Loading...
Vitaminok kisállatainknak

Vitaminok kisállatainknak

Vajon milyen vitaminok, kiegészítők, milyen problémára adhatók? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Sokszor halljuk, hogy egy leterhelt időszakban, nekünk embereknek szükségünk van vitaminokra. Nincs ez másképp kisállatainkkal sem. De vajon milyen vitaminok, kiegészítők, milyen problémára adhatók házi kedvenceinknek? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy milyen problémára, milyen vitaminra és táplálékiegészítőre nyújthat megoldást.

Vitaminok kisállatainknak

Milyen vitaminok adhatók kisállatainknak?

Házikedvencednek is szüksége van különböző kiegészítőkre, vitaminokra az eleségük mellé. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az emberek számára gyártott vitaminok és táplálékkiegészítők nem minden esetben felelnek meg négylábú barátainknak. A kutyáknak és macskáknak különböző mennyiségű és típusú kiegészítőre van szükségük. Ezért fontos, hogy mindig kifejezetten a nekik ajánlott vitaminokat adjunk.

Miből, mennyit adjunk?

A kutyák és macskák ragadozó élőlények, és bár sokféle módon táplálhatjuk őket, a szervezetük ennek az életmódnak megfelelően igényli a tápanyagokat. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a vitaminok mennyisége, és az, hogy milyen kiegészítőt adunk kisállatunknak, függ a kedvencünk életkorától, fajtájától, egészségügyi állapotától, életmódjuktól, de az őket érő stressz mértékétől is.

Milyen fajta táplálékiegészítők, vitaminok létezek kisállatainknak?

A táplálékkiegészítők három nagy csoportra oszthatóak: a vitaminokra, az ásványi anyagokra és az esszenciális aminosavakra. Számtalan esetben szükséges vitamint, táplálékiegészítőket adnunk kisállatunknak. Nézzük, melyik esetében mire érdemes figyelni!

A-vitamin

A szem egészségéhez, illetve a szőr és bőr megfelelő állapotához elengedhetetlen a bevitele. Mivel zsírban oldódó vitamin, elraktározódik így túl is lehet adagolni. Ilyenkor növekedésbeli zavart, a csontozat károsodását és látásproblémákat okozhat.

B-vitamin

Ez a vitamincsoport sok mindenért felelős. Míg a riboflavin, a niacin és a B12 vitamin az enzimfunkciókért, a B6 vitamin többek között az idegrendszer, a hormonháztartás és immunrendszer megfelelő működéséért felel. Mindemellett a tiamin, a pantoténsav, a biotin, a folsav bevitele is elengedhetetlenül fontos.

C-vitamin

A kutyák és macskák képesek előállítani önmaguktól is, de szükség esetén pótolhatjuk is nekik. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, nehezen lehet túladagolni, de az ajánlott beviteli mennyiséget ne lépjük túl.

D-vitamin

A csontok megfelelő felépüléséhez elengedhetetlen a bevitele, de emellett a belek, a vese működését is befolyásolja, valamint a foszfor- és kálciumháztartásra is hatással van! Hiánya esetén angolkór alakulhat ki, azonban (az A- és az E-vitaminhoz hasonlóan) túl is adagolható. Lakásban tartott cicák esetében alakulhat ki legnagyobb valószínűséggel hiány, mivel ők tudnak a legkevesebbet napozni közvetlen napfényben.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok ionokként vagy szervetlen vegyületként vannak jelen a táplálékban. Hiányuk komoly egészségügyi problémát okozhat. A nátrium, a klór és a kálium a vízháztartás koordinálásában játszik szerepet; az optimális anyagcseréhez pedig a megfelelő kalcium-foszfor arány is elengedhetetlen.

Esszenciális aminosavak

 A tíz esszenciális aminosav egy részét kedvenceink szervezete önmagától is elő tudja állítani, azonban van, amit külső forrásból kell pótolniuk. Cicáink számára a taurin bevitele a szív és az idegrendszer megfelelő működéhez elengedhetetlen.

Forrás

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal