Loading...

Mindent feleszik! Hogyan szoktassam le?

Nem megfelelő táplálék? Rossz szokás? Miért éhes mindig? Felkutattuk a lehetséges okokat és megoldásokat, ha kutyád mindent feleszik.

Bosszantó és sok problémát okoz, ha kutyánk mindent feleszik. Vajon mik lehetnek a falánkság okai? Nem megfelelő táplálék? Rossz szokás? Miért éhes mindig? Mit tehetünk akkor, ha kisállatunk séta közben meglát valamilyen szemetet, vagy fogyasztásra alkalmatlan dolgot, netán elhullott állatot, amit nem akar ott hagyni? Hogyan szoktassam le a falánkságról? Lássuk a részleteket.

Mindent feleszik a kutyám, hogyan szoktassam le

Evolúciós okok

Bár a számunkra gusztustalannak számító dolgok sokszor nagyon hívogatóak lehetnek kisállatunknak. Ezek elfogyasztásának evolúciós okai is lehetnek (egyes elméletek szerint a kutyák, mint ’takarítók’ voltak régen jelen az emberi táborok körül), nem csoda, hogy mindent feleszik, bár ez nem mentesít minket a rossz szokás megszüntetése alól.

Egészségügyi okok

Ha kutyád mindent feleszik, akkor első lépésben érdemes kivizsgáltatni, hogy a falánkságnak nincs-e valamilyen rejtett egészségügyi oka. Vannak olyan fajták (például a labrador), melyeknek sok egyede nem érzékeli a jóllakottságot, így ők állandóan éhesnek gondolják magukat. Sok betegség is okozhat hasonlóan nagy falánkságot, például a cukorbetegség vagy a bélférgek jelenléte.

Nem megfelelő táp

Ha biztosan kizártad az egészségügyi okokat, feltétlenül gondolkozz el azon, hogy biztosan megfelelően táplálod-e kutyádat. Ha ennek ellenére mégis mindent feleszik, akkor felmerülhet, hogy a nem megfelelő táplálék könnyen hiánytünetekhez vezethet, kedvencünk pedig egy állandó késztetést érez arra, hogy a hiányzó tápanyagokat biztosítsa a szervezetének. A jó bélflóra kialakításában segíthetnek a probiotikumok, illetve az emésztést segítő táplálékkiegészítők.

Rossz szokások

Miután meggyőződtünk arról is, hogy bundás barátunk a lehető legjobb étrenden él, és még mindig mindent feleszik, akkor gondolkozzunk el a rossz szokás jellemzőin. Mindig mindenütt csak az ételt keresi? Vagy talán vannak kiemelt helyszínek, míg máshol eszébe sem jut? Számít-e, hogy etetés előtt vagy után vagyunk? Egy kutya, aki biztosan tudja, hogy hol találja meg a csemegéket, célirányosan keresni fogja az adott helyeket.

Mindent feleszik? Itt vannak a lehetséges megoldások

Lássuk, melyek a lehetséges megoldások? Ha csak egy-két helyen akar felenni dolgokat, akkor kerüljük el ezeket a helyeket! Idővel lehet, hogy el is felejti a megszokott ’finomságokat’, így könnyen megoldhatjuk a problémát.

Tanítsunk neki egy kiváltó viselkedést

Tanítsuk meg a kutyánknak, hogy ha ételt lát a földön, valamilyen módon jelezzen nekünk (például leüléssel vagy szemkontaktus felvételével). Ha ezt megteszi, minden alakalommal jutalmazzuk meg! Érdemes eleinte otthon, majd egyre izgalmasabb környezetben gyakorolni és mindig használjuk a megtagadandó ételnél finomabb jutalmat. Így a kutyánk is úgy fogja gondolni, hogy megéri önkontrollt gyakorolni.

Kerüljük a spontán megerősítéseket

Minden alkalommal, amikor Buksi talál a bokrok alatt néhány falatot megtanulja, hogy érdemes arra keresni. Ha ezt megakadályozzuk – például pórázra vesszük vagy nem engedjük oda – akkor nem lesz lehetősége ezeknek a megjegyzésére.

Ha szükséges, használjunk szájkosarat

A megfelelő szájkosárban kutyánk nem fog tudni felenni semmit, így nem tudja megerősíteni magában az adott viselkedést. Érdemes műanyag- vagy klasszikus fémrácsos szájkosarat használni, lehetőleg kerüljük a textilből készülteket.

Ha rajtakapjuk, szóljuk rá határozottan

Ezzel egyértelműen elmagyarázhatjuk neki, hogy nem tetszik nekünk a viselkedése. Valamint, ha otthagy valamit, feltétlenül jutalmazzuk meg minden alkalommal. Ehhez használjunk a már fentebb említett kiemelkedően finom jutalmat.

Forrás

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!