Loading...
Így változik meg a vemhes macska viselkedése

Így változik meg a vemhes macska viselkedése - és így gondoskodj róla

Ha változást vettél észre kedvenced viselkedésében, és egy vemhes macska gazdija vagy, így gondoskodj róla.

"Lehet, hogy vemhes a macskám?" Ha nem ivartalanított lánycica gazdája vagy és változást vettél észre kedvenced fizikai megjelenésében vagy viselkedésében, akkor neked is megfordulhat ez a kérdés a fejedben. Ebben a cikkben eláruljuk a vemhes macska viselkedésének változásait és tippeket adunk a gondozáshoz is.

Mennyi ideig vemhes egy macska?

A nem ivartalanított nőstény macskák gazdáit joggal érdekli a kérdés, hogy hány napig vemhes a macska. A vemhesség időtartama 61 naptól akár 72 napig is terjedhet, de jellemzően valahol a két véglet között félúton szokott lenni. Átlagosan 63-67 napig, tehát nagyjából két hónapig tart, ugyanakkor nehéz igazán pontosan meghatározni az idejét, a vemhes macskák ugyanis kb. 2-4 hétig semmiféle tünetet nem mutatnak.

Így változik meg a vemhes macska viselkedése

Ezek a jelek mutatják, hogy a macskád vemhes

A tüzelési ciklus megváltozása
A nem ivartalanított nőstény macska normális esetben 10-14 naponta tüzel. A tüzelés gyakran hangos nyivákolással, a padlón, földön való hempergéssel jár. Ez a viselkedés azonban elmarad, ha a macska vemhes lesz.

Az étvágy növekedése
A vemhes cicának több energiára van szüksége (nagyjából másfélszeresére annak, amennyit normális esetben be szokott vinni), hiszen már nemcsak saját magáról, hanem a pocakjában növekvő kölykökről is gondoskodnia kell.

Mellbimbók sötétedése
A vemhes macska mellbimbói megduzzadnak és pirosabbá válnak. Emellett sötétebb árnyalatot vehetnek fel és feszesnek, telinek tűnhetnek, különösen akkor, ha már korábban volt vemhes a cica. A sűrű, sötétebb színű szőrzet alatt azonban nem biztos, hogy ezt egyszerű észrevenni.

Hányás
A reggeli rosszullét nem csak a várandós nőknél, de vemhes kedvenceinknél, így a vemhes cicáknál is gyakori. A rendszeres hányás egyik korai figyelmeztető jele lehet a macska vemhességének. Ha azonban a cica folyton visszahány minden ételt, és nincs semmilyen más vemhességre utaló jel, akkor ez egy súlyosabb probléma tünete is lehet - ilyenkor azonnal fordulj állatorvoshoz!

Súlygyarapodás
A kölyökcicák számától függően 1-2 kg-ot hízik egy vemhes macska. A testsúly növekedése viszonylag gyorsan, mindössze néhány hét alatt történik, javarészt a vemhesség késői szakaszában. Az extra súlyt észreveheted, ha felülről nézve figyeled meg a cica testalakját.

Hosszabb alvási időszakok
A vemhes macska még a szokásosnál is hosszabb ideig alszik.

Ragaszkodó viselkedés
A vemhes macska viselkedése észrevehetően megváltozik. Nagyon sok cicagazdi arról számol be, hogy vemhesség idején kedvence ragaszkodóbbá válik és több figyelemre vágyik. Ennek hátterében a vemhes macska testében végbemenő hormonális és idegrendszeri változások állnak.

Fészekrakó viselkedés
A vemhes cicák egy eldugott, nyugodt helyet keresnek maguknak, ahol elleni fognak. Akár arra is figyelmes lehetsz, hogy a vemhes cicád takarókat rendezget egy helyre vagy éppen védelmezi a "fészkét" más állatok elől.

A has növekedése
A vemhes macska hasa az idő előrehaladtával elkezd növekedni, hiszen a benne lévő kiscicák is szép gyorsan növekednek. A kiduzzadó pocak nagyjából az 5. hét környékén kezd szemmel láthatóvá válni - azonban alapból kövérebb cicáknál ezt nehezebb észrevenni.

Természetesen a vemhességnek egyszerre több jele is van, nem csak egy. Például a fokozott étvágy önmagában valószínűleg más problémát jelez, a súlygyarapodás pedig akár normális is lehet és nem feltétlenül vemhesség vagy egészségügyi probléma jele. Emellett az is igaz, hogy egy kövér, sötét szőrű cicánál sokkal nehezebb ránézésre megállapítani a vemhességet. Ha biztosra akarsz menni, akkor mindenképpen vidd el a kedvenced állatorvoshoz.

Így változik meg a vemhes macska viselkedése

Hogyan tudhatod biztosan, hogy a macskád vemhes?

Csak akkor lehetsz 100%-ig biztos, ha az állatorvos is megvizsgálja a cicádat és megállapítja a vemhességet. Egy tapasztalt orvos gyengéd tapintással is érzi a magzatokat a cica hasában - már akár a vemhesség 20. napján is. Ultrahangos vizsgálattal akár a 21. napon láthatóak a kiscicák, de néha nehéz megállapítani a pontos számukat. Emellett röntgenvizsgálattal a vemhesség kb. 40 napjától láthatóak a cicák - egyúttal ez a legjobb módszer a kölykök megszámlálására.

A macska ellés jelei

A vemhesség utolsó hetében a macska mellbimbói megnagyobbodnak és kb. két nappal ellés előtt az anya tejet is elkezd termelni. Az utolsó héten a vemhes macska viselkedése is megváltozik: egyes cicák inkább elrejtőznek, míg mások ragaszkodóbbak és szinte egyáltalán nem akarnak a gazdi mellől elmenni.

Mikor elérkezik a szülés ideje, a macska nyugtalanná és igen hangossá válik. Feszült, ideges, kapar, keresi a helyét. Az étvágyát is elveszíti, megtagadja az ételt. A testhőmérséklete leesik (a normális 37,7-39,1 Celsius fok közötti hőmérsékletről 37,2 Celsius fokra csökken). Ezek mind biztos jelei annak, hogy a szülés 24 órán belül megindul.

A vemhes macska gondozása - mit tegyél és mit ne?

1. Válts át megfelelő eledelre! Keress olyan eledelt, amit célzottan a vemhes, szoptató és/vagy kölyök macskáknak fejlesztettek. A vemhes macskának több kalóriára és fehérjére van szüksége és ezek a speciális eledelek biztosítani képesek számára a megfelelő tápanyagokat.

2. Vidd el a cicádat az állatorvoshoz! A macska vemhesség ugyan az esetek többségében komplikációk nélkül lezajlik, azért néha előfordulhatnak gondok. A problémák időben történő felderítése rendkívül fontos, életmentő is lehet, ezért vidd el a cicádat állatorvoshoz, amilyen hamar csak tudod.

3. Nézd át a cicádat, hogy nincs-e benne bolha, kullancs vagy tetű! Gondoskodj ezek megelőzéséről, kezeléséről. A paraziták extra terhelést rónak a vemhes macskára. Ráadásul a kiscicákra is átkerülnek, miután megszülettek, ezzel betegséget és alultápláltságot okozva náluk.

4. Adj több eledelt a cicádnak! A vemhesség előrehaladtával a macskák egyre többet és többet esznek. Az utolsó 4-6 hét során növeld az ételmennyiséget, hogy az ellés idejére már 50%-kal többet kapjon, mint normális esetben.

5. Biztosítsd a létfontosságú tápanyagokat! A vemhes macskák és a növekvő, fejlődő kiscicák számára is nagyon fontos a megfelelő tápanyagbevitel. Felelős gazdiként a te feladatod, hogy ezt biztosítsd - ebben nyújt segítséget a Petamin Vemhesség-szoptatás idejére csomag. Komplex támogatás vitaminokkal, ásványi anyagokkal, probiotikum komplexszel és lazacolajjal, az anya és a kölykök egészségéért. Ide kattintva többet is megtudhatsz erről a kedvezményes termékcsomagról.

6. Ne próbáld meg kitapintani a kiscicákat! Ezt csak szakember tudja helyesen elvégezni, anélkül, hogy ártana a kiscicáknak. Az orvos gyengéd nyomást helyez a vemhes macska hasára, így meg tudja állapítani a kiscicák számát és méretét.

7. Ne adj magadtól féregtelenítőt vagy bármilyen gyógyszert a cicádnak, előbb mindig konzultálj állatorvossal! A vemhes macska féregtelenítése kizárólag az állatorvos által felírt, biztonságos készítménnyel végezhető el. Nagyon sokféle gyógyszer létezik, amely káros lehet a kiscicákra nézve.

Forrás 1

Forrás 2

Forrás 3

Forrás 4

Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal