Loading...
stressz jelei a kutyáknál

Stressz jelei kutyáknál: ezekre figyelj!

Hogyan vehetőek észre a stressz jelei a kutyáknál? Hogyan kezeld, ha a kutyád feszült? Kell-e büntetni a kutyát? Olvasd el cikkünket!

Néha nehéz eldönteni, hogy kedvencünk jól érzi-e a magát egy adott helyzetben. Könnyű beleesni az antropomorfizálás vagy az általánosítás hibájába, míg elképzelhető, hogy az állat testbeszéde teljesen mást közvetít. A farkát csóváló vagy lelkesen nyalogató ebet könnyen barátságosnak gondoljuk, de ha a farokcsóváláshoz vicsorgás vagy morgás társul, már kevésbé leszünk biztosak annak kedves szándékában.

stressz jelei kutyáknál

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy jól vagy rosszul érzi magát a kutyánk?

 • A kellemetlen közérzetet jelző állapotoknak a test egyes tájain külön-külön jelei vannak. Az erős lihegés vagy a szorosan összezárt száj, a kidülledő szemek, a hátracsapott fülek, mereven megfeszülő izmok és a szintén mereven tartott vagy kígyószerűen mozgó farok jellemzőek lehetnek a kutya számára kellemetlen szituációban. Az elforduló, merev fejtartás szintén jelezhet feszültséget. Egyes kutyák esetében remegés szintén jelentkezhet.
 • Figyeljük meg a teljes testét: kizárólag egyetlen jel figyelembevétele gyakran vezethet félreértésekhez. Például a hátracsapott fülek megjelenhetnek üdvözlés közben és a ’nemtetszés’ jeleként egyaránt.
 • Vegyük figyelembe a környezeti és helyzeti adottságokat: a lihegés általában egy feszült, stresszes állapotot jelez. Azonban hosszú ideig tartó fizikai megterhelés (pl. futás), játék vagy a magas hőmérséklet szintén okozhat erős lihegést, mivel a kutya főként így hűti felmelegedett testét
 • Ne feledkezzünk meg a kor- és fajtajellemzőkről: a brachycephal (nyomott orrú) fajták, mint például a mopszok gyakran rendelkeznek veleszületetten kidülledő szemekkel. Az idős vagy ízületi betegségben szenvedő kutyák pedig sokszor mereven járnak a belső állapotuktól függetlenül.

Mit tehetünk, ha a feszültség jeleit tapasztaljuk?

 • Szüntessük meg a feszültséget okozó helyzetet: ha egy másik kutya zavarja a miénket, távolodjuk a problémát okozó egyedtől! Nem szégyen otthagyni egy társaságot vagy kijönni a futtatóból, ha kiskedvencünk láthatóan nem érzi jól magát egy másik egyed társaságában
 • Adjunk a kutyának megoldókulcsot: például ha egy másik kutyával feszülten összeszagolnak, hívjuk el. Ha a póráz végén lesz feszült, tereljük el a figyelmét egy falattal vagy a kedvenc játékával
 • Mozgassuk, adjunk neki dinamikus feladatokat: a mozgás és az aktív munka hamar lefoglalja a kutyákat, így könnyebben kerülnek ki az őket ért kellemetlen élmény hatása alól. Érdemes jól ismert gyakorlatokat kérni minimális elvárással; a kutya számára értékes jutalommal dolgozni és gyakran dicsérni a feladat közben. Nem kell a tökéletesen végrehajtott feladatot várni, már akár a próbálkozásokat is lehet jutalmazni.
 • Ha nem tudjuk megszüntetni az adott helyzetet (pl. állatorvosi vizit során), simogassuk lassú kézmozdulatokkal és halkan, lassan beszéljünk hozzá. Nem minden esetben hatásos, de segíthet az állatnak megnyugodni.
 • Gondoljuk át, hogyan tudnánk hosszú távon segíteni tréningezéssel a helyzeten! Hogyan élte meg a kutyám az adott szituációt? Tényleg készen állt rá? Hogyan tudnék neki hamarabb segíteni egy hasonló eseménynél?

Mit ne tegyünk?

 • Ne büntessük meg azért, mert nem érzi magát komfortosan. Vannak, akik az adott helyzetben stresszállapot fennállása miatt nem tökéletesen viselkedő kutyájukat erősen fegyelmezik. Fontos, hogy mindig mérjük fel kutyánk kapacitásait és ahhoz mérten támasszunk elvárásokat az irányukba
 • Ne adjuk fel! Kitartó tréningezéssel és megfelelő jutalmazással a legtöbb kutya fokozatosan képes az egyre magasabb elvárásoknak megfelelni.
 • Aranyosnak néz ki, de nem az. A hátracsapott fülek, összehúzott testtartás, szorosan zárt száj mind azt mutatja, hogy a kutya nem érezte jól magát a fotó készítése közben.
Stressz jelei a kutyáknál
Biológus, kutyakiképző
A Best Dog Kutyaközpont oktatójaként dolgozom, emellett a doktori kutatásom kapcsán a kutya és az ember kapcsolatának sajátosságait vizsgálom. Két kutya boldog tulajdonosa vagyok, akikkel sokat sportolunk és járjuk a világot.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!