Loading...
Milyen ételeket adhatunk kutyánknak

Milyen ételeket nem adhatunk kutyánknak?

A kutyák táplálásánál érdemes odafigyelni,  néhány szabályt betartani, fontos tudni, hogy milyen ételeket nem adhatunk kutyánknak.

Minden kutyagazdinak fontos tisztában lennie azzal, hogy a kutyák emésztése egészen máshogy működik, mint az embereké. Ebből kifolyólag bizonyos, naponta fogyasztott emberi ételek kutyáknak adva, akár életveszélyesek is lehetnek. Számos emberi étel ugyanakkor teljesen ártalmatlan, sőt, jutalomfalatként akár egészséges is lehet számukra.

Egyesek persze elvből soha nem is adnak semmilyen emberi ételt kedvencüknek, sokaknak azonban nincs szíve nem odaadni az asztalnál leeső falatokat, maradékokat. Akármelyik típusba is tartozol, mindenképpen fontos tudnod, hogy mit fogyaszthatnak biztonsággal a kutyák és mit nem. Segítség gyanánt összeszedtünk 10-10 példát mindkét oldalról.

Milyen ételeket adhatunk kutyánknak

 

10 étel, amit kutyák is ehetnek

1. Áfonya

Az áfonya kifejezetten egészséges táplálék a kutyáknak. Alacsony kalóriatartalma és apró mérete miatt tökéletes jutalomfalatnak oktatáshoz. Gazdag mindenféle tápanyagokban: antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban is.

2. Ananász

A friss ananász kis adagokban adva nemcsak biztonságos, de tápláló is a kutyák számára. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal. Túl sokat azért ne adj belőle egyszerre, mert ettől könnyen émelygés, hasmenés léphet fel a kutyánál.

3. Eper

A romlásnak indult, megviselt vagy szimplán csak kevésbé étvágygerjesztő kinézetű epreket add oda nyugodtan a kutyádnak. Kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor rendkívül gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és rostban. A fulladás elkerülése érdekében vágd fel harapásnyi darabokra.

4. Olajos halak

A lazac, makréla, hering, szardínia, pisztráng és egyéb olajos húsú halak hőkezelve, szálkamentesen adhatóak kutyáknak. Kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkentik a gyulladásokat és segíthetnek egészségesen tartani a kutyák bőrét és bundáját.

5. Mogyoróvaj

A mogyoróvaj biztonságos és egészséges is, ám magas zsír- és kalóriatartalma miatt érdemes csak mértékkel adni belőle a kutyáknak. A gyógyszerek, tabletták elrejtésére kiválóan alkalmas. Mindig figyelj arra, hogy a mogyoróvaj, amit a kutyádnak adsz, ne tartalmazzon sót, illetve xilitet sem.

6. Banán

A kutyák mértékkel fogyaszthatnak banánt. Pürésítve belekeverheted a kutyád tápjába, vagy egy-két karikát adhatsz neki jutalomfalatként. A banán nagyon jó vitamin-, ásványianyag- és rostforrás.

7. Sajtok

A sajtok kis mennyiségben biztonságosak, azonban zsír- és laktóztartalmuk miatt egyes kutyáknál hasfájást, hasmenést okozhatnak. A kellemetlen tünetek elkerülését segíti, ha fokozatosan vezeted be a sajtot a kutya étrendjébe, illetve ha alacsony zsírtartalmú fajtákat adsz neki (pl. mozzarella).

8. Tojás

Egyesek szerint a főtt tojás segíthet enyhíteni az émelygést, hányingert a kutyáknál. Kiváló forrása a fehérjének, vitaminoknak és ásványi anyagoknak is. Jobb, ha nyers tojást nem adsz a kutyádnak: habár jó eséllyel nem fog megbetegedni tőle, de a veszélyes baktériumokat, például a szalmonellát átadhatja neked.

9. Narancs

Alacsony kalóriatartalmával és magas tápanyagtartalmával a narancs tökéletes jutalomfalat. Nagy mennyiségben azért nem ajánlott – savassága miatt egyes kutyáknál gyomorpanaszokat okozhat.

10. Répa

Nyersen és főzve egyaránt biztonságos étel a répa. Kevés kalóriát, de rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, ezért rendkívül egészséges snack kutyáknak. A fulladás elkerülése érdekében szeleteld fel harapásnyi darabokra.

10 étel, ami veszélyt jelenthet a kutyákra

Az alábbi 10 emberi ételt soha ne add a kutyádnak, és ügyelj arra is, hogy ezek az ételek jól elzárva legyenek, a kutyád még csak véletlenül se fogyaszthasson belőlük.

1. Csokoládé

A csokoládéban teobromin és koffein található, két olyan stimuláns, amit a kutyák szervezete nem képes hatékonyan lebontani. A csokoládémérgezés tünetei: hányás, hasmenés, dehidratáltság. Ezek komolyabb szövődményekhez is vezethetnek, például belső vérzés, izomremegés, rohamok és halál.

2. Hagymafélék

A hagymafélék tiltott ételek a kutyák számára. Egy n-propil-diszulfid nevű anyag található bennük, ami károsíthatja az oxigén szállítását végző vörösvérsejteket, ezzel vérszegénységet válthat ki.

3. Szőlő és mazsola

A szőlőben és a mazsolában egyaránt olyan mérgező vegyületek találhatóak, amelyek kutyáknál gyors veseelégtelenséghez és halálhoz vezethetnek. Egyes kutyáknál már pár szem is problémákat okozhat. Intő jelek: hányás, remegés, letargia, dehidratáltság.

4. Avokádó

Avokádót soha nem szabad kutyáknak adni, ugyanis egy persin nevű mérgező anyag található benne. Folyadék felgyülemléséhez vezethet a tüdőben és mellkasban, ami légzési nehézségeket, oxigénhiányt és akár halált is okozhat.

5. Makadámdió

A makadámdió egyértelműen tiltólistás étel. A kutyákra nézve mérgező anyagot tartalmaz, amely már kis mennyiségben is hányást, izomgyengeséget, remegést, túlzott hőmérséklet-emelkedést és depressziót okozhat.

6. Citrom és lime

A citrom és a lime héjában egy pszoralén nevű vegyület található, ami kutyáknál emésztőrendszeri panaszokat, például hányást és hasmenést okoz. Nagyobb mennyiségben izomremegést, mozgási nehézséget, májelégtelenséget és akár halált is okozhat.

7. Kávé és tea

Koffeintartalma miatt a kávé és a tea is veszélyes emberi ételek kutyáknak adva. Kisebb mennyiségben a koffein hiperaktivitást, hányást, hasmenést, pulzusemelkedést, rohamokat, remegést okozhat. Nagyobb mennyiségben tüdőelégtelenséget, szívritmuszavart és akár halált is okozhat.

8. Alkohol

Az alkohol már kisebb mennyiségben is etanolmérgezést okozhat kutyáknál. Ez fáradtsághoz, koordinációs zavarhoz, rohamokhoz, hányáshoz és hasmenéshez vezethet. Ha egy kutya nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt, az akár szívrohamot, tüdőelégtelenséget, kómát, halált is okozhat.

Fontos emlékezni arra, hogy nem csak az alkoholos italokban, de a parfümökben, szájvizekben és a tisztítószerekben is gyakran található alkohol.

9. Szerecsendió

A szerecsendióban egy miriszticin nevű mérgező vegyület van. Ez csak nagyon nagy mennyiségben jelent veszélyt: rohamokat, hasfájást, szájszárazságot, zavartságot, vérnyomás- és pulzusemelkedést okozhat.

10. Liszt és nyers kelt tészta

A gyomorban megduzzadva erős puffadást, légzési nehézséget, gyengeséget okozhatnak. Emellett a nyers kelt tészta erjedésekor alkohol képződik, ami alkoholmérgezéshez, halálhoz is vezethet.

Záró gondolatok

Ez a lista természetesen közel sem teljes, nem tartalmaz minden biztonságos és veszélyes opciót. Habár emberi ételek kutyáknak adhatóak ugyan, de a mértékletességről sosem szabad megfeledkezni. A túl sok „asztalról leesett” falat felboríthatja a kutyád normál étrendjét, ezért is alapvetően jobb ellenállni a kísértésnek és az emberi ételeket megtartani emberi fogyasztásra.

A mértékletesség legkönnyebben úgy gyakorolható, ha a kedvelt emberi ételeket csak különleges alkalmakkor, jutalomként adod a kutyádnak. Bizonyos ételek, mint például az áfonya, egészséges jutalomfalatként is működnek és jóízű változatosságot visznek a megszokott napi étrendbe.

Forrás: 1,2


Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal