Loading...
kutya és cica egy háztartásban?

Kutya és cica egy háztartásban?

Kutya és cica egy háztatásban? Az alábbi cikkben minden fontos tudnivalót megtalálsz a békés együttéléshez.

 Örök kérdés, hogy kutyát vagy cicát tart-e valaki. Mielőtt haza vinnénk újdonsült kisállatunkat, legyen az kiscica, vagy éppen egy édes kiskutya, szükséges elgondolkoznunk azon, hogy milyen felelősséggel jár, ha a családba kisállat kerül. De mi van akkor, ha a kutya és cica egy háztartásban élnek? Össze lehet szoktatni az örök "riválisokat"? Az alábbi cikkben minden fontos tudnivalót megtalálsz a békés együttéléshez.

kutya és cica egy háztartásban?

Ki érkezett előbb?

Ha nem egyszerre, hanem a kutya és cica külön-külön érkeznek a házba, a korábban ottlakó kisállat betolakodónak érezheti az újoncot. A kutya ilyenkor sokszor megkergeti a cicát, míg a macska akár komoly harcba is bocsájtkozhat. Érdemes a régebbi lakónak plusz figyelmet és foglalkozást biztosítani, hogy ne érezze elhanyagolva magát.

Fő a fokozatosság

Adjunk elég időt mindkét félnek, hogy jobban megismerjék egymást! AZ első találkozáskor lehetőleg csak a másik szagát érezzék, ezt két külön helyiségben való elhelyezéssel tudjuk megvalósítani. Ha ez már nem zavarja egyikőjüket sem, akkor még mindig elválasztva őket egymástól hagyjuk, hogy megszokják a másik látványát. Miután így is békések egymással, megpróbálkozhatunk az első összeengedéssel. Fontos kiemelni, hogy az első hetekben érdemes csak felügyelettel összeengedni a két kedvencet, így elkerülhetjük a kutya és cica közt az esetleges baleseteket, verekedéseket.

Mindenkinek legyen saját pihenőhelye

Az egy háztartásban élő kutyák és cicák hajlamosak elfoglalni egymás helyét. Figyeljünk arra, hogy mindenkinek legyen saját fekhelye és ne engedjük, hogy kitúrják onnan egymást. Ha ez mégis rendszeresen megtörténne, akkor egy plusz, nagyobb méretű párna beszerzése segíthet megoldani a problémát.

Kutya és cica etetése

A kutyatáp fehérjében és zsírban szegényebb a macskatápnál, valamint hiányzik belőle a taurin nevű aminosav, ami a macskák életben maradásához nélkülözhetetlen. Emellett az alacsonyabb A-vitamin tartalom és az arachidonsav hiánya is gondot tud okozni a cicáknak. Bár a macskaétel csábító illata sokszor arra ösztönzi a kutyákat, hogy beleegyenek, ezt érdemes megakadályozni. Tegyük olyan magasra a macskatálat, hogy a kutya már ne érje el. A kutyatápot pedig tartsuk elzárva, hogy bársonytalpú barátunk se tudjon hozzáférni.

A macskaalom

 A kutya és a cica teljesen más metódus alapján működik. Míg a kutyák séta közben elvégzik szükségleteiket, addig a cicák a legtöbb háztartásban macskaalmot használnak. Ez pedig a sajnos olyan, mintha egy bonbonosdobozt tartanánk kutyánk orra előtt. A macskaalomból elégedetten nyammogva kihajoló kutyus sok élősködőt el tud kapni cicapajtásától. Tartsuk az alomtálcát olyan helyen, ahol csak a cica férhet hozzá. Ha ez nem megoldható, akkor ma már a kereskedelemben lehet kapni olyan alomtálcákat, amik csak a cica nyakörvére helyezett mágnes hatására nyílnak ki.

Élősködők

Bizonyos kórokozók csak az adott fajt fertőzik meg, másokat viszont át tudnak adni egymásnak a házikedvencek. Terjedhetnek nyállal, ürülékkel, de néha csak átmásznak egyik állatról a másikra. A kullancsok és a bolhák ellen speciális, külön kutyáknak és cicáknak készült szerekkel védekezhetünk, míg a belső élősködők ellen szintén érdemes az adott fajnak kifejlesztett tablettát megvenni. Fontos tudni, hogy nem csak marketingfogásról van szó, amikor egy gyártó kihangsúlyozza, hogy az adott szert csak kutyáknak, vagy cicáknak ajánlja. Bizonyos anyagok (mint például a permetrin) a cicákra mérgezőek lehetnek, míg a kutyáknak nem lesz bajuk tőle.

Segítő természet

 Az egy háztartásban élő kutyák és cicák békés együttélését különböző szerekkel is támogthatjuk. Az ashwagandha csökkenti stresszt, ami a kezdeti összeszoktatás során meggyorsíthatja a folyamatot. A  különböző multivitaminok fenntartják kedvenceink egészségét, így boldog és békés életet élhetnek egymás mellett, hosszú ideig örömet okozva a gazdáknak.

Forrás

Biológus, kutyakiképző
A Best Dog Kutyaközpont oktatójaként dolgozom, emellett a doktori kutatásom kapcsán a kutya és az ember kapcsolatának sajátosságait vizsgálom. Két kutya boldog tulajdonosa vagyok, akikkel sokat sportolunk és járjuk a világot.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!