Loading...

A kutyám mindent feleszik! Hogyan szoktassam le?

Nem megfelelő táplálék? Rossz szokás? Miért éhes mindig? Felkutattuk a lehetséges okokat és megoldásokat, ha kutyád mindent feleszik.

Bosszantó és sok problémát okoz, ha kutyánk mindent feleszik. Vajon mik lehetnek a falánkság okai? Nem megfelelő táplálék? Rossz szokás? Miért éhes mindig? Mit tehetünk akkor, ha kisállatunk séta közben meglát valamilyen szemetet, vagy fogyasztásra alkalmatlan dolgot, netán elhullott állatot, amit nem akar ott hagyni? Hogyan szoktassam le a falánkságról? Lássuk a részleteket.

Mindent feleszik a kutyám, hogyan szoktassam le

Evolúciós okok

A számunkra gusztustalannak számító dolgok sokszor nagyon hívogatóak lehetnek kisállatunknak. Ezek elfogyasztásának evolúciós okai is lehetnek, egyes elméletek szerint ugyanis a kutyák, mint ’takarítók’ voltak régen jelen az emberi táborok körül, azaz bármit megettek, beleértve a szemetünket is. Nem csoda hát, hogy mindent feleszik, hiszen génjeibe van kódolva - de ez persze nem mentesít minket a rossz szokás megszüntetése alól.

Egészségi okok

Ha kutyád mindent feleszik, akkor első lépésben érdemes kivizsgáltatni, hogy a falánkságnak nincs-e valamilyen rejtett egészségi oka. Például a labrador retriever és a simaszőrű retriever fajtáknál gyakori, hogy egy génmutáció miatt nem érzékelik a jóllakottságot, így ők állandóan éhesnek gondolják magukat. Emellett sok betegség is okozhat hasonlóan nagy falánkságot, például a cukorbetegség, pajzsmirigyzavar vagy a bélférgek jelenléte.

Nem megfelelő táp

Ha biztosan kizártad az egészségi okokat, feltétlenül gondolkozz el azon, hogy valóban megfelelően táplálod-e kutyádat. Ha ennek ellenére mégis mindent feleszik, akkor felmerülhet, hogy a nem megfelelő táplálék könnyen hiánytünetekhez vezethet, kedvencünk pedig egy állandó késztetést érez arra, hogy a hiányzó tápanyagokat biztosítsa a szervezetének. Az ehetetlen dolgokat (pl. földet, kavicsot, fát) vagy ürüléket evő kutyák szervezetéből esszenciális vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok is hiányozhatnak.

A jó bélflóra kialakításában segíthetnek a probiotikumok, illetve az emésztést segítő táplálékkiegészítők. A vitaminok, ásványi anyagok pótlásában a helyes táplálás mellett multivitamin készítmény nyújt hatékony támogatást.

Rossz szokások

Miután meggyőződtünk arról is, hogy bundás barátunk a lehető legjobb étrenden él, és még mindig mindent feleszik, akkor gondolkozzunk el a rossz szokás jellemzőin. Mindig mindenütt csak az ételt keresi? Vagy talán vannak kiemelt helyszínek, míg máshol eszébe sem jut? Számít-e, hogy etetés előtt vagy után vagyunk? Egy kutya, aki biztosan tudja, hogy hol találja meg a csemegéket, célirányosan keresni fogja az adott helyeket.

Unalom, szorongás, figyelemhiány

Érdemes ezeket a lehetséges okokat is átgondolni. A fű, kavicsok, ürülék, ruhák, műanyag és egyéb szokatlan dolog evése gyakran nem is tápanyaghiány, hanem szimplán unalom következménye. Illetve sajnos állhat stressz, szorongás, mozgás-, játék- és figyelemhiány is a probléma hátterében. Fontos tehát az ok minél pontosabb beazonosítása és kezelése, hiszen nemcsak fizikai, hanem lelki tényezők is szerepet játszhatnak a problémában.

Mindent feleszik? Itt vannak a lehetséges megoldások

Lássuk, melyek a lehetséges megoldások? Ha csak egy-két helyen akar felenni dolgokat, akkor kerüljük el ezeket a helyeket! Idővel lehet, hogy el is felejti a megszokott ’finomságokat’, így könnyen megoldhatjuk a problémát.

Tanítsunk neki egy kiváltó viselkedést

Tanítsuk meg a kutyánknak, hogy ha ételt lát a földön, valamilyen módon jelezzen nekünk (például leüléssel vagy szemkontaktus felvételével). Ha ezt megteszi, minden alkalommal jutalmazzuk meg! Érdemes eleinte otthon, majd egyre izgalmasabb környezetben gyakorolni és mindig használjunk a megtagadandó ételnél finomabb jutalmat. Így a kutyánk is úgy fogja gondolni, hogy megéri önkontrollt gyakorolni.

Kerüljük a spontán megerősítéseket

Minden alkalommal, amikor Buksi talál a bokrok alatt néhány falatot megtanulja, hogy érdemes arra keresni. Ha ezt megakadályozzuk – például pórázra vesszük vagy nem engedjük oda – akkor nem lesz lehetősége ezeknek a megjegyzésére.

Ha szükséges, használjunk szájkosarat

A megfelelő szájkosárban kutyánk nem fog tudni felenni semmit, így nem tudja megerősíteni magában az adott viselkedést. Érdemes műanyag- vagy klasszikus fémrácsos szájkosarat használni, lehetőleg kerüljük a textilből készülteket.

Ha rajtakapjuk, szóljunk rá határozottan

Ezzel egyértelműen elmagyarázhatjuk neki, hogy nem tetszik nekünk a viselkedése. Valamint, ha otthagy valamit, feltétlenül jutalmazzuk meg minden alkalommal. Ehhez használjunk a már fentebb említett kiemelkedően finom jutalmat.

Foglalkozzunk többet vele

Ha úgy gondoljuk, hogy unalom, stressz vagy szorongás miatt rág vagy eszik össze mindent a kutya, akkor igyekezzünk ezt orvosolni. Vigyük el többet sétálni, mozgassuk le, játsszunk vele, adjunk neki rágható és érdekes játékokat. Vizsgáljuk meg a környezetét (mi válthat ki nála stresszt?) és ha kell, kérjük állatorvos vagy kutyatréner segítségét.

Forrás

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal