Loading...
kölyökkutya vitaminok

Kölyökkutya vitamin: miért van szükség rá?

Milyen táplálék-kiegészítő szükséges kiskutyánk számára a megfelelően összeállított étrend kiegészítésére, hogy biztosíthassuk számára a legfontosabb tápanyagokat?

A gyerekekre gyakran mondjuk, hogy úgy nőnek, mint a gomba. A kölyökkutyusokra ez hatványozottan igaz, hiszen életük első évében átlagosan 10-szer gyorsabban nőnek, mint mi, emberek. Ehhez sok-sok kalóriára és mikrotápanyagra (vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre) van szükségük. A kölyökkutya vitaminok és táplálékkiegészítők segítik mindezek biztosítását!

A kölyökkutyák helyes táplálása

A kölyökkutyák teste jelentős változásokon megy keresztül, ahogy gyorsan növekednek. A folyamat időtartama testméretenként eltér – a kistestű kutyák előbb, a nagytestű kutyák később érnek –, de egy biztos: rengeteg, egy felnőtthöz képest testsúlykilogrammonként 2-3-szor több energiát (azaz kalóriát) és esszenciális tápanyagot igényel.

Az izmok, csontok, idegek, immunrendszer, agy, szív, szemek, bőr és szőrzet egészséges fejlődéséhez kb. 2-szer több zsírt és 2,5-szer több fehérjét igényelnek, mint felnőtt társaik. Emellett vitamin, ásványi anyag, nyomelem és rost kiegészítésre szorulnak, amelyeket legkönnyebben prémium minőségű táp és táplálékkiegészítők segítségével adhatunk meg nekik.

kölyökkutya vitaminok

A táplálékkiegészítők szerepe kölyökkutyák esetén

A táplálékkiegészítők, mint nevük is mutatja, kiegészítik az életkornak és aktivitásnak megfelelő, teljes és kiegyensúlyozott táplálást. A kölyökkutya vitamin tehát semmiképp nem helyettesíti a helyes táplálást, viszont nagyon fontos szerepe van abban, hogy valóban minden fontos vitaminhoz és egyéb tápanyaghoz hozzájusson a kutyus rohamosan fejlődő szervezete.

Sajnos azt kell mondanunk, hogy kiegészítés nélkül nincs 100%-os garancia arra, hogy egy kiskutya minden nélkülözhetetlen tápanyaghoz hozzájut megfelelő mennyiségben. A tápokon hiába szerepel, hogy „teljes értékű”, mert a tárolás, hőkezelés, tartósítási eljárások, adalékanyagok miatt csökken a vitamintartalmuk és a felszívódásuk sem optimális.

De akár házi kosztról, akár bolti tápról van szó, kijelenthető: a kölyökkutyák étrendjének kiegészítése ugyanannyira fontos, mint a helyesen összeállított étrend. Egyszerűen mindkettő alapvető ahhoz, hogy a kölyökből egészséges, boldog és hosszú életű kutya legyen.

Kölyökkutya vitaminok

Kölyökkutya vitamin: mit adjunk, mik a legfontosabbak?

A kölyökkutyák szélsebesen érik el a felnőttkort, az egyik nap még az ölünkben alszanak el, másik már túl nagyok ahhoz, hogy elférjenek. A kistestű kutyák (11 kg alatt) 10-12 hónap alatt, a közepes testű kutyák (11-25 kg között) 12-15 hónap alatt, a nagy testű kutyák (25 kg felett) 18 hónap alatt, az óriástestű kutyák (45 kg vagy több) pedig 18-24 hónap alatt érik el a teljes méretüket.

Az intenzív növekedés időszakában a kölyökkutyáknak számos vitaminra, ásványi anyagra és egyéb tápanyagra van szüksége.

Ezek a legfontosabbak:

A-vitamin. Szükséges a látás egészségéhez, a növekedéshez és fejlődéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez. Hiánya kölyökkutyáknál növekedési visszamaradáshoz, izomgyengeséghez, idegrendszeri rendellenességekhez, szőr- és bőrproblémákhoz, gyakori fertőzésekhez vezet.

D-vitamin. Alapvető az erős csontozat kialakulásához és fenntartásához, az immunrendszer, izmok és sejtek egészségéhez. Ha egy kölyökkutya nem jut elegendő D-vitaminhoz, akkor gyenge, puha csontjai lesznek (ez az angolkór). A megfelelő D-vitamin-szint segíthet a szívbetegség, vesebetegség, ízületi gyulladás, gyulladások, fertőzések, rák megelőzésében is.

E-vitamin. Rendkívül fontos antioxidáns, ami elengedhetetlen a sejtműködéshez és zsíranyagcseréhez is. Hiánya szem- és izomsorvadáshoz, szaporodási problémákhoz, szőr- és bőrproblémákhoz, immungyengeséghez és szívproblémákhoz vezethet.

Kalcium és foszfor: Kritikusan fontosak az egészséges csontozat és fogazat kifejlődéséhez és fenntartásához, az ízületek, izmok, idegek egészségéhez. A kalcium fontos szerepet játszik a véralvadásban, a foszfor a DNS és RNS szerkezeti alkotóeleme. A nagy- és óriástestű kutyáknál kiemelten fontos a megfelelő kalcium- és foszforbevitel. A két tápanyag hiánya, de túlzott bevitele és nem megfelelő aránya is problémákhoz vezet. Kutatások alapján az optimális kalcium-foszfor arány növekvő kölyökkutyáknak 1,4:1.

Omega-3 és omega-6 zsírsavak. Ezek esszenciális vagyis nélkülözhetetlen zsírsavak, melyeket a kutyák szervezete nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell hozzájutniuk. Nagyon fontosak a növekedéshez, a szív- és érrendszer, agy, látás, immunrendszer, szőrzet és bőr egészségéhez, a hormonok termeléséhez és gyulladások elleni küzdelemhez.

Támogasd kutyád Petaminnal!

A Petamin Junior SZUPER csomagban mindezeket összeválogattuk a tudatos, törődő kutyagazdik számára: kölyökkutya vitamin A-, D- és E-vitaminnal, kalciummal és foszforral (1,4:1 arányban), omega-3, -6 és -9 zsírsavak kiegyensúlyozott kombinációja, és glükozamin az ízületek extra támogatásáért! Ráadásul ez a 3 termék így, csomagban MINDIG olcsóbb!

Mikortól meddig adhatók a kölyökkutya tápok?

Egy kölyökkutya élete 3. hete után már kaphat szilárd eledelt, az anyatej mellé, majd fokozatosan teljes egészében átállhat a szilárd táplálékra a 6. héttől. A magasabb kalória- és tápanyagigény miatt a kiskutyákat 4 hónapos korukig naponta legfeljebb hatszor ajánlott etetni. Féléves koruktól kezdve napi háromszori etetés is elegendő.

Kölyökkutya vitaminok

Fontos: kölyökkutyáknak mindig kölyöktápot adjunk, a felnőtt kutyáknak való tápok összetétele ugyanis nem igazodik a kölyökkutya növekedéséhez szükséges tápanyag- és energiaigényhez. Ez különösen veszélyes nagytestű kutyák esetén. A felnőtt táp adása többek között csontfejlődési rendellenességhez, ízületi problémákhoz vezethet.

Ha a kölyökkutya eléri a kifejlett kort (ez mérettől függően 10-12 hónap, de akár 18-24 hónap is lehet), akkor felnőtt kutya étrendre lehet váltani. A felnőtt kutyáknak napi kétszeri etetés ajánlott. Az átállás lassan, a kölyökkutyának való eledel fokozatos csökkentésével, igényekhez igazodva, kb. egy hét alatt történik meg.

Meddig adhatók a kölyökkutya vitaminok?

Kölyökkutya vitamint 12-18 hónapos korig, a felnőttkor eléréséig kell adni, ezután át lehet térni a felnőtt kutyáknak fejlesztett vitaminokra. Vannak olyan táplálékkiegészítők (például a lazacolaj, probiotikum, glükozamin), amelyek kölyök- és felnőttkorban egyaránt használhatók, ezek esetében mindig kövessük a címkén található útmutatást és ennek megfelelően adagoljuk őket.

A kölyökkutyák és a felnőtt kutyák szervezetének teljesen eltérő igényeik vannak, a junior tápok és táplálékkiegészítőket pedig ezekhez igazítva fejlesztették ki (például teljesen más egy kölyök és egy kifejlett felnőtt számára az optimális kalcium-foszfor arány). Ezt ne felejtsük és mindig tartsuk szem előtt!

Források 1, 2, 3, 4, 5,6 , 7, 8, 9, 10, 11

Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Ezt láttad már?
Junior SZUPER csomag
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal