Loading...
kutya egészség

Kutya egészség: 5 fajta, amely több odafigyelést igényel

A kutya egészség támogatható, a tudatos lépésekhez pedig fontos tudni, mely kutyafajtáknál mire kell jobban odafigyelni!

Gazdiként a legnehezebb dolog azt látni, hogy a kutyusunk egészségügyi gondokkal küzd és emiatt nem annyira aktív, mosolygós és élettel teli, mint régebben. Természetesen igyekszünk megtenni mindent azért, hogy ez ne következhessen be, de sajnos bizonyos fajták esetén jóval gyakoribbak az egészségügyi problémák. A kutya egészség azonban támogatható, a tudatos lépésekhez pedig fontos tudni, mely kutyafajtáknál mire kell jobban odafigyelni!

Kutya egészség

Fajtatiszta vagy keverék: mi a különbség?

Egy fajtatiszta kutyának mindkét szülője ugyanabból a fajtából származik, ahogyan az ő szüleik is, és így tovább. A fajtatisztaság egyik legfőbb előnye a kiszámíthatóság: persze, minden kutya egy külön egyéniség, azonban tény, hogy az egy fajtához tartozó állatok jellemzően nagyon hasonlóak viselkedés, méret és ápolási vagy egészségügyi igények terén is.

Másfelől a fajtatisztaságnak hátrányai is vannak, legfőképpen a kutya egészség szempontjából. A fajtatiszta kutyáknál gyakoribbak bizonyos egészségügyi gondok és betegségek; egyrészt a genetikailag öröklődő problémák, másrészt a testi adottságaikból eredő bajok.

A keverék kutyák esetén a két szülő nem ugyanabból a fajtából származik, és mivel a kutyának nincs törzskönyve, ezért a családfája, genetikai története sem ismert. Viselkedés, vérmérséklet és még testméret terén is kevésbé kiszámíthatóak. Másfelől a genetikai sokszínűség miatt kisebb lehet náluk a genetikai problémák és betegségek kockázata.

A túltenyésztett kutyákra jellemző problémák

A kutyatenyésztők eredeti célja az volt, hogy a betegségekkel szemben még ellenállóbb és a lehető legjobb képességekkel rendelkező fajtákat hozzanak létre. Sajnos azonban idővel egyeseknél ezek a szempontok éppen hogy háttérbe szorultak és a külsőségek, a vásárlói igényeknek és keresletnek való megfelelés, vagyis alapvetően a pénz került előtérbe.

A túltenyésztés mindenféle ellenőrzés és szakmai irányelvek nélküli állattenyésztésre utal. Emiatt légzési nehézségek, csigolyaproblémák, porckorong problémák, csípődiszplázia, bőrgyulladások, autoimmun betegségek, idegrendszeri változások fordulnak elő. A túltenyésztés leginkább a mopsz, francia és angol buldog, boxer, tacskó, bernáthegyi, dán dog és németjuhász fajtákra jellemző.

Ezek a legegészségesebb kutyafajták

Fontos leszögezni, hogy egy kutya egészségére számos tényező hatással van, és sokféle betegség ugyanolyan eséllyel előfordulhat fajtatiszta és keverék kutyáknál is. Ráadásul a különböző fajták sem egyformák, vannak többet betegeskedő, bizonyos betegségekre fogékonyabb kutyafajták, és vannak általában véve egészségesebbek is.

Az egyik legegészségesebb kutyafajta az ausztrál pásztorkutya. Egészséges és nagy testű az angol agár, közepes testű az ausztrál juhászkutya, kistestű a csivava és havannai pincs. Az uszkár viszont nemcsak egészséges, de nem is vedlik!

Vadászkutyák közül a rövidszőrű német vizsla, hideget jól bíró fajták közül az óangol juhászkutya, családbarát fajták közül pedig a basenji érdemel említést. Emellett a tanulékony, játékos beagle, a shiba inu és a sokat mozgó border collie is egészséges fajta.

Egészséges kutyafajták

5 kutyafajta, amelynél gyakoribbak az egészségügyi problémák

1. Németjuhász

Szerető, védelmező, játékos és engedelmes fajta, amely ideális családi kutya. Sajnos sok problémára fogékony: allergiára, orrfertőzésre, húgyhólyag és ízületi problémákra (leginkább csípő diszplázia, de ízületi gyulladás sem ritka), hasnyálmirigy-elégtelenségre és pajzsmirigyzavarra is.

2. Rottweiler

Rendkívül erős, robusztus kutya. A kemény külső azonban érző szívet takar, népszerű családvédő és hűséges barát is egyben. Ugyanakkor olyan problémákra hajlamos, mint az aortabillentyű alatti szűkület, könyök diszplázia, csípő diszplázia, szürke hályog, süketség és hasnyálmirigy-gyulladás.

3. Golden és labrador retriever

Két népszerű, méret és személyiség tekintetében is hasonló fajta. Nagyon okos, remekül tanítható, élénk kutyák. Sajnos azonban mindkét fajtánál gyakrabban előfordulnak ezek a gondok: könyök és csípő diszplázia, ízületi gyulladás, csontrák, fülproblémák, bőrallergia és elhízás.

4. Tacskó

Az egyik legismertebb kutyafajta világszerte. Hosszú testével és rövid lábaival igazán aranyos, de sajnos a fajta súlyos problémákra hajlamos. Porckorong repedés és/vagy elcsúszás, térdkalácsficam, csípő diszplázia, elhízás, szemproblémák és epilepszia – ezek mind gyakoriak tacskóknál.

5. Angol buldog

Erős, tömzsi teste és morcos külleme megtévesztő: valójában ugyanis türelmes, kedves, ragaszkodó társ. A nem megfelelő tenyésztés miatt légzési nehézségekre, allergiára, bőrfertőzésekre, elhízásra, szívbetegségre, süketségre, szemproblémákra, degeneratív gerincbetegségre hajlamos.

Kutya egészség: így támogathatod hatékonyan

A kutya egészség támogatása a gazdik felelőssége. Tudatos lépésekkel jelentősen csökkenthető akár a fajtatiszta kutyákra jellemző egészségügyi problémák kockázata is. De ahogy mondtuk, a keverék kutyáknak is ugyanúgy lehetnek gondjaik, ezért náluk sem szabad elhagyni ezeket a lépéseket.

Az életkornak, aktivitásnak, egészségi állapotnak és fajtának megfelelő táplálás, valamint a legalább évente egyszer elvégzett állatorvosi vizsgálat a legfontosabb. Fontos harmadik pillér azonban a helyes táplálékkiegészítés is, ami még minőségi táplálás esetén is rengeteget segít!

A Petamin Kutya táplálékkiegészítő SZUPER csomag a táppal, konzervvel történő etetést egészíti ki, biztosítva a kutyák számára nélkülözhetetlen tápanyagok optimális bevitelét. Kiválóan hasznosuló vitaminokat, ásványi anyagokat, omega-3 és omega-6 zsírsavakban gazdag norvég lazacolajat és komplex probiotikum készítményt is tartalmaz.

Megoldás ízületi problémákra

Az ízületi problémákra hajlamos kutyáknak megelőzésre és a panaszok kiegészítő kezelésére is számos Petamin készítmény közül választhatsz, például glükozamin, új-zélandi zöldkagylópor, halkollagén és 9 hatóanyagot ötvöző komplex terméket is. Ezeket ide kattintva érheted el.

Forrás 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal