Loading...
utazás kutyával vagy macskával

Utazás kutyával vagy macskával? 5+1 fontos dolog, amit érdemes tudnod

Mivel készüljünk, ha hosszabb útra megyünk? Mire figyeljünk oda, ha tömegközlekedéssel utazunk? Utazás kutyával vagy macskával? Lássuk a részleteket. 

Mi, gazdik tudjuk, hogy ha nyár és nyaralás, akkor szinte biztos, hogy jön velünk házi kedvencünk is.  Vajon milyen lehetőségeink vannak, ha az utazást kutyával vagy macskával szeretnénk megejteni? Mivel kell külön készülnünk? Mire figyeljünk oda, ha tömegközlekedéssel utazunk?  Mire van szükségünk? Utazás kutyával vagy macskával? Lássuk a részleteket. 

Utazás kutyával vagy macskával

Utazás kutyával vagy macskával, ha az autót választod

Nagy szabadságot ad, ha valahova kocsival mehetünk. Hosszabb utak esetén bármikor megállhatunk, illetve több kutyát, vagy macskát is vihetünk magunkkal az útra. Nehezítő körülmény azonban, hogy az autóban mindenki biztonsága érdekében törvény szabályozza az állatok rögzítését.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Vagy megfelelő hámmal és ahhoz kapcsolódó biztonsági övvel rögzítve, vagy "szállítóboxban" utazhatnak velünk a kisállatok. Az üléseken szabadon mozgó vagy láb alatt utazó kisállatok komoly veszélyt jelentenek mind maguk, mind az utasok testi épségére. Egy hirtelen fékezésnél a szabadon levő kutya vagy macska előre repülhet, akár ki is törheti az ablakot. Ölben utaztatva a kinyíló légzsák meg is ölheti!

Szállítóbox, tökéletes biztonság

Sokszor halljuk, hogy egyes gazdik nem rakják bele "szállítóboxba" a kutyust, cicát mert a kisállatok nem szeretik, és nem túl humánus módja a szállításnak. Ellenben szakemberek szerint, megfelelő szoktatás után a legbiztonságosabb mindenki számára, ha egy zárt műanyag vagy fém 'szállítóboxban' utazik kedvencünk. Fontos, hogy a dobozban kényelmesen meg tudjon fordulni és fel tudjon állni, azonban ne legyen ennél sokkal nagyobb – egy ütközésnél csúnya sérüléseket szerezhet a túl nagy térben.

Utazás vonattal

Azt hiszem, hogy a téma kapcsán talán a második legnépszerűbb eszköz a vonat. Éppen ezért összeszedtünk minden fontos tudnivalót. A különböző országok vasúti társaságia különböző szabályokat írnak elő. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat.

Utazás kutyával vagy macskával, ha a vonatot választod

Hazánkban a megfelelő jegy megváltása után a kisállatot zárt "szállítóboxban" lehet csak a vonaton utaztatni, kutyákat viszont enélkül is. Ilyenkor számukra kötelező a szájkosár és a póráz használata. A pót- és helyjegyköteles (InterCity, Railjet, EuroCity, EuroNight, express) vonatokon eltérőek a szabályok: csak zárt szállítóeszközben utazhatnak a kutyák is, ráadásul a létszámuk is korlátozott: egy kocsiban maximum 4 eb tartózkodhat. Az 1. osztályú- és az étkezőkocsik ajtajai pedig mindig zárva maradnak a kisállatok előtt.

Utazás kutyával vagy macskával

Busz

Nem mindegy, hogy távolsági, vagy helyi járatos buszt veszünk igénybe. Az utazás kutyával vagy macskával a Volán és a BKK járatain, eltérő szabályok szerint használhatók. Egy Volán buszon egyetlen kutya szállítható, pórázon és szájkosárral is egyaránt. Más kisállatok szállítókosárban vihetőek fel a buszra.

A helyi járatos busz szabályozása szerint

A BKK járatain a kutyák pórázon és szájkosárral, valamint kutyabérlet vagy vonaljegy megváltásával szállíthatóak. A legfeljebb kézipoggyász méretű hordozóban szállított kisállatoknak fajtól függetlenül nem szükséges jegyet váltani. Egy gazda csak egyetlen kutyát vihet magával a járműveken.

Utazz repülőn kisállatoddal

Kezdjük a legelején. Amikor elkezdünk szervezni egy utazást, akkor fontos tudni, hogy különböző légitársságok, különböző szabályokat hoznak a kisállatokkal való utazás kapcsán. Alapvetően vannak olyan gépek, melyek nem első osztályú, hanem fapados gépek, ahol a kisállatok szállítását nem vállalják.

Ha mégis, akkor figyelj, mert ezeket jó, ha megjegyzed

A fedélzeten szállított állatok súlya hordozóval együtt maximum 8 kg lehet, valamint a poggyásznak el kell férnie az ülés alatt. Ennél nagyobb állatokat szállítására, csak a csomagtérben lehetőség, azonban a hordozó mérete itt sem haladhatja meg a 125 x 69 x 80 cm nagyságot. Nagyon fontos az azonosítás, oltási igazolás, ezekre figyelj oda.

Mit tehetsz, ha kisállatod retteg az utazástól

Legelőször fontos megjegyezni, hogy nem tanácsos közvetlenül utazás előtt, közben enni adni kisállatodnak. Hogyan segíthet az Ashwagandha a stressz elleni küzdelemben? Kutatások alapján az Ashwagandha természetes növényi hatóanyagaival elnyomja a stressz által kiváltott kortizoltermelést, illetve növeli a GABA és a szerotonin ingerületátvivő anyagok szintjét, ezzel megakadályozza az idegsejtek túlzott aktivitását és stresszhelyzetekben nyugtató hatást fejt ki. A készítményt ezen a linken találjátok.


Abban az esetben, ha mégis amellett döntesz, hogy kis kedvenced nélkül indulsz útnak, mindenképpen egy számára biztonságos helyet keress erre az időre. Ha nincs olyan családtagod, barátod, aki gondoskodna róla távolléted alatt, akkor kereshetsz kisállat panziót, kutya- vagy macskaszittert is a számára. Partnerünk megbízható, képzett kisállatszitterekkel segít ilyen esetekben!

Forrás

A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal