Loading...
Étrend-kiegészítők a kutyák és macskák egészségéért

Miért nem elég a táp a kutyák és macskák egészségéhez?

Miért lehet fontos, hogy étrend-kiegészítőket is adjunk kutyánk vagy macskánk számára? 5 érv az étrend-kiegészítők mellett cikkünkben!

A vitamintartalmú készítmények és egyéb táplálékkiegészítők évről évre egyre népszerűbbek az emberek körében. Sokunk számára ma már teljesen megszokott, a mindennapi rutin részévé vált, hogy egészségünk megőrzése érdekében beszedünk néhány kapszulát ebből és abból.

De mi a helyzet a kutyákkal és a macskákkal? Nekik van-e szükségük kiegészítőkre a mindennapi táplálás mellett? A válasz röviden az, hogy a legtöbb esetben igen. De ennyivel biztosan te sem elégszel meg válaszként – nézzük hát, hogy melyek a legfőbb érvek a táplálékkiegészítés mellett!

Tényleg "teljes értékű" a kedvenced eledele?

Tudtad, hogy az állateledelek túlnyomó többsége úgy lett összeállítva, hogy a tápanyagtartalomra vonatkozó minimális előírásoknak éppen megfeleljen? Igen, még az úgynevezett prémium márkák esetében is gyakran ez a helyzet. A cégek ugyanis erős árversenyben vannak egymással, éppen ezért csak nagyon kevesen hajlandóak minőségben vagy mennyiségben többet nyújtani a minimumnál.

Miért baj ez? Vegyük például a C-vitamint, amiből embereknél a hatóságok 80 mg-ban határozták meg a napi szükségletet. Mind tudjuk, hogy ez nagyjából semmire sem elég, csak épp arra, hogy ne alakuljon ki súlyos hiányállapot (azaz skorbut). Kutyák és macskák esetében sincs ez másképp: az adott tápban található vitaminok és egyéb tápanyagok elegendők az állat életben maradásához, de közel sem elegendők a szervezet optimális működéséhez, az egészséges és hosszú élethez.

5 döntő érv a táplálékkiegészítők mellett

1. Segítik az esetleges táplálkozási „hézagok” kitöltését

„Teljes értékű”, „kiegyensúlyozott”. Ezek a feliratok gyakran olvashatóak az állateledeleken, ám mégsem ritka az, hogy hatósági teszteken megbuknak egyes termékek. De még ha tartalmaznak is annyi tápanyagot, amennyi a címkén szerepel, ez közel sem biztos, hogy teljes egészében fedezi a kedvenced egyéni szükségleteit. Ezeket a táplálkozási hézagokat tölti ki például egy multivitamin, egy omega-3-ban gazdag lazacolaj, egy taurintartalmú készítmény vagy éppen egy kollagénpor.

2. Extra tápanyagokat biztosítanak, amikor ez szükséges

Bizonyos életszakaszokban és szituációkban (pl. betegség, stressz, sérülés, fokozott fizikai aktivitás) megnövekszik a kedvencek tápanyagigénye. Csak táplálkozás útján azonban nem tudjuk megfelelő mennyiségben pótolni a szükséges vitaminokat és egyéb tápanyagokat – hiszen azt sem szeretnénk, hogy túletessük és túlsúlyos legyen a kedvencünk. A táplálékkiegészítők koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, így praktikus megoldást nyújtanak ilyen helyzetekben.

3. Célzott segítséget nyújtanak, ami táplálkozással nem lehetséges

Léteznek olyan tápanyagok, hatóanyagok, amelyekhez tápból rendkívül nehéz kellő minőségben vagy mennyiségben (terápiás dózisban) hozzájutni. Sőt, olyanok is vannak, amelyeket egy gazdi a kedvence számára etetéssel egyáltalán nem tud biztosítani. Előbbire jó példa a glükozamin, a kondroitin, az egészséges omega-3 zsírsavak vagy a probiotikum is. Utóbbira a gyógynövények, amelyek például immunerősítésben, stresszoldásban, ízületvédelemben, és méregtelenítésben is segíthetnek.

4. Bizonyos problémákra gyors enyhülést hozhatnak

A táplálékkiegészítők bizonyos esetekben akár gyors megoldást is nyújthatnak a kutyák vagy cicák egészségi problémáira. Például gyomorrontás, hasmenés és egyéb átmeneti emésztési zavar esetén egy probiotikum készítmény akár pár nap alatt rendbe teheti kedvencünk emésztését. De számos egyéb hatóanyag is van még, amelyik akár már néhány hét alatt látható pozitív eredményeket hozhat – például a stresszoldó Ashwagandha, az ízületerősítő glükozamin és kondroitin vagy a többek között bőr- és szőrproblémákra is ajánlott norvég lazacolaj.

5. Tudományosan is bizonyított a pozitív hatásuk

Számos hatóanyagról elmondható, hogy háziállatoknál tudományosan is bizonyították a pozitív élettani hatását. Például az új-zélandi zöldkagyló ízületerősítő hatását a legmagasabb szintű (kettős vak, placebo-kontrollált) klinikai vizsgálatok is igazolták. Vannak azonban olyan hatóanyagok is, amelyekről nincsenek ilyen adataink. Honnan tudhatod, mi működhet és mi nem? Ha szakértők által fejlesztett kiegészítőket választasz – mint amilyenek a Petamin termékek – akkor jó döntést hozol!


Kétségtelen, hogy ma már jóval több a tudatosabb gazdi, mint régen: a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb hatóanyagok célzott bevitelére egyre többen odafigyelnek kedvencük esetében is. Bőven van még azonban hova javulnunk ezen a téren. A Petamin csapatával azért dolgozunk, hogy egyre több gazdi felismerje a táplálékkiegészítőkben rejlő erőt, amivel egészségesebb és boldogabb életet élhetnek a kutyák és a macskák is.

Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal