Loading...
Kölyökmacska gondozása

Kölyökmacska gondozása: 4 fontos dolog a nagyszerű kezdéshez

Kicsit bizonytalan vagy miként kezdj hozzá egy kölyökmacska gondozásához? Íme 4 fontos dolog a nagyszerű kezdéshez.

Újdonsült cicagazdi vagy? Nemrég örökbe fogadtál egy kölyökmacskát, és kicsit bizonytalan vagy miként kezdj hozzá a gondozásához? Íme 4 fontos dolog a nagyszerű kezdéshez.

Mire van szükséged, ha kölyökmacska kerül a családba?

Kölyökmacska gondozása

Kezdjük az elején. Amikor kölyökmacska kerül az otthonunkba, sok mindent számításba szükséges venni. Kint, vagy bent fog velünk élni, van-e már a házban más kisállat, mire lehet szüksége az újdonsült négylábúnak? Kezdésként be kell szereznünk kedvencünknek minden kelléket. Alomdoboz, alom, macskaeledel és csemege, kefe, körömvágó és egyéb ápolási kellékek, játékok, nyakörv, póráz és hám (ha sétáltatni szeretnéd kedvencedet!), különféle karcoló lapok, macskaház vagy más búvóhely, hordozó.

Kölyökmacska ápolása

Érdemes már az első héten ellátogatni állatorvoshoz, ha haza vittük újdonsült kisállatunkat. A cica egészségügyi állapotát tekintve érdemes figyelembe venni, hogy milyen kiegészítőkre, vitaminokra van szüksége kiscicánknak. Ugyanakkor a cica szőrápolása, fürdetése, tisztán tartása létfontosságú kérdés.

Kölyökmacska táplálása

Kicsi pocak, nagy étvágy, szokták mondani. A kiscicád 15-ször gyorsabban fog nőni, mint egy kisbaba! Azonban egy olyan gyomorral, amely akkora, mint egy kiscicáé, nem tudnak nagyon sokat enni egyszerre. Ezért fontos, hogy rendszeresen és bizonyos időközönként kis ételeket adjunk nekik – kezdetben akár napi 6 alkalommal is akár. A korai időkben próbáld kiteríteni az ételt egy tányérra, hogy csak nyalják és megkóstolják.

Kölyökmacska gondozása

Lásd el kedvenced az egészséges növekedéshez szükséges tápanyagokkal!

Mindenki tudja, hogy életünk első 18 éve a növekedésről és fejlődésről szól – ilyenkor mindennél fontosabb, hogy hozzájussunk a szervezet számára „üzemanyagként” szolgáló tápanyagokhoz. Az állatoknál sincs ez másképp, ők azonban ezt a 18 évet mindössze 8-12 hónapba sűrítik!

Junior Complex Multivitamin kölyökmacskáknak

Egy fejlődő szervezetnek sok-sok energiára (kalóriára), vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. Egy kölyökmacska vitamin- és ásványianyag-szükséglete nem ugyanaz, mint egy felnőtté. A Petamin szakértői csapata ezért fejlesztette ki a Junior Complex Multivitamin tablettát, amely a fejlődő szervezet számára elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, méghozzá optimális arányban, jól hasznosuló formában.

Mikor javasolt az étrend Petamin Junior Complex Multivitamin tablettával történő kiegészítése?

A Petamin Junior Complex Multivitamin tabletta kölyökkorban lévő cicáknak javasolt, legfőképpen életük legintenzívebb növekedési szakaszában, 1-8 hónapos korig. Emellett vemhes és szoptató macskáknak is rendkívül hasznos, nemcsak az anya, de egyúttal a fejlődésben lévő magzat és a szopó kölyök szervezetének támogatására is.

A Petamin Junior Complex Multivitamin tabletta összetevői

A Petamin Junior Complex Multivitamin tablettánként 140 mg szerves kalciumot és 100 mg szerves foszfort tartalmaz. Kutatások igazolják, hogy az ásványi anyagok (és nyomelemek) felszívódása és biológiai hasznosulása a szerves kötésű vegyületekből magasabb, mint a szervetlen sókból.1

A kalcium és a foszfor is létfontosságú ásványi anyag. Biztosítják a normális csont- és fogfejlődést, alapvetőek az erős, egészséges csontozat és fogazat fenntartásához. A kalcium a véralvadásban, az enzimaktivitásban, az izmok és idegek működésében és a hormontermelésben is szerepet játszik. A foszfor részt vesz az energiatermelésben és fontos építőeleme a sejtek genetikai kódját hordozó RNS-nek és DNS-nek.

A tablettában 1,4:1 a kalcium-foszfor arány, mivel állatorvosok és szakértők ajánlása szerint is ez biztosítja a kiegyensúlyozott ásványianyag-ellátást a növekedésben lévő, vemhes, illetve szoptató kutyák és macskák számára.

A-vitamin

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen szerepet játszik a látásban, a szaporodásban, a fizikai növekedésben és fejlődésben, a sejtosztódásban és sejtdifferenciációban, valamint a szövetek, szervek és szervrendszerek kialakulásában.

Szükséges a fogak, karmok, szőrzet, csontok és mirigyek növekedéséhez és fenntartásához, védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben és serkenti a fehérvérsejtek termelődését és aktivitását is, így fontos szerepe van az immunválaszban, a kórokozók okozta fertőzések megelőzésében.

Hiánya kölykök esetében növekedési és fejlődési problémákhoz, izomgyengeséghez, idegrendszeri rendellenességekhez, látásproblémákhoz, fertőzésekre való fogékonysághoz, a bőr és a szőrzet rossz egészségi állapotához vezet.

D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek elsődleges forrása kutyák és macskák esetén az étrend. Egyik legfontosabb feladata, hogy szabályozza a kalcium és a foszfor anyagcseréjét, így támogatja az erős, egészséges csontozat és fogazat fejlődését és fenntartását.

A D-vitamin-anyagcseretermékek a kutyák és macskák szervezetének számos élettani funkciójára hatással vannak, például a bőr egészségére, a sejtosztódás és sejtdifferenciáció szabályozására is. Az izmok és az idegek megfelelő működéséhez is szükséges, és az immunsejtek többségén vannak D-vitamin receptorok, így az immunrendszer normál működésében is szerepe van.

Ha egy növekvő kiskutya vagy kiscica étrendjében nincs elegendő D-vitamin, az komoly fejlődési zavarokat, letargiát, izomgyengeséget, csontrendszeri elváltozásokat (angolkór) okozhat.

E-vitamin

Az E-vitamin fontos, zsírban oldódó antioxidáns, amely a sejtmembránokban, a vérplazmában és a szövetekben semlegesíti a szabad gyököket. A szabad gyökök többek között normális anyagcsere-folyamatok, stressz vagy betegség hatására keletkeznek – oxidatív stresszt okoznak, ezzel károsítják a sejteket.

Kutatások alapján kölyökkutyáknál és -cicáknál is segíti az immunműködés javítását, segít meghosszabbítani a vörösvérsejtek élettartamát, támogatja a keringési rendszer, a bőr és a szőrzet egészségét. Az E-vitamin együttműködik a szelénnel, kölcsönösen erősítik egymás antioxidáns hatását.

Akárcsak az A- és D-, az E-vitamin is egy létfontosságú kölyökkutya vitamin, illetve kölyökmacska vitamin. Hiánya az izomzat és a szemek degenerációjához, immungyengeséghez, termékenységi problémákhoz vezethet.

Biztosítsd kedvencednek a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat, hogy megfelelően fejlődjön és napjai aktívan, egészségben és boldogságban teljenek!

Forrás

Forrás

A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal