Loading...
Tavaszi vedlés kutyáknál

Tavaszi vedlés kutyáknál, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a téma kapcsán

A kutyatulajdonosok számára a tavasz a kisállat vedlésének időszaka. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a tavaszi vedlés kapcsán.

Miért vedlik a kutyám tavasszal?

A kutyáknak természetes cirkadián ritmusuk van, amely megmondja a testüknek, hogy mikor kell megszabadulni a vastag szőrtől, és elkezdeni a vékonyabb nyári szőrzet növesztését.  A cirkadián ritmusokat a kutyák saját belső időmérő rendszere vezérli, amit külső, szinkronizáló stimulusok (zeitgeberek) is segítenek. A legfontosabb közülük a napfény. Ezek a ritmusok teszik lehetővé, hogy a kutyák alkalmazkodni tudjanak a környezeti körülmények szabályos váltakozásaira, és fel tudjanak készülni rájuk.

Tavaszi vedlés kutyáknál

Tavaszi vedlés normális folyamat

A vedlés természetes folyamat, a tavasszal tapasztalható hőmérséklet-változások és megnövekedett mennyiségű napfény miatt. A kutyák valójában egész évben vedlenek, de a tavasz az, ami túlpörgeti a vedlést. A vedlési időszak alatt vékony foltokat vagy egyenetlen területeket láthatunk bundás barátunkon, amikor a régi szőr kicserélődik. Ezek az eltérések a kutyád szőrzetében a vedlés során teljesen normálisak.

Mitől függ a tavaszi vedlés mértéke?

Amikor a vedlésről van szó, kutyád fajtája nagyban meghatározza ezt a folyamatot. Van néhány fajta, akik kifejezetten jól vészelik át ezt az időszakot, mivel elenyésző a vedlés mértéke. Ilyen például a Shih Tzu. Ennek a fajtának, bár hosszú a szőre, de leginkább akkor láthatja gazdija a szőr hullását a lakásban, ha éppen kifésüli kedvencét. Számtalan fajtát ide sorolhatnánk, de Yorkshire terrier mindenképpen ott van ezen a listán a számos más terrier fajta mellett. Ugyanakkor a Labradoodle, Basenji, Uszkár, Havanese és még sorolhatnánk azokat a kutyafajtákat, melyek sokkal könnyebben vagy egyáltalán nem vedlenek tavasszal.

Tavaszi vedlés kutyáknál

4 tipp, hogy megkönnyítsd a tavaszi vedlés időszakát kisállatod számára

Noha ezt a sok szőrhullást nem tudod megállítani, és nem is kell. A jó hír viszont az, hogy vannak megoldások arra, hogy négylábú barátod könnyebben vészelje át a tavaszi vedlés időszakát. Arról nem is beszélve, hogy az otthonod egy kicsit kevésbé legyen szőrös! A lebegő szőr és szőr mennyiségének csökkentése, a négylábú bundájának ápolásán keresztül, sok mindent tehetünk, hogy bundás barátunk életét, és így a sajátunkat is megkönnyítsük ebben az időszakban.

Nem megállítható, de felgyorsítható

Fürdés, fésülés, trimmelés, vitaminok, kiegészítők. Nos, ez a négy legegyszerűbb módja annak, hogy mind a gazdi, mint a kisállat könnyebben vészelje át ezt az időszakot. Vedlési időszakban, amennyiben az állatorvos másképp nem rendelkezik, érdemes megfürdetni, majd kifésülni bundás barátodat. Ennek oka nagyon egyszerű, a fürdetés alkalmával fellazítod az elhalt aljszőrzetben lévő matt szőrzetet és csomókat. Így a kutyus szőre jobban hullik, viszont a szőr meglazításával hatékonyabbá teheted a szőrzet tisztítását, így minden alkalommal többet fölöslegesnek mondható szőr távozik. Arra figyelj, hogy milyen időközönként javasolja az állatorvos a rendszeres fürdést bundás barátodnál.

Tavaszi frizurával a tavaszi vedlés ellen

Talán sokszor hallottátok már, hogy ebben az időszakban sok gazdi viszi, helyesebben sokkal több gazdi viszi kutyakozmetikába kedvencét. Ennek az imént említett oka van. Hiszen a kutyakozmetikus ápolása alkalmával nemcsak a mosás és a fésülés, hanem a szárítási folyamat is fontos. Ugyanakkor a szőrzet vágása, trimmelése. Érdemes ebben az időszakban gyakrabban ápolni a kisállat szőrét.

Takarókkal a szőrmentes lakásért

Olykor a legegyszerűbb dolgok vezetnek a legjobb megoldásokhoz. Mindamellett, hogy mi magunk is rengeteget tehetünk kisállatunk tavaszi vedlésének megkönnyítésére, a lakásunkat is megóvhatjuk a kihullott szőrtől. Takarjuk le a kisállat által legtöbbet használt területeket.

Szőrápoló készítményekkel a tavaszi vedlés ellen

Petamin Fényes szőr & Egészséges bőr csomag extra törődést biztosít kedvenced szőrzete és bőre számára, segíti a problémák megelőzését, kezelését. Kutya szőrhullás ellen is hasznos.  Kutatások szerint a kiegyensúlyozott omega-3 és omega-6 bevitel segíti a fényesebb, dúsabb szőrzet és egészségesebb bőr fenntartását. A megfelelő kollagénbevitel nagyon fontos kutya szőrhullás ellen, az egészséges, hidratált bőr és puha, fényes szőrzet fenntartásához – sőt, még az erős körmök növekedésének is alapfeltétele. A jó emésztés, segíthet kutya szőrhullás ellen.

Forrás

A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal