Loading...
Legfontosabb tudnivalók a macska emésztéséről

Legfontosabb tudnivalók a macska emésztéséről

Kevés szénhidrát, húsban gazdag élelem a megfelelő egy macska táplálása során. Fontos tudnivalókat a macskák emésztéséről

Nekünk embereknek a táplálékunk majd 70 százalékát a szénhidrátok adják. A macska ezzel szemben húsevő állat. Az optimális táplálék számára a kevés szénhidrát bevitel mellett a húsban gazdag élelem. Ugyanakkor az emberekhez képest sokkal több fehérjére és zsírra van szükségük. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat a macska emésztéséről.

Legfontosabb tudnivalók a macska emésztéséről

Mire érdemes figyelnünk a macska emésztése kapcsán

Ha a cicánk étvágya csökken, esetleg nem hajlandó még a kedvenc eledelét sem megenni, avagy hasfájásos, hasmenéses tünetek jelentkeznek, bizony előfordulhat, hogy emésztőrendszeri betegségektől van szó. Ezek a problémák olykor maguktól, idővel is elmúlnak, de érdemes odafigyelni rájuk, hiszen ilyen problémák esetben előfordulhat akut és krónikus emésztési probléma is.

A macska emésztési problémáinak típusa

A cicák emésztése kapcsán beszélhetünk akut emésztési problémákról, melyek esetén kis kedvencünknek az előbb felsorolt problémák mellett (étvágytalanság, hasfájás) jelentkezhetnek súlyosabb tünetek is, akár hasmenéses tünetek, kiszáradás. Ugyanakkor ezek a problémák hirtelen jelentkeznek, de általában gyorsan is tűnnek. Azonban ha visszatérő gondolt okoznak, akkor krónikus emésztési problémáról beszélhetünk.

Milyen esetben szükséges állatorvoshoz fordulni

Általában azt szokták javasolni az állatorvosok, hogy ha pár napon belül enyhülnek a tünetek, akkor elegendő emésztést védő, segítő készítménnyel, probiotikummal, valamint diétával támogatni a gyógyult cica emésztését. Abban az esetben viszont, ha a tünetek huzamosabb ideig és súlyosabb problémákkal, akár visszatérő gondot okoznak, akkor krónikus emésztési problémáról beszélhetünk.

Krónikus emésztési problémák

Egy hosszú ideig fennálló vagy folyamatosan visszatérő emésztési probléma esetén, érdemes állatorvoshoz fordulnunk. Ennek számos kiváltó oka lehet, de szerencsére nagyon sok hatékony, természetes kezelési mód áll már rendelkezésünkre! De legelőször lássuk, hogy melyek lehetnek a krónikus emésztési probléma okozói.

Vírusok, helytelen táplálás

Vírusosfertőzések esetén, amennyiben nem kezeljük őket, hosszan fennálló probléma is kialakulhat. Ezeket minden esetben érdemes kivizsgálni, mert komolyabb gondolt is okozhatnak. Sokszor úgy gondolja egy gazdi, hogy annyira éhes cicája, és "milyen szomorú tekintettel nézi őt a kisállata, ebből az egy falatból semmilyen baj nem lehet". Fontos, hogy ne adjunk tiltólistás élelmiszert kisállatunknak, mert hosszútávon, ha folyton megkóstolja az emberi élelmiszert, akkor ez krónikus tünetet is produkálhat.

Paraziták

A felelős állattartás egyik alappillére, hogy bizonyos időközönként kisállatunkat a megfelelő időben, beoltatjuk és a féreghajtást érdemes elvégeznünk. Hiszen a bélparaziták számos problémát okozhatnak, beleértve a hányást és hasmenést. Természetesen a házi macskák, akik olykor kint is előfordulnak, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen a zsákmányállatok veszélyt jelentenek ilyen tekintetben, mint az is, ha a cicák összeszedik más állatok ürülékét.

Szőrlabda

Ezt a pontot azért is fontos kiemelni, mert sok gazdi sokszor teljesen normálisnak gondolja. A házi macskák napjaik 30-50%-át tisztálkodással töltik. Ez egészséges tevékenységnek számít, hiszen egyrészt így tartják magukat tisztán, másrészt nyugtatólag is hat rájuk. A nyelvükön található apró, kampószerű papillák miatt sok laza szőrt is lenyelnek eközben.

Mikor okoz emésztési problémát a macskáknál a szőrlabda

A szőrlabdák gyakori képződése utalhat arra, hogy probléma van a macska emésztőrendszerének motilitásával, vagyis mozgásképességéve. A bélflóra és a motilitás között azonban oda-vissza kölcsönös a kapcsolat: ha csökken a jótékony baktériumok száma és növekszik az ártalmas baktériumoké, az gyulladásos bélbetegséghez is vezethet, a krónikus gyulladás pedig jelentősen rontja a motilitást.

Forrás

A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal