Loading...
Macska leukózis

Macskaleukózis: hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető?

A macskaleukózis vírusa (FeLV, Feline Leukemia Virus) világszerte elterjedt kórokozó, amely macskáról macskára terjed, az ember nem fertőződik vele. Sajnos vezető halálok cicák körében, mindössze a traumás sérülés előzi meg ezen a téren, ezért macska gazdik számára fontos, hogy tájékozottak legyenek vele kapcsolatban.

A macskaleukózis vírusa (FeLV, Feline Leukemia Virus) világszerte elterjedt kórokozó, amely macskáról macskára terjed, az ember nem fertőződik vele. Sajnos vezető halálok cicák körében, mindössze a traumás sérülés előzi meg ezen a téren. A tartósan fertőzött macskák 85%-a a diagnózist követő három éven belül elpusztul.

A vírus jellemzően vérszegénységet vagy nyirokrákot (limfómát) okoz, de mivel elnyomja az immunrendszert, ezért a végzetes fertőzésekre való fogékonyságot is növeli. A macskaleukózis vírusnak való kitettség azonban nem jelent halálos ítéletet: a vírussal találkozó macskák 70 százaléka képes ellenállni a fertőzésnek vagy magától legyőzni a vírust.

Hogyan terjed a macskaleukózis?

A betegség csak macskákat érint, nem terjed át emberekre, kutyákra, vagy egyéb állatokra. A vírus a fertőzött macskák nyálában, orrváladékában, vizeletében, székletében, és anyatejében található. A gazdatesten kívül legfeljebb néhány óráig életképes. Leggyakrabban tisztálkodás, illetve marakodás során fertőződnek meg a macskák. A kiscicák méhen belül vagy a fertőzött anyatejjel is elkaphatják a betegséget. Gyakran az egyébként egészségesnek tűnő, de valójában fertőzött macskák terjesztik a vírust.

Milyen tényezők növelik a macskaleukózis kockázatát?

A fertőzött macskáknak való kitettség egyértelműen növeli a macskaleukózis kockázatát, különösen kiscicák és fiatal felnőtt cicák esetében. Az idősebb macskáknál alacsonyabb a kockázat, mivel az életkor előrehaladtával fokozódik a vírussal szembeni ellenálló képesség. A kizárólag benti macskák esetén a fertőzés kockázata rendkívül alacsony, a többmacskás háztartásban vagy macskatelepen lakó macskáknál azonban már magasabb, a közös evő- és ivóhely, illetve alom miatt.

Az egymacskás háztartásban élő szobacicák körében kb. 3%-ra teszik a vírus gyakoriságát, de a szabadba kijáró macskák körében jelentősen magasabb ez az arány (többmacskás háztartásban akár 70%). A betegség előfordulása csökkenést mutat a hatékony oltásoknak és szűrővizsgálatoknak köszönhetően.

Macska leukózis

Milyen tünetei vannak?

A macskaleukózis vírusnak számos negatív hatása van a macska szervezetére. A rák leggyakoribb oka macskáknál, különféle vérképzési rendellenességeket okozhat, és immunhiányos állapothoz vezethet, amely meggátolja az egyéb fertőzések elleni védekezést. Ebből kifolyólag az egészséges macskákra ártalmatlan baktériumok, vírusok, egysejtűek és gombák is súlyos betegséget idézhetnek elő a leukózisos macskáknál.

A macskaleukózis sajnos nagyon alattomos betegség, a fertőzés korai szakaszában ugyanis gyakori, hogy semmilyen tünetet nem produkál a macska. Idővel (hetek, hónapok, vagy akár évek elteltével) azonban a fertőzött macska egészsége fokozatos romlásnak indulhat vagy ciklusosan váltakozni kezdenek a betegségben és relatív egészségben töltött időszakok.

A macskaleukózis lehetséges tünetei:
 • Folyamatos testsúlycsökkenés és/vagy étvágyvesztés
 • Szőrzet rossz állapota
 • Megnagyobbodott nyirokcsomók
 • Tartós láz
 • Halvány fogíny és egyéb nyálkahártyák
 • Fogíny- és szájgyulladás
 • Bőr-, húgyúti-, és felső légúti fertőzések
 • Tartós hasmenés
 • Rohamok, viselkedésbeli változások, és egyéb idegrendszeri zavarok
 • Szemproblémák
 • Légzési nehézségek
 • Vetélés vagy egyéb szaporodási zavarok

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A macskaleukózist vérvétel segítségével diagnosztizálja az állatorvos. Sajnos a betegségre jelenleg még nincs gyógymód, de a rendszeres kivizsgálások, immunerősítés és az egészséges életmód segíthet a fertőzött macskák életminőségének javításában és a másodlagos fertőzések elkerülésében.

Az évente kétszer elvégzett fizikai kivizsgálás, laboratóriumi vizsgálatok és parazita megelőzés segíthet a szövődmények megelőzésében és a problémák gyors beazonosításában. Fontos, hogy minden leukózis vírussal fertőzött macskát el kell különíteni, hogy más macskákat ne fertőzhessen, és ivartalanítani kell.

A másodlagos fertőzéseket lehet kezelni, valamint rák megjelenése esetén a macska kaphat kemoterápiát. Csontvelő-károsodás, illetve kiterjedt limfóma esetén azonban sajnos az életkilátások igen rosszak.

Hogyan előzhető meg?

Az egyetlen biztos módja a macskaleukózis megelőzésének az, ha a macskádat nem engeded ki a szabadba, ahol idegen, potenciálisan fertőzött macskákkal találkozhat. Ha mégis ki tud menni a macska a házból, akkor gondoskodj felügyeletről vagy megfelelően körülkerített területről, nehogy elkóboroljon és összeverekedjen más macskával.

Ha új macska érkezik a házhoz, előtte egy macskaleukózis tesztet végeztess el rajta. A nem fertőzött és fertőzött macskákat mindenképpen egymástól elkülönítve kell tartani, semmilyen esetben se használjanak közös evő- és ivóedényt, illetve almot.

Sajnos gyakran előfordul, hogy a betegség diagnózisa már csak azután történik meg, hogy a beteg macska együtt élt más macskákkal. Ilyenkor haladéktalanul le kell tesztelni minden más macskát is és a fertőzötteket el kell különíteni a nem fertőzöttektől, hogy ne történhessen továbbfertőzés.

Leukózis elleni oltás

A macskaleukózis ellen manapság már többféle vakcina is rendelkezésre áll, ugyanakkor ezek sem biztosítanak 100%-os védettséget. Ezért még oltott macskák esetén is fontos a megelőzésre figyelni. Amennyiben macskád beoltásán gondolkodsz, mérlegeld, hogy esetében mekkora a fertőzött állatnak való kitettség kockázata, és feltétlenül konzultálj az állatorvosoddal az oltás előnyeiről és hátrányairól.

Forrás 1

Forrás 2

Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Ezt láttad már?
100% Taurin por
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal