Loading...
Hipoallergén kutyafajták

7 alacsony energiaszintű, hipoallergén kutyafajta

Létezik vajon olyan hipoallergén kutyafajta, melynek nem hullik a szőre és nem hiperaktív? Cikkükben ilyen kutyafajtákat gyűjtöttünk össze, ismerd meg őket!

Nagyon sokan szeretnének maguk mellé egy hűséges, cuki kutyust, ám visszatartja őket a kutyákra jellemző hiperaktivitás, a rongálás és persze a MINDENHOVÁ jutó, levedlett szőr. A kérdés tehát az, hogy „Létezik-e alacsony energiaszintű és hipoallergén kutyafajta, aminek nem vagy alig hullik a szőre?” A válasz szerencsére az, hogy IGEN!

Az alacsony energiaszintű, hipoallergén kutyusok jellemzően 9 kg alattiak és otthon hagyhatóak egyedül, anélkül hogy szétszednék a berendezést és értékeidet. Érdemes azonban tisztázni, hogy minden kutyának szüksége van napi szintű mozgásra, a különbség az, hogy ezeknek a kis testű kutyáknak jóval kevesebb is elég, mint nagy testű társaiknak. Napi több km futás vagy kutyapark helyett elegendő, ha leviszed őket néhányszor a ház körül sétálni.

A másik fontos dolog, hogy ezeket a kutyákat is szükséges rendszeresen ápolni, kozmetikushoz vinni, és fésülni a csomósodás elkerülése érdekében. A kutyakozmetikus rendszeres, 8-10 hetente történő felkeresése azonban még mindig jobb, mint a mindenhol otthagyott szőr és a kellemetlen allergiás reakciók.

Ezek mellett még azt is érdemes kiemelni, hogy 100%-ban hipoallergén kutyafajta NEM létezik. Az allergiás reakciót kiváltó fehérje ugyanis a kutya nyálában, vizeletében és a leváló hámsejtekben található. Ezek tapadnak rá a szőrre. A nem vagy alig vedlő kutyák tehát nem teljesen hipoallergének, csak sokkal kisebb az esélye, hogy komolyabb allergiás tüneteket váltanak ki.

hipoallergén kutyafajta

1. Máltai selyemkutya

Kicsi, bolyhos, fehér szőrű kutya, amely imád gazdájához bújni és játszani vele. Mivel nincs alsó szőrzete, azért szinte alig vedlik. Rendszeresen szükséges fésülni, hogy csomómentes, tiszta maradjon a szőrzete. A máltai selyemkutya alacsony energiaszintű és rendkívül gyengéd, egy napi séta és egy kis játék, a gazdival vagy egy kutyajátékkal, elég ahhoz, hogy jól érezze magát.

2. Si-cu

A si-cu egy kis testű kutyafajta, mely hűséges, barátságos és relatíve alacsony energiaszinttel rendelkezik. Emellett kiváló választás családi kutyaként is, nagyon jól kijön a gyerekekkel. A si-cu szőre fésülés közben ugyan hullik, de a kutyafajták többségéhez képest még így is sokkal hipoallergénebb és csak minimálisan vedlik. A szőre jellemzően csak fésülés hatására hullik ki.

3. Bichon frisé

Az alacsony energiaszintű, hipoallergén kutya mintapéldája. Rendkívül barátságos, könnyen nevelhető, és önálló marad akkor is, ha elmész napközben munkába. Göndör, fehér szőre van, amely két rétegből áll, nem hullik és hipoallergén. Sűrű alsó szőrzete miatt 6-12 hetente szükséges kozmetikushoz vinni. Rövid lábai vannak és a rendszeres sétákon kívül nem igényel sok mozgást.

4. Yorkshire terrier

A yorkshire terrier, vagy röviden csak yorkie, egy nagyszerű, alacsony energiaszintű és hipoallergén kutya. A yorkie a terrierek Toy szekciójába tartozik és kevesebb mint 7 kg-ot nyom. A fajta szereti a rendszeres sétákat a szabadban. Apró mérete mellett hipoallergén, nem vedlő kutya, szőrében csak nagyon kevés allergizáló anyag tapad meg. Igazi társas lény, szeret ölben ülni és imád játszani.

5. Majompincs (affenpinscher)

Az affenpinscher drótszerű szőrzettel rendelkező, bájos kis bohóc, ugyanakkor merész, bátor és nagyon intelligens is. Sűrű, durva tapintású bundája van, minimálisan vedlik és nem hagy sok szőrt maga után a lakásban. Elég hetente fésülni. Nem lusta, de nem is igényel rengeteg mozgást, napi 1-2 rövid séta elég neki. Jól alkalmazkodik, remek utazótárs, de gyerekek mellé nem ajánlott fajta.

6. Brüsszeli griffon

A brüsszeli griffon egy kis méretű, alacsony energiaszintű, és nem vedlő kutya, amely ismerős lehet tévéműsorokból, filmekből. Ez egy nagyon jól nevelhető és elképesztően hűséges fajta, hajlamos mindenhova követni a gazdáját. Sok figyelmet és szeretetet igényel, de nincs szüksége túlzottan sok mozgásra. Mivel nem vedlik és hipoallergén, ezért kitűnő választás allergiás gazdik számára.

7. Törpe schnauzer

A törpe schnauzer testtömege 4-8 kg közötti, színe pedig tiszta fekete, tiszta fehér, só-bors és fekete-ezüst lehet. Az allergiások és persze alapvetően minden gazdi számára jó hír, hogy szőre nagyon kismértékben hullik és nem vedlik. Könnyen alkalmazkodik a gazda életmódjához, ezért gyerekeknek, időseknek is remek társ. Naponta legalább egy, de inkább 2-3 rövid séta kell neki.

Forrás: 1, 2, 3

Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!