdit!
  Ha több napra elutazol, akkor választanod kell egy gondozót vagy pótgazdit, aki eteti, itatja, foglalkozik a kedvenceddel. Ideális esetben ez olyasvalaki, akit a kutya vagy cica már ismer, például jó szomszéd, barát, rokon, aki naponta legalább kétszer ránéz az állatra (vagy akár be is tud költözni hozzá erre az időre), játszik vele, simogatja. Ha ez nem megoldható, léteznek kutya- és macskapanziók, valamint professzionális kutya- és cicaszitterek is. Partnerünk megbízható, képzett kisállatszitterekkel segít!
 2. A szokások, ismerős dolgok ilyenkor is fontosak!
  Ha a kedvenced otthon marad, és ott látogatja meg a pótgazdi, akkor is érdemes a már megszokott etetési és séta időpontokat követni. Ha panzióba, idegen helyre költözik a nyaralás idejére, akkor jó, ha előtte néhány „összeszoktató” találkozó alkalmával a kutya vagy cica megismerkedhet az adott környezettel, az ideiglenes gazdival vagy gazdikkal. Érdemes a szokásos eledelt, ismerős dolgokat (fekhelyt, takarót, játékokat) is elvinni az állattal együtt, hogy az ismerős illatok megnyugtassák.
 3. Írj össze minden alapvető tudnivalót a kedvencedről!
  Nagyon fontos, hogy a gondozónak, pótgazdinak legyen egy listája, ami alapján az állat minden szükségletét ki tudja elégíteni. Például: mikor és mit szokott enni a kedvenced, milyen játékokat szeret, szed-e bármilyen gyógyszert, van-e számára tiltott helyiség vagy bútor, hol találhatóak a felszerelések és kellékek (pl. póráz, kefe, alom, játékok, eledel), és így tovább. Alapvető még a naprakész orvosi adatok, azonosító papírok, oltási könyv, és az állatorvos elérhetőségének átadása. Azt is mondd el, hogy mi a teendő vészhelyzetben és kit kell hívni, ha te nem vagy elérhető.
 4. Szerezz be egy automatikus etetőt!
  Ha otthon marad a kis kedvenced, érdemes egy automatikus eledel- és vízadagolót is beszerezned. Ez nagy segítség abban az esetben, ha a pótgazdi valami sürgős teendő vagy probléma miatt nem tud elmenni megetetni a kedvencedet. Így egyedül is tud enni, amíg nem találsz egy új pótgazdit.
 5. Stressz, szorongás ellen Ashwagandha!
  Az új környezet, új emberek, megváltozott helyzet és a gazdi távolléte mind-mind stresszt kiváltó tényezők kutyánál és macskánál egyaránt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden tőled telhetőt megtegyél azért, hogy kedvenced kényelmesen és biztonságban érezze magát, amíg távol vagy, te pedig feltöltődhess, kikapcsolódhass a nyaralás alatt. A Petamin Ashwagandha Relax kapszula (https://petamin.hu/termekeink/ashwagandha-relax-kapszula-p110) természetes növényi hatóanyagaival fokozza a szervezet stressztűrő képességét, így nyújt segítséget a stresszes, szorongó, vagy félő kutyáknak és cicáknak!

KUTYÁVAL VAGY MACSKÁVAL NYARALSZ? ÍME 5 HASZNOS TIPP!

 1. A legfontosabb: válassz állatbarát szálláshelyet!
  Mikor szállást választasz, mindenképp nézz utána, érdeklődj, hogy milyen előírások vannak a házi kedvencekre vonatkozóan. Minden bizonnyal online is találsz információt, de érdemes pontosítani minden kérdést e-mailben, telefonon: mi a házirend, hova és milyen feltételekkel vihető be kisállat és hova nem, stb. Az is fontos, hogy kedvenced mozgásigényének megfelelő méretű legyen a hely.
 2. Készülj fel magára az utazásra!
  Ha hosszú lesz az út, akkor vigyél magaddal itató- és etetőtálat. A legideálisabb természetesen az, ha autóval tudunk utazni: az állat folyamatos felügyelet alatt van, ismerős illatok, tárgyak (pl. játék, takaró) és emberek között, ráadásul megállók is beiktathatók. Ha ritkán utazol kedvenceddel, akkor a nagy út előtt érdemes rövidebb utakra menni, hogy megszokja a helyzetet.

Buszon, vonaton vagy repülőn való utazás esetén fontos, hogy a szállítódoboz elég nagy legyen, kedvencünk kényelmesen meg tudjon fordulni, leülni, felállni. Utazás előtt ismerje meg az állat, illetve egy megszokott tárgyat, ismerős illatú rongyot is érdemes betenni mellé, ezzel csökkentve a „fenyegető újdonságtól” való félelmét. Táplálékkiegészítők közül az Ashwagandha gyógynövény segíthet az utazás okozta stressz csökkentésében.

 1. A kedvenceknek is kell útlevél!
  Ha külföldre utazol kedvenceddel, akkor fontos tudnod, hogy kutyáknak, cicáknak is kell útlevél. A kisállat utaztatásra egységes EU-s szabályok vonatkoznak, emellett a különböző országok speciális feltételeket is előírhatnak. Az európai kisállat útlevelet az állatorvos állítja ki. Ha az unión kívüli országba mentek, akkor célszerű felkeresni az adott ország külképviseletét vagy weboldalát, hogy tisztában légy az előírásokkal. Lényeg, hogy alaposan tájékozódj, mielőtt útnak indulnál!
 2. Mi mindent szükséges a bőröndbe pakolni?
  A készülődéshez érdemes egy listát készítened arról, hogy kedvencednek mi mindenre lesz vagy lehet szüksége az utazás, nyaralás alatt. Oltási könyv, kisállat útlevél, póráz, szájkosár, bilétával ellátott nyakörv, elegendő eledel, víz, etető- és itatótál – ezek mind elengedhetetlenek! A kutyák és macskák is azt szeretik, amit ismernek, éppen ezért vigyél magaddal minél több ismerős dolgot: az állat saját fekhelyét, takaróját, játékait. A „házipatikát” is vidd magaddal: itt írtunk róla, hogy mi minden legyen benne.
 3. A nyaralás kedvenced számára is kellemes élmény legyen!
  Ha aktív pihenést tervezel sok kirándulással, mozgással, akkor győződj meg arról, hogy kedvenced kondíciója megfelelő. Városnézés esetén fontos, hogy kutyád nyugodt és fegyelmezett legyen nagy tömegben is. Ha cicád van, akkor fontos, hogy idegen környezetben is rombolás nélkül elviselje a távolléted. A megszokott etetési, séta időpontokat igyekezz betartani és ilyenkor is a szokásos eledelt add kedvencednek. Remélhetőleg nem kell majd állatorvoshoz fordulnod, de jó, ha felkészült vagy és előre feljegyzed a helyi állatorvos elérhetőségeit.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal