Loading...
megfelelő póráz a kutyasétáltatáshoz

Melyik a megfelelő póráz a kutyasétáltatáshoz?

Nem tudod melyik a megfelelő póráz a kutyasétáltatáshoz? Sporthoz vagy laza sétához keresed a legjobb eszközt kutyádnak? Segítünk a cikkben!

Bár felesleges kérdésnek tűnhet, de a séták során nem mindegy, hogy milyen eszközöket teszünk a kutyánkra. Rengeteg különböző véleményt és ajánlást lehet olvasni a témában, így talán még nehezebb eldönteni, hogy milyen is a megfelelő póráz a kutyasétáltatáshoz.

Mi alapján válaszd ki a megfelelő eszközt kutyád számára?

A megfelelő eszköz megtalálása létfontosságú mind a gazda, mind kedvence számára. Egy csinos, de kényelmetlen nyakörv vagy hám kidörzsölheti az érzékeny nyaki/hónalji bőrt, egy túl vékony póráz belevághat a gazda kezébe. De akkor mégis, hogyan lehet eldönteni, hogy miben induljunk a közös napi testmozgásra? Hámot vagy nyakörvet válasszunk? És milyen pórázt?
Az alábbiakban felsorolt pontok segítenek a helyes eszközök megtalálásában:

Melyik a megfelelő póráz a kutyasétáltatáshoz

1. A séta célja: nem mindegy, hogy csak egy gyors egészségügyi körre szaladunk le, vagy több órás erdei kirándulást teszünk. Érdemes ügyelni arra, hogy az adott segédeszköz a kutya méretének tökéletesen megfeleljen és az alkatához is igazodjon. A túl szoros nyakörv és hám komoly fájdalmat és sebeket okozhat, míg egy túl lazára állítottból a kutya könnyen kibújhat. Pórázon történő sportoláshoz (pl. futás) szintén érdemes speciális eszközöket alkalmazni, egy húzóhám és rugós póráz élvezetesebbé és hatékonyabbá teheti a közös edzést.

2. A kutya viselkedése: kedvencünk jobban húz mint egy huskyfogat? Vagy éppen ellenkezőleg, szinte nekünk kell őt húznunk? Az erősen húzó ebeket nyakörv helyett sétáltassuk inkább hámban vagy úgynevezett húzásgátló/easy-walk/front-range hámban; utóbbiak segítséget nyújthatnak a laza pórázas séta megtanításában. Extrémen problémás esetben használhatunk haltit/fejhámot is, azonban ennek alkalmazása előtt feltétlen kérjük szakember segítségét. Érdemes minden kutya számára tanítással és vezényszavakkal elkülöníteni a laza pórázon történő sétát az elengedett, esetleg hosszabb pórázon történő szaglászós sétától. Így könnyebben meg fogja érteni, hogy mikor kell a gazda lába mellett sétálnia és mikor szabad a saját kedve szerint mozognia.

3. A kutya alkata és egészségügyi állapota: kedvencünk anatómiai és egészségügyi sajátosságai is fontos tényező játszanak az eszközök kiválasztásakor. Rövid orrú, tömzsi alkatú kutyáknak érdemes hámot használni, mivel a nyakörvből könnyen kibújhatnak. Ehhez hasonlóan a nagyon vékony, törékeny nyakú kutyáknak is jobban ajánlott a hám, esetleg szélesebb kialakítású ún. agárnyakörv lehet még kényelmes számukra. Nyakörv választása esetén mindig figyeljünk a megfelelő szélességre és méretezésre! A kontaktpórázok, fojtónyakörvek, retriever-pórázok nem alkalmasak a hétköznapi sétákra és a húzás megszüntetésére, ellenben rengeteg fájdalmat okoznak az állatnak és hosszú távon akár légcsőszűkület kialakulásához is vezethetnek.

4. A póráz: nyakörv használata esetén feltétlen használjunk fix pórázt. Sokan automata (flexi) pórázzal együtt nyakörvben sétáltatják kedvencüket, azonban ezzel egy folyamatos feszülést hoznak létre a kutya nyakán. Az automata póráz használatát érdemes mellőzni. Ha kedvencünk a vezényszavakra nem reagál rögtön, sokkal nehezebben kezelhető a kihúzható 5-10 méter hosszú póráz végén és könnyen fennakadhat a bokrokon, illetve egy másik kutya pórázával is összegabalyodhat, ami komoly sérüléseket okozhat. Olyan helyen, ahol nem tudjuk kedvencünket elengedni, használjunk inkább fix hosszúságú pórázt. Ha pedig szeretnénk elengedni, de a behívása nem tökéletes, egy 10-15 méter hosszúságú nyomkövető póráz lehet a legjobb segítség.

Biológus, kutyakiképző
A Best Dog Kutyaközpont oktatójaként dolgozom, emellett a doktori kutatásom kapcsán a kutya és az ember kapcsolatának sajátosságait vizsgálom. Két kutya boldog tulajdonosa vagyok, akikkel sokat sportolunk és járjuk a világot.
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal