Loading...
5 nyári veszély kisállatodra kutya az autóban

5 nyári veszély kisállatodnak kutya melegben, amire oda kell figyelned

Mire figyelj oda kutyamelegben? 5 nyári veszély kisállatodnak, melyeket érdemes szem előtt tartani, ha gazdi vagy.

Itt a nyár egyre többet vagyunk a szabadban, és megkezdődtek a nyári szabadságok, amivel egy időben az utazás is. Mi, gazdik tudjuk, hogy a nyári hónapokban hatványozottan érdemes odafigyelni kisállatunkra. 5 nyári veszély kisállatodnak kutya melegben, amire oda kell figyelned.

1. Nyári veszély kisállatodnak: autó

A legnagyobb tiltólistás dologgal kezdünk. A legelső és legfontosabb, hogy soha, de soha ne hagyjuk a kutyust, vagy cicust a kocsiban. Életveszélyes! Egy zárt kocsiban, még ha le is van engedve az ablak, akkor is nagyon gyorsan a kinti hómérséklet kétszeresére melegszik az autó.

5 nyári veszély kisállatodra kutya az autóban

2. Séta nyáron a járdán

A séta nagyszerű módja annak, hogy kutyádat fizikailag és szellemileg edzetten tartsd, de a nyári hónapokban bizonyos egészségügyi problémákkal járhat. Az állatorvosok arra figyelmeztetnek, hogy a gazdiknak különös figyelmet kell fordítani a járdára és a melegre. Hiszen a városban való séta alkalmával a járda még sötétedés után is megtartja a hőt, és megsértheti a kutya tappancsait. Tedd le a tenyered a betonra, ha nem tudod legalább 10 mp-ig ott tartani kényelmesen, akkor kutyusodnak sem alkalmas a sétára. Válassz füves terepet inkább, vagy keresd az árnyékot!

3. Kint élő kisállatok gondozása nyáron

Minden kutyus és cica más-más életkörülmények között él. Vannak kifejezetten olyan fajták, melyek kint érzik jól magunkat, és eszük ágában sincs bemenni a kanapéra heverészni. Viszont a nyári melegben létfontosságú, hogy biztosítsunk kutyánk, macskánk számára egy olyan árnyékos helyet, ahová be tud húzódni, és mindig friss vizet.

4. Nem iszik elég vizet?

Egy nagy talány, hogy mennyit igyon kisállatunk egy nap. Mennyit kell igyon nagy, nyári melegben? A kutya vízszükséglete függ az aktivitásától és a környezeti körülményektől, emellett természetesen a testmérettől is.

Mennyit igyon egy nap?

Átlagosan minden testsúly-kilogramm után körülbelül 40-50 ml vizet kell innia minden nap. Egy 10 kg-os kutya így körülbelül fél liter vizet iszik meg normál körülmények között. Ez változhat annak függvényében, milyen eledelt fogyaszt kedvencünk: száraz-, vagy nedves tápot.

5. Nyári veszély kisállatodnak: dehidratáció, kiszáradás

Normális, hogy a kutya szervezete a nap folyamán felvesz és veszít vizet. A zihálás, a légzés, a vizelés, a székletürítés és a mancsokon keresztül történő párolgás egyaránt hozzájárul a normál vízveszteséghez, amelyet kutya és cica evéssel és ivással kompenzál.

5 nyári veszély kisállatodra

Vedd észre bundás barátod kiszáradásának tünetei?

Tehát hogyan lehet megállapítani, hogy bundás barátod kiszáradt? Sajnos nem mondhatják el nekünk, hogy szomjasok, de a kiszáradás jeleinek ismerete segíthet a kutya- macskatulajdonosoknak gyorsan reagálni, és elkapni a lehetséges súlyos betegségeket, mielőtt élet-halál vészhelyzet alakulna ki.

A kiszáradás tünetei

A bőr rugalmasságának elvesztése, étvágytalanság, hányás hasmenéssel vagy anélkül. Csökkent energiaszint és letargia. Zihálás. Beesett, száraznak tűnő szemek. Száraz orr. Száraz, ragadós fogíny. Ezekre a tipikus jelekre érdemes figyelni, ha felmerül, hogy kisállatod nem iszik eleget.

Bőr rugalmassága

A bőr rugalmasságának elvesztése a kiszáradás legkönnyebben észrevehető jele. Állatorvosok az javasolják, hogy óvatosan tartsd a kutya bőrét a lapockái közelében, emeld fel, majd engedd el. Óvatosan figyeld meg, ahogy visszakerül a helyére. A jól hidratált kutyák bőre azonnal visszaáll eredeti helyzetébe. A kiszáradt kutyák bőrének viszont tovább tart, míg visszaáll a helyére.

A kutya ínyének ellenőrzése

Egy másik teszt a kutya ínyének ellenőrzése, hogy érezze, hogy ragacsos és száraz-e, és miközben ezt csinálja, tesztelje a kapillárisok feltöltődési idejét. Óvatosan nyomja az ujját a kutya ínyéhez, majd távolítsa el az ujját. Egy jól hidratált kutyánál az a terület, ahol megnyomta, egy másodpercre fehérnek tűnik, majd szinte azonnal visszatér normál rózsaszínű színéhez. Kiszáradt kutyáknál a kapillárisok feltöltési ideje sokkal tovább tart. 

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

Ilyen esetben fontos, a roborálás. Erősítsd kedvenced szervezetét és támogasd a felépülését! Multivitamin kiválóan hasznosuló vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Amikor négylábú társad betegség vagy műtét után lábadozik, az számára és számodra is stresszes időszak. Képzeld el, milyen lenne, ha te gyengélkednél, de nem tudnád elmondani a panaszaidat. Ő pontosan ezt érzi – mást sem akarna, mint ugrálni és játszadozni, de a felépüléshez időre és a gazdi támogatására van szüksége. A készítményt ezen a linken találjátok.

Forrás

A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal