Loading...
Stresszes macska

Macska stressz – miről ismerheted fel és hogyan kezeld?

Mi okozhat stresszt a macskákban és miről ismerheted fel, hogy kedvenced feszült? Hogy kezelhetőek a stressz tünetei macskáknál?

Ahogy az embereknél, úgy a macskáknál is előfordulhat, hogy bizonyos tényezők hatására stresszes állapotba kerülnek, mely kihat mentális, de akár fizikai egészségükre is. Általában az okok nagy része elkerülhető, könnyen kezelhető, ám ha tartósabb ideig is a stressz tüneteit produkálja kedvenced, mindenképpen érdemes komolyan venni és foglalkozni vele. De miről is tudod megállapítani, hogy stresszes a cicád? Milyen környezeti tényezők válthatják ki a stressz tüneteit nála és melyek a macska stresszoldás módjai? Olvasd el cikkünket a témában!

A macska stressz tünetei

A macskák érzékeny állatok, sokszor nehéz megítélni, hogy megváltozott viselkedésükkel mit is szeretnének velünk közölni. Ha magatartásukban változást tapasztalunk, hajlamosak vagyunk azt csak valamilyen „csínytevésnek” betudni. A stressz egy azonnali válasz egy vélt vagy valós fenyegetésre, mely aktiválja a macskáknál a „harcolj vagy menekülj” (angolul fight or flight) reakciót. A házimacskák kiválóan tudják a problémáik tüneteit elrejteni, legyen szó fájdalomról vagy stresszről.

A természetben ez a tulajdonságuk megóvja őket attól, hogy ragadozók célpontjává váljanak.
Ha az alábbi tüneteket tapasztalod cicádnál, valószínűleg kedvenced stresszel küzd, ám annak érdekében, hogy az egészségügyi okokat kizárjuk érdemes az állatorvost is felkeresni.

 • Visszahúzódóvá válik: bár az elrejtőzés normális viselkedés a macskáknál, mivel ezáltal biztonságban érzik magukat, de ha a szokásosnál többet csinálják, akkor annak a jele is lehet, hogy valamitől tartanak.
 • Alomtálca mellé vizelés: ezzel azt akarják tudatni velünk, hogy valami nincs rendben, és ha leszidjuk őket, azt csak súlyosbítja a problémát. A háttérben álló ok, lehet egészségügyi probléma is, vagy az alomtálcával kapcsolatban jeleznek valami bajt.
 • Intenzív hangokat hallat: ha a macska támadóan fúj, morog és karmol, agresszívnek gondolhatjuk, pedig a valós veszély elől a cicák inkább elrejtőznek. Ilyen agresszív fellépés vagy hangos, folyamatos nyávogás esetén más állhat a háttérben, de ha megtaláljuk a valódi okát, akkor megszüntethető a probléma.
 • Túlzott száj-, orrnyalogatás és nyelés: ez olyan tünet lehet, melyből először valószínűleg nem is következtetünk arra, hogy a cica boldogtalan. Hiszen normális esetben is csinálja ezeket, bár nem ugyanolyan intenzitással, mint stressz esetén. Érdemes alaposan megismerni az állat testbeszédét, így könnyebben észrevesszük, ha szokatlanul viselkedik.
 • Túl keveset vagy sokat eszik: ha hirtelen megváltoznak a macska evési vagy ivási szokásai, az arra utal, hogy valami nincs rendben, mivel a fájdalom vagy a stressz hatással van az étvágyára is.
 • Nem akar a szabadba menni: ha cicád az udvarra is ki szokott menni, de most csak ül az ajtó mellett és nem akar kimenni, akkor előfordulhat, hogy korábban valamilyen stresszhatás érte kint.
  További tünetek lehetnek még:
 • hányás, hasmenés
 • bútorok karmolás
 • túlzott mosakodás
 • furcsa, szokatlan testtartásban ül, feszülten néz

A macska stressz okai

Számos oka lehet annak, ha a macskák stresszessé válnak. Egyes macskák érzékenyebbek lehetnek, mint mások. A macska stressz okainak kiderítéséhez az alábbi környezteti hatásokat érdemes megvizsgálni.

Más macskák vagy háziállatok jelenléte

 • Együttélés másik macskával: egyik leggyakoribb ok a stresszes macskák esetében, ha más macskák jelennek meg a háztartásban. Természetüknél fogva a cicák általában nem szeretnek más macskákkal együtt élni. Ha cicákat fogadsz örökbe, próbálj meg testvérpárt választani, két idegen macska helyett.
 • Idegen macska jelenléte: problémát okozhat az is, ha más macskák átjárnak a kertedbe, így cicád úgy érzi, hogy zaklatva van, ezért próbálja elriasztani a vetélytársat.
 • Új állat érkezése a házhoz: stresszforrást jelenthet cicádnál, ha egy másik állat, például kutya érkezik az otthonodba. Bár a cicák és a kutyák jól kijöhetnek egymással, az első találkozások okozhatnak feszültséget a macskában. Fontos, hogy fokozatosan szoktasd az együttélésre őket: az első találkozásnál legyenek elválasztva, hagyd, hogy megszokják egymás látványát, illatát és a kezdetekben csak felügyelettel legyenek együtt.

Környezeti változások

 • Költözés: a macskák a megszokott környezetükben érzik magukat biztonságban, ezért egy költözés stresszes állapotot idézhet elő náluk. A költözés idejére gondoskodj cicád biztonságba helyezéséről, akár számára ismerős családtagnál vagy barátnál.
 • Építkezés, ház körüli munkák: ha ezek túlzott zajjal, idegen emberek érkezésével járnak, az a cicádnál stresszt okozhat. Biztosíts ilyenkor számára egy olyan helyet, ahol nyugalomban, biztonságban érezheti magát.
 • A macskatartáshoz szükséges tárgyak hiánya, nem megfelelő állapota: ha macskád mindennapi életéhez szükséges tárgyakat nem kellő odafigyeléssel kezeled vagy helyezed el a lakásban, az szintén stresszforrást jelenthet nála. Például ha az etetőtálja, fekhelye, a macskaalom, a lakás egy forgalmasabb területén van, ahol a cica nem tud nyugodtan enni, inni, pihenni, vagy esetleg nincsenek megfelelően tisztán tartva ezek az eszközök. Alakíts ki számára nyugodt helyet, ahol zavartalanul tud enni, pihenni.
 • Külső környezeti hatások: ünnepi időszakokban a nagyobb zajok, például a tűzijátékok, petárdák, fütyülés, zene, hangoskodás, megzavarhatják a macskák nyugalmát, stresszesebbé válhatnak. Gondoskodjunk arról, hogy legyen egy nyugodtabb, csendesebb hely számukra a lakásban erre az időszakra.

Változások a háztartásban

 • Újszülött érkezése a családba: a cicák és a babák általában jól kijönnek egymással, ám egy csecsemő új zajokat, illatokat is hoz magával. Fontos, hogy ilyenkor megismertessük a cicát az új hatásokkal, legyen az csecsemősírás, vagy éppen a gyermeket körülvevő tárgyak, bútorok, babakocsi.
 • Vendégek látogatása: akár rövidebb, akár hosszabb időre érkező barátok, családtagok, felboríthatják a cicák nyugalmát és stresszes szituációkat teremtenek számára. Ilyenkor célszerű egy nyugodt zugot teremteni a cicának a lakásban az emberek zajától távol, ezáltal csökken a szorongásuk.

Nem megfelelő gondozás

 • A legtöbb macska szereti, ha simogatják, ám néhány cica kevésbé igényli ezt. Megterhelőnek, stresszesnek találja az állandó dögönyözést és ezt azzal fejezi ki, hogy figyelmeztetésképpen karmol, esetleg harap. Hagyni kell, hogy a cica dönthesse el, mikor simogathatjuk és mikor nem, illetve hol érhetünk hozzá és mennyi ideig. Figyeld a macskád testbeszédét és ha úgy érzed, nem komfortos neki a simogatás, akkor hagyd őt félrevonulni.

A macska stressz kezelése

Hogy biztosan kizárjuk, hogy nem egészségügyi probléma áll a stressz hátterében, érdemes állatorvossal is konzultálni. Azonban pár dolgot mi is megtehetünk, hogy a stresszhelyzet elmúljon:

 • Alakíts ki egy kényelmes és biztonságos macskabarát rejtekhelyet cicád számára, ahova minden körülmények között elvonulhat, míg a stressz forrása meg nem szűnik. Ide te is bármikor bemehetsz hozzá, megpróbálhatod kicsalogatni, akár jutalomfalattal is, játékosan közelíteni felé, hogy érezze a törődésedet.
 • Mindig tartsd tisztán és frissen a macskaalmot és fontos az is, hogy megfelelő méretű legyen az alomtálca és elegendő alom legyen benne.
 • Ha az étkezésében történtek változások, újfajta macskatápot kapott a cicád, ügyelj rá, hogy fokozatosan vezesd be az újdonságokat az étrendjébe. Ha nem ízlik neki az új táp, próbálj ki más ízeket is. Ha nem szűnik meg a probléma és továbbra sem eszik eleget a cicád, mindenképpen keresd fel az állatorvost.
 • A macskák agresszív viselkedése egy vélt vagy való fenyegetés következménye, ha úgy érzik veszélyben vannak. Ilyenkor közelíts hozzá türelmesen, biztosíts számára teret ahhoz, hogy a stresszt levezethesse. Használhatsz különböző macska stresszoldó játékokat vagy kiegészítőket is, nyugtató, aromaterápiás diffúzorok, spray-k, jutalomfalatok vagy akár táplálékkiegészítők formájában.

A macska stressz megelőzése

Nem biztos, hogy sikerül teljesen megakadályozni a stresszes helyzetek kialakulását a cicák életében, de néhány óvintézkedés megtételével sok esetben sikerrel járhatunk.

Ismerd meg a macska testbeszédét

Figyeld meg, mi teszi cicádat igazán boldoggá. A napi rutinodba iktass be olyan időszakokat, amikor csak rá figyelsz, játszol vele, ezáltal a stressz-szintjét alacsonyabban tudod tartani, és növeled a biztonságérzetét.

állatorvosi vizsgálatok

A rendszeres állatorvosi ellenőrzés kiemelten fontos a macskák megfelelő egészségügyi állapotának megőrzéséhez. Ez szükséges az esetleges betegségek feltárásához is. Ne feledd, hogy a stressz hátterében egészségügyi probléma, betegség is állhat. Az egészséges cica viszont boldog, jól érzi magát a bőrében.

Változtatások fokozatos bevezetése

Az állandó és gyors változtatások megjelenése stresszt okozhat a macskáknál, ezért adj időt neki, hogy felkészülhessen rá. Ha lassan kell neki alkalmazkodnia az új dolgokhoz, kevésbé fog stresszforrásként tekinteni rájuk. Ha új jövevény érkezik, legyen az másik állat vagy éppen kisbaba, fontos, hogy fokozatosan, kis lépésekben történjen az összebarátkozás. Ugyanez javasolt új környezet, új étrend vagy bármilyen más újdonság esetén is - például költözéskor hagyjuk, hogy fokozatosan ismerje meg az új hely minden zegzugát.

táplálékkiegészítés

A célzott táplálékkiegészítés nemcsak a macska stressz kezelésében, hanem már a megelőzésben is sokat segíthet. Ha előre tudjuk, hogy a macskánknak valamilyen potenciálisan stresszes, szorongást vagy félelmet kiváltó tényezővel kell szembenéznie (pl. tűzijáték, utazás, költözés, stb.), akkor a nyugalmat és érzelmi egyensúlyt olyan hatóanyagokkal támogathatjuk, mint a taurin, az Ashwagandha gyógynövény vagy a lazacolaj.


Ha gazdiként felkészültek vagyunk, ismerjük a macskánk testbeszédét és tisztában vagyunk vele, mi okozhat számára feszült légkört, akkor ez neki is biztonságérzetet ad, így lecsökkenhet a stresszes szituációk száma. Amennyiben mindent megtettünk a stressz elhárítása érdekében és a probléma továbbra is fennáll, mindenképpen keressük fel az állatorvost!

Forrás:

cats.org.uk/cats-blog/6-signs-of-cat-stress-that-you-might-have-missed
cats.org.uk/help-and-advice/health/cat-stress
be.chewy.com/is-your-cat-stressed/

Ezt láttad már?
BALANCE – Kiegyensúlyozott macska csomag
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal