Loading...
kutya bőrprobléma

10 gyakori kutya bőrprobléma-ismerd fel, előzd meg és kezeld őket!

Kutyák esetében bőrproblémák okán a gazdi gyakran felkeresik az állatorvost. 10 leggyakoribb kutya bőrprobléma. Ismerd fel, kezeld őket!

Kutyák esetében a bőrprobléma kezelés okán keresik fel leggyakrabban az állatorvost.  Ezek viszketéssel, gyulladással, fájdalommal is járhatnak. A háttérben megbújhat allergia, bakteriális fertőzés, vagy éppen parazita is. Mutatunk 10 gyakori kutya bőrproblémát-ismerd fel, előzd meg és kezeld őket!

Általában a fényes, ragyogóan szép szőrzet az, amit legelőször észreveszünk egy kutyán vagy egy macskán. A szőrnél is fontosabb azonban az, ami alatta rejtőzik! Egészséges bőr nélkül ugyanis egészséges szőrzet sincs. A kettő szorosan együttműködik és többek között a hőszabályozásban, külső hatások elleni védelemben, immunitásban, hidratációban és a tápanyag-raktározásban is szerepet játszik.

Kutya bőrprobléma

Fontos,  hogy ne vedd félvállról a problémát, hiszen idővel csak nehezebbé válhat a megfelelő kezelés biztosítása. Ahhoz, hogy gyorsan és helyesen tudj cselekedni, segítségül összegyűjtöttük neked a leggyakoribb kutya bőrbetegségeket, megoldásokat.

Tünetek, amire érdemes odafigyelni

A vakarózás a bőrbetegségek leggyakoribb és legegyértelműbb tünete. Fontos tudni, hogy a néha-néha előforduló vakarózás teljesen normális – ahogy időnként nekünk is viszket a bőrünk, úgy a kutyáknál is előfordul ez. A gyakori, hosszas vakarózás azonban komolyabb problémára utal

1. kutya bőrprobléma-Száraz, hámló bőr

A száraz, hámló bőr szinte mindig kellemetlen irritációt, viszketést is okoz a kutyának. Az esetek többségében nem áll a hátterében komoly probléma, de előfordulhat, hogy rühösség, allergia vagy egyéb, veszélyesebbnek számító bőrbetegség miatt jelentkezik. Sok kutyának száraz, hámlik a bőre a téli hónapokban.

Száraz bőr megelőzése

Mivel a száraz bőrnek nagyon sokféle oka lehet, nehéz egyetlen lépést javasolni, amivel megelőzhető lenne. Okozhatja tápanyaghiány, ezért ügyelj arra, hogy a kutyád étrendje megfelelő és kiegyensúlyozott legyen. Vedd figyelembe a korát és egyéni adottságait is. Egyéb okok között szerepel a rossz higiénia, a nem megfelelő ápolás vagy az ápolás hiánya. A túlzásba vitt ápolás is okozhat ilyen jellegű kutya bőrproblémát, hiszen a túl gyakori fürdetéssel lemosod a bőrön lévő, létfontosságú zsírokat.

Száraz bőr kezelése

Amennyiben a kutyád száraz, hámló bőrtől szenved, első lépés az állatorvos felkeresése és az ok meghatározása. Ha a száraz bőrt nem betegség, allergia vagy parazita okozza, akkor viszonylag egyszerűen kezelhető, az étrend és higiénia javításával. Ha csak tünete valamilyen más egészségügyi problémának, akkor konzultálj az állatorvosoddal a kezelési módokról.

2. kutya bőrprobléma: allergiás dermatitisz

Az ilyen jellegű kutya bőrprobléma allergiás reakció eredménye. Az allergia sajnos igen összetett probléma, hiszen a kutyák számos dologra allergiásak lehetnek, beleértve a különféle ételeket, a kutyaápolási termékeket és a környezetben található allergéneket is. Rovarcsípések is válthatnak ki allergiás reakciókat a kutyákban. Fő tünet az állandó vakarózás, rágcsálás, nyalogatás.

Allergiás dermatitisz megelőzése

A lakás tisztán tartásával tartsd távol a poratkákat és egyéb allergéneket. Mosd ki a kutya fekvőhelyét és fürdesd meg a kutyádat havonta legalább egyszer. Egyes kutyaápolási termékek, samponok is allergiás reakciót válthatnak ki. Ezek általában sok szintetikus összetevőt tartalmaznak vagy emberi használatra készültek. Mindig alaposan öblítsd le a sampont vagy szappant a kutya fürdetése után. Hipoallergén vagy gyógyszeres samponokat is kipróbálhatsz. Ha azt veszed észre, hogy a kutyád a szokásosnál többet vakarja vagy nyalogatja magát, tegyél rá védőgallért és vezess „vakarózási naplót” . Így nyomon tudod követni a lehetséges okokat, miközben megakadályozod, hogy a folytonos vakarózással komolyabb gondot okozhasson a kutya magának. Az ételallergiát nem lehet megelőzni, hiszen előre nem tudható, hogy a kutya mire lesz allergiás.

Allergiás dermatitisz kezelése

Ez a kutya bőrproblémát okozó allergén beazonosítása elengedhetetlen, hiszen csak így kezelhető a kiváltó ok és kerülhető el a jövőben az allergénnek való kitettség. A bőrön megjelenő kiütések és fertőzések kezelése történhet szájon át szedhető gyógyszerekkel, illetve hidrokortizonos krémmel is. Egyes szakértők szerint természetes anyagok is segíthetnek (pl. zöld tea, édesgyökér, csalán), ezek azonban tudományosan nem bizonyítottak. A közhiedelemmel ellentétben az ételallergia sokkal ritkább, mint a környezet által okozott allergia. Ha mégis erre gyanakszol, konzultálj állatorvosoddal az eliminációs diétáról.

3. kutya bőrprobléma: parazitafertőzés, atkák, bolhák


A paraziták is nagyon gyakori okai az allergiának és ebből eredően a különböző bőrproblémáknak. Az atkák, a bolhák és a kullancsok a leggyakoribb bűnösök ilyen szempontból. Atkák Az atkák rühösséget okoznak a kutyáknál. Sokféle típusa létezik, de a két leggyakoribb a sarcoptes-rühösség és a demodikózis, vagyis a szőrtüszőatka. Előbbi fertőző és könnyen terjed, utóbbi nem fertőző. A sarcoptes-rühösség viszketést, sebeket, bőrpírt és szőrhullást okoz, a demodikózis sebeket, kopasz foltokat és varasodást.

Parazitafertőzés megelőzés atkák

Az atkák megelőzése kizárólag úgy lehetséges, ha a kutyádat távol tartod a már fertőzött kutyáktól. Parazitafertőzés kezelés a rühösség típusától függ. A sarcoptes-rühösség helyileg alkalmazott, szelamektin hatóanyagú termékekkel könnyen kezelhető. Szájon át szedhető, milbemicin tartalmú gyógyszereket is szoktak alkalmazni – ez a hatóanyag demodikózis esetén is segíthet. Emellett a gyógyszeres (amitraz vagy benzoil-peroxid hatóanyagú) sampon heti egyszeri használata is gyakori kezelési módszer.

Parazitafertőzés bolhák

A bolhásság az egyik leggyakoribb probléma, amivel kutyagazdáknak meg kell birkóznia. A bolhák általában nem észrevehetőek, de tojásaik vagy ürülékük jobban látható a kutya bundájában vagy bundáján. A bolhásság tünete a túlzott vakarózás vagy nyalogatás, a vörös, gyulladt bőr, a varasodás és súlyosabb esetben a vérszegénység, vérvesztés.

Parazitafertőzés bolhák megelőzés

A legjobb megoldás a bolha elleni nyakörv, tabletta, csepp és egyéb szerek. Ha van kerted, tartsd rendben, nyírd le a füvet rendszeresen és metszd vissza a bokrokat. Ne hagyd kint a kutya ételes tálját, mert ez vad és kóbor állatokat is odavonzhat, amelyek bolhásak lehetnek. A benti teret is tartsd tisztán: porszívózz rendszeresen és most át a kutyád ágyát, játékait és ketrecét forró vízzel. Nézd át a kutyád bundáját rendszeresen, különösen akkor, ha sok időt tölt a szabadban.

Parazitafertőzés bolhák kezelés

Számos készítmény elérhető, amely képes megölni a felnőtt bolhákat és a lárvákat is. A lárvák megölése kritikus fontosságú, mert enélkül gyakori a visszafertőződés. Ellenőrizd a terméket, hogy van-e benne lárvaölő hatóanyag, pl. piriproxifén vagy metoprén. Kövesd a terméken olvasható utasításokat és ne feledkezz meg a beltér bolhairtó spray-vel való kezeléséről sem.

Parazitafertőzés kullancsok


A kullancsok a bolhákhoz hasonlóan külső élősködők, a kutya véréből táplálkoznak, azonban a bőrproblémáknál sokkal súlyosabb problémákat is okozhatnak. Könnyű őket szabad szemmel is észrevenni. Fontos, hogy ha kullancsot látsz a kutyádon, gyorsan cselekedj, mivel vérszegénységet, vérvesztést, Lyme-kórt, illetve egyéb, akár halálos bakteriális fertőzést is okozhatnak.

Parazitafertőzés kullancsok megelőzés

Tedd meg ugyanazokat a lépéseket, amiket a bolhák ellen is megteszel – a legtöbb bolhaellenes termék, legyen az krém, sampon, spray vagy por, egyúttal kullancsok ellen is hatékony. Otthonod, kerted tisztán tartása és a kutyád rendszeres átnézése szintén fontos.

Parazitafertőzés kullancsok kezelés

A kullancs eltávolítása az egyetlen kezelési mód: fogd meg egy csipesszel és húzd ki. Légy határozott, de gyengéd, ha túl erősen húzod vagy forgatod, akkor bennmaradhat a kullancs feje, ami fertőzéshez vezethet. Egy kullancskiszedő kanalat is beszerezhetsz erre a célra. Ha nagyon sok kullancs van a kutyádban, vidd el inkább az állatorvoshoz kezelésre.

4. kutya bőrprobléma: bakteriális fertőzések


A parazitafertőzés mellett a kutyák bőrproblémáit gyakran okozzák bakteriális fertőzések is. Sokféle baktérium állhat ezek hátterében, de a két leggyakoribb, baktérium által okozott bőrprobléma a follikulitisz és az ótvar (impetigo).

Bakteriális fertőzések: Follikulitisz

A follikulitisz különböző elváltozásokat, dudorokat, sebeket és varokat okoz a kutya bőrén. Ezek rövid szőrű kutyáknál könnyen észrevehetőek, míg hosszú szőrű kutyáknál fakó bundára és erős vedlésre lehetsz figyelmes. A follikulitiszt allergiás reakció is okozhatja.

Bakteriális fertőzések: Follikulitisz megelőzése, kezelése

A bakteriális eredetű follikulitiszt nem igazán lehet megelőzni. Mivel a bolhák által kiváltott allergiás reakció is okozhatja, ezért érdemes követned a fentebb leírt lépéseket a bolhák és kullancsok elleni védelem érdekében. Kezelése: A bakteriális follikulitisz kezelése háromlépcsős: helyi kezelés, egész testre kiterjedő terápia és az esetleges megbúvó betegség kezelése. Antimikrobiális gyógyszerekre szinte minden esetben szükség van – ezek használatát állatorvos felügyeli.

Bakteriális fertőzések: ótvar

Az ótvar is bakteriális eredetű bőrbetegség, leggyakrabban a kölyökkutyákat érinti. Legfőbb tünetei a váladékkal töltött hólyagok, melyek gyakran kiszakadnak és sebesednek. Általában a kutya hasán, a szőrtelen bőrön keletkeznek. Nem súlyos betegség, könnyen kezelhető, bár ritkább esetekben a fertőzés nehezen múlik vagy továbbterjed.

Bakteriális fertőzések: ótvar megelőzése, kezelése

A follikulitiszhez hasonlóan nem sokat tehetsz megelőzése érdekében. Legfőképpen a staphylococcus baktérium okozza, amely gyakorlatilag bárhol megbújhat a környezetben. Kezelése: Habár az ótvar néha magától elmúlik, mégis jobb kezelni, nehogy továbbterjedjen a betegség. A kezelés jellemzően gyógyszeres sampon, helyileg alkalmazott krém és antibiotikum kombinációja.

5. kutya bőrprobléma: élesztőgomba-fertőzés


Viszketéssel, a bőr irritációjával vagy elszíneződésével jár és leggyakrabban a kutyák fülén vagy mancsán jelentkezik. Ha azt veszed észre, hogy a kutyád megállás nélkül vakarja a fülét vagy rágja és nyalogatja a lábujjait, akkor lehet, hogy élesztőgomba-fertőzés okozza. Gyakran kellemetlen szagot is áraszt és nem ritka, hogy ez a legelső jele, amit észrevesz a gazda.

Élesztőgomba-fertőzés megelőzése

Az élesztőgomba-fertőzés gyakrabban fordul elő a forró nyári hónapokban, ezért lehetőleg ne tölts túl sok időt a napon a kutyáddal. A rendszeres fürdetés is segít a megelőzésében, illetve a fertőzést tápláló, cukrozott vagy magas szénhidráttartalmú ételek kerülése is.

Élesztőgomba-fertőzés kezelése

Az élesztőgomba-fertőzés kezelési módja általában attól függ, hogy a test mely részén jelentkezik a probléma. Gyakran elegendő a helyi, gombaölő krémmel történő kezelés, vagy a gyógyszeres sampon használata, de esetenként szájon át szedhető gyógyszerre is szükség lehet.

6. kutya bőrprobléma: Seborrhea


A seborrhea egy korpásodást és zsírosodást okozó bőrbetegség. Néha a seborrheával összefüggő bőrproblémákat genetikai rendellenességek okozzák – ebben az esetben a probléma a kutya egész életében jelen lesz és 2 éves kora előtt jelentkezik. Gyakoribb azonban, hogy a seborrhea más betegség, pl. hormonproblémák, autoimmun betegség, allergia vagy parazitafertőzés tünete.

Seborrhea megelőzése

A genetikai eredetű seborrheát nem lehet megelőzni. A parazita vagy allergia által okozott seborrhea megelőzhető, ha a fentebbi tippeket szem előtt tartva kerülöd a parazitákkal vagy allergénekkel való érintkezést.

Seborrhea kezelése

A seborrhea kezelése a háttérben álló októl függ. A genetikai eredetű seborrhea nem gyógyítható, de kordában tartható megfelelő higiéniával és táplálkozással – erről konzultálj az állatorvosoddal. A korpásodás elleni bevált módszerek nem bizonyulnak hatékonynak genetikai eredetű probléma esetén, de allergia vagy parazitafertőzés esetén igen.

7. kutya bőrprobléma: Alopécia


Az alopécia erős vedlést és kopaszodást okoz a kutyáknál. Az alopéciával összefüggő bőrproblémák hátterében többféle ok is állhat, például a stressz, a tápanyaghiány, az allergia, a parazitafertőzés vagy a bakteriális fertőzés. Előfordulhat az is, hogy az alopéciát genetikai rendellenesség okozza

Alopécia megelőzése

Mivel az alopécia előfordulása és a táplálkozás között erős kapcsolat áll fenn, ezért a megelőzésben fontos szerepe van a jó minőségű, tápanyagokban gazdag étrendnek. Emellett fontos a kullancs- és bolhariasztó használata és a stresszmentes környezet biztosítása is. A genetikai eredetű alopécia csak felelős tenyésztéssel kerülhető el.

Alopécia kezelése

Az alopécia kezeléséhez a kiváltó okot szüksége kezelni, ha ez lehetséges. Krémek és antibiotikumok mellett alopécia esetén gyakran használnak szőrnövekedést támogató étrend-kiegészítőket is, pl. D-vitamint, melatonint és omega-3 zsírsavakban gazdag halolajat.

8. kutya bőrprobléma: Fonalas gombák okozta fertőzés

A bőr kórokozó fonalas gombák okozta megbetegedésének orvosi neve a dermatophytosis (dermatofitózis). Szembetűnő tünete a kör alakú kiütés, amely a kutya testén bárhol megjelenhet. Ezek mellé gyakran pikkelyes foltok, gyulladás, szőrhullás és egyéb bőrproblémák is társulnak. A betegség gyakrabban fordul elő kölyökkutyáknál és kezelés nélkül gyorsan átterjed más kutyákra is.

Fonalas gombák okozta fertőzés megelőzése

A bőrgombásodás megelőzésének leghatékonyabb módja a fertőzött és nem fertőzött kutyák közötti kontaktus kerülése. A kitörések gyakrabban fordulnak elő tenyészetekben, menhelyeken, kisállat kereskedésekben és egyéb helyeken, ahol sok állat él együtt.

Fonalas gombák okozta fertőzés kezelése

A bőrgombásodás megszokott és leghatékonyabb kezelése három pillérre épül: helyileg alkalmazott gyógykenőcs, szájon át szedett gyógyszer és a külső környezet rendbetétele.

9. kutya bőrprobléma: bőrdaganat

A bőrrák vagy daganat, habár nem kifejezetten gyakori, de egyértelműen a legsúlyosabb az összes bőrbetegség közül és azonnali reagálást igényel. Ha kemény csomót észlelsz a kutyád bőrén, egyből vidd az állatorvoshoz a teljes diagnózis érdekében.

Bőrdaganat megelőzése

A bőrdaganatot vírusok, hormonok és genetikai tényezők is okozhatják, de statisztikák alapján a leggyakoribb ok a napnak való kitettség, különösen a világosabb színű vagy ritkább bundával rendelkező kutyáknál. Óvd a kutyádat a felesleges napnak való kitettségtől, nyáron tartsd árnyékban a kedvencedet és használj kutyáknak való naptejet. Emellett rendszeresen nézd át a kutyád bőrét, legalább havonta egyszer, de inkább minden fésüléskor.

Bőrdaganat kezelése

Habár sokféle bőrdaganat létezik, a leggyakoribb kezelési módszer a műtéti eltávolítás. Attól függően, hogy a daganatot mely stádiumában fedezték fel, ez nagyon hatékony megoldás lehet és a lokalizált bőrdaganatok túlélési esélyei nagyon jók. Ha a daganat továbbterjedt, sugárkezelés és kemoterápia is szükséges lehet, és az esélyek már kevésbé jók.

10. kutya bőrprobléma: Lupus


A lupus egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer a szervezet saját sejtjeit kezdi el támadni. Felismerhető a kérges, varas sebekről, amelyek leggyakrabban a kutya orra körül jelennek meg. Emellett az orr pigmentvesztését is okozhatja (a sötét orrból rózsaszín lesz). A lupus kezelés nélkül akár halálos is lehet, ezért fontos, hogy a kutya időben orvoshoz kerüljön.

Lupus megelőzése, kezelése

A lupus gyakrabban figyelhető meg a nagyon sok időt napon töltő kutyáknál, ezért érdemes limitálni a napnak való kitettséget. Kezelése: Bizonyos esetekben elég a helyi kezelés, szteroidokat vagy egyéb, immunrendszert elnyomó hatóanyagokat tartalmazó krém segítségével. A napnak való kitettséget is kerülni kell, amennyire csak lehet. Súlyosabb esetekben szájon át szedhető gyógyszer is szükséges lehet, miközben az állatorvos rendszeres vérvizsgálatokkal követi a kutya állapotát.

Forrás 1.

Forrás 2

Kapcsolódó termékek
A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!