Loading...
szökik a kutyám

Szökik a kutyám! Mit tegyek?

Miért szökik a kutyám? Unatkozik? Vagy talán hiányzunk neki? Szorong egyedül? Valaki motiválja kintről? Lássuk mit tehetünk ellene.

Huncut kalandorok, vagy éppen csak kíváncsi kisállatok, de kétségtelen, hogy van néhány olyan házi kedvenc, aki előszeretettel szökik ki az udvarról, háztól a gazdi tudta nélkül, hogy kalandvágyát csillapítva nekivágjon a nagyvilágnak.  Mit tehetünk azonban mi a szökés ellen, hiszen mindig akkor következik be, amikor nem vagyunk otthon?

Miért szökik a kutyám?

Először is derítsük ki, hogy vajon miért szökik el a kutyus! Egy rossz, helyenként hiányos kerítés nem fogja megállítani abban, hogy elmenjen világot látni. Emellett fontos azt is megtudni, hogy mi motiválja őket a terület elhagyására. Unatkozik? Vagy talán hiányzunk neki? Szorong egyedül? Valaki motiválja kintről? Lássuk mit tehetünk ellene.

szökik a kutyám mit tegyek

Biztonságos kerítés

Ellenőrizzük, hogy biztosan nem tud-e kijutni a kerítés alatt, illesztések mentén vagy esetleg valamire felmászva. A kutyák rettentő kreatívok tudnak lenni, ha izgalmas tevékenységről van szó! Főleg akkor, ha unatkoznak vagy nagyon motiváltak a távozásban.

Unalom ellen

Unatkozik, tegyünk ellene! Foglalkozzunk vele mielőtt elmennénk otthonról, vigyük el sétálni vagy küldjük el kutyanapközibe. Hagyjunk neki elől játékokat (amiket nem tud elfogyasztani), esetleg rejtsünk el finom falatokat a kertben és tanítsuk meg neki, hogy keresse meg őket

Félelem, szorongás

Esetleg fél, szorong egyedül? Tanítsuk meg egyedül maradni, fokozatosan növelve az otthonhagyás idejét. A szorongás mérséklésében jól jöhet az ashwagandha is, mely a kortizolszintet csökkentve a nyugalmi állapot elérését segíti elő. A Petamin Ashwagandha Relax kapszula tudományos vizsgálatok és szakértői ajánlások alapján támogathatja a kutyákat és macskákat a stresszel, szorongással, félelemmel járó szituációkban. Hatóanyagaival segíthet a nyugalom, mentális egyensúly és pozitív közérzet fenntartásában. A készítményt ezen a linken találjátok.

Egyéb motiváció

Motiválja egy másik kutyapajtás, esetleg személy a kerítés túloldaláról? Ha igen, akkor megkérhetjük az illetőt vagy a kutya gazdáját, hogy ne sétáljon arra vagy próbálja figyelmen kívül hagyni a kerítésen belül levő ebet. Az ivaros kanokat az esetleges tüzelő szukák illata is szökésre csábíthatja, ahogy az erdő melletti lakhely esetében az izgalmas és csodás szagok jelenthetnek nagy kísértést.

A legrosszabb megoldások egyike

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet módosítása értelmében 2016. január 1-jétől tilos ebet tartósan kikötve tartani. Kerüljük lehetőleg a láncra verést vagy a ’láthatatlan kerítésnek’ nevezett elektromos nyakörv használatát. Nem etikus módszerek és a valódi problémát (a szökés okát) nem szűntetik meg, csak tüneti kezelést hoznak.

Miért szökik a kutyám?

Fontos tudnunk, hogy a szökés önmagában egy úgynevezett önmegerősítő tevékenység. Ez azt jelenti, hogy mikor kedvencünk az utcákat rója, sok izgalmas élményben van része. Ez pedig nemhogy elrettenti, hanem egyre jobban motiválja a következő kirándulásra. Ahelyett azonban, hogy a szökést megszűntetni akarnánk, próbáljunk inkább azon dolgozni, hogy a kertben lét vonzóbbá váljon az utcai csavargásnál.

A felelős állattartás

Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, mielőtt haza vinnénk újdonsült kisállatunkat, legyen az kiscica, vagy éppen egy édes kiskutya, szükséges elgondolkoznunk azon, hogy milyen felelősséggel jár, ha a családba kisállat kerül. Ez a felelősség pedig nem csupán abban merül ki, hogy hol fog lakni, mit fog enni, mivel játszik majd? Mire van szüksége? Hanem a felelős kutyatartás szabályaiban is. Ha Buksi rendszeren sétál, a gazdik foglalkoznak vele és az egyedül hagyás ideje alatt is izgalmas és kellemes otthon lenni, kisebb lesz a motivációja a külvilág felfedezésére. Emellett persze azt sem szabad elfelejteni, hogy amíg a szökést nem szűntetjük meg, feltétlenül helyezzük kutyánkat biztonságos körülmények közé amíg nem vagyunk otthon!

Forrás

Biológus, kutyakiképző
A Best Dog Kutyaközpont oktatójaként dolgozom, emellett a doktori kutatásom kapcsán a kutya és az ember kapcsolatának sajátosságait vizsgálom. Két kutya boldog tulajdonosa vagyok, akikkel sokat sportolunk és járjuk a világot.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal