Loading...
4 fontos tény a macskák vedlése kapcsán

4 fontos tény a macskák vedlése kapcsán

A cicás gazdik tudják, hogy a tavasz és az ősz a macskáknak erős szőrhullását is jelenti. Íme 4 fontos dolog a macskák vedlése kapcsán.

A cicás gazdik tudják, hogy a tavasz és az ősz a macskáknak erős szőrhullást, vedlést is jelenti. A szőrhullás mértéke sok mindentől függ. Ezeket a tényezőket sorakoztattuk fel ebben a cikkben. Jöjjön most 4 fontos tény a macskák vedlése kapcsán.

1. Főbb különbségek a macskák vedlése kapcsán

Beltéri macskák nyáron légkondicionálásnak, télen fűtésnek, valamint mesterséges világításnak vannak kitéve. Ez némi zavart okozhat a bioritmusunkban, ami viszonylag állandó szőrhullást eredményezhet. Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy a macska szőrhullásának mértékét a hosszú vagy rövid szőrű fajta cicák alapján is különbséget kell tennünk.  A hosszú szőrű macskák, például a Maine Coon-nál, a Perzsáknál általában erősebb szőrhullást tapasztalhatunk, mint a rövid szőrű macskák esetében.

2. Milyen esetben tapasztalhatunk túlzott szőrhullást a macskáknál?

Bizonyos esetben a macskák normális vedlési folyamatán kívül erőteljesebb szőrhullást tapasztalhatunk. Ennek számos oka lehet, az okokat keresve, ezeket a kérdéseket tegyük fel magunknak.

4 fontos tény a macskák vedlése kapcsán

Kiegyensúlyozott étrendje van a cicának?

Az élelmiszer minősége nagyban befolyásolja a macskák vedlésének folyamatát. A kiváló minőségű, teljes értékű táplálkozás elengedhetetlen az egészséges bőr és szőrzet fenntartásához. Ebben a cikkben részletesen foglalkozunk a macskák emésztésével.

Mennyi stressz éri a macskát?

Gyakran előfordul, hogy a házban nemcsak a cica az egyetlen kisállat. Ezért különösen oda kell figyeljünk, hogy milyen kapcsolat van az egy háztatásban élő kisállatok között. A macskák hajlamosak több szőr hullajtani stresszes időszakban, vagy ha félnek vagy idegesek.

Terhesség ideje alatt megnövekedhet a szőrhullás a cicáknál

A terhes és szoptató macskák a hormonális változások miatt több szőrt hullajtanak. Ilyen esetben érdemes táplálékkiegészítőt, szőrápoló készítményt használni.

3. Általános bőregészség segít a macskák vedlése kapcsán

A macskák egészséges bőrének a rózsaszíntől a halványfehérig, puhának és simának kell lennie. A bőr kipirosodása, hámlása és korpásodása, foltos szőrhullás, valamint a dudorok és egyéb elváltozások jelenléte bőrbetegségre utalnak. Ezt minden esetben érdemes kivizsgáltatni állatorvosunkkal.

4. Mit tehetünk a macskák vedlése közben, hogy könnyebben átvészeljük?

Szőrmentes helyszín kialakítása

A macskaszőrrel és a szőrhullással kapcsolatos egyik legnagyobb probléma az, hogy a macskák szeretnek olyan dolgokon feküdni, ahol nem szívesen találkozunk macskaszőrrel. Úgy tűnik, hogy a macskáknak van egy „hatodik érzékük”, amely biztosítja, hogy kedvencünk szunyókálóhelye legyen a kedvenc kanapénk vagy párna is! Bár valószínűleg nem tudod meggyőzni őket, hogy ne lógjanak ott, viszont letakarhatod valami prémbarát fekhellyel a helyet.

Megfelelő hidratáció

Ha gondoskodsz arról, hogy macskád jól hidratált legyen, az javítja a szőrzet minőségét és egészségét. Ez egyszerűen hangzik, de gyakran nem az. Hiszen a macskákról köztudott, hogy nem isznak elég vizet, hogyan változtathatsz ezen? A legegyszerűbb módja a nedves eledel beiktatása a cica étrendjébe. Egy cicának az ajánlott napi víz bevitel akár felét is megkaphatja egyetlen doboz nedves eledelből.

Fürdés

A vízsugár átfuttatása a szőrzeten egy biztos módszer a laza tincsek eltávolítására.  A legtöbb macska számára nehézkes a fürdetés, ezért érdemes lehet ezt a lehetőséget évente kétszer fenntartani, tavasszal és ősszel, amikor a vedlési időszak elindul. Ha végképp nem boldogulunk ezzel a kérdéssel, akkor mindenképpen érdemes kozmetikushoz elvinni huncut cicánkat.

  1. Forrás
  2. Forrás
  3. Forrás
A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!