Loading...
Kullancs a kutyában

Kullancs a kutyában? Mutatjuk, mire figyelj oda!

Az egyik legveszélyesebb élősködő, nem lehet róla eleget beszélni. Kullancs a kutyában? Mutatjuk mire figyelj oda.

A tavasszal együtt a kullancsszezon is menetrend szerint megérkezik, és egészen ősz végéig tart - sőt enyhe idő esetén még télen is folytatódhat. Sok gazdit és természetesen sok kutyust is érintő problémáról van szó. A kullancs az egyik legveszélyesebb élősködő, nem lehet róla eleget beszélni. Hogyan ismerheted fel? Hogyan távolítsd el? Milyen tünetekre figyelj oda, ha kiszedtél egy kullancsot kisállatodból? Kullancs a kutyában? Mutatjuk, mire figyelj oda!

Megelőzés

Számtalan megelőzési módja van annak, hogy ne legyen kullancs a kutyában. Az élősködők elleni védekezést szájon át adandó tabletták, nyakra cseppenthető (úgynevezett "spot-on") készítmények, nyakörvek és spray-k is segítik. A hatóanyagok terén is széles a választék, ezért ha az egyik nem válik be, még mindig kipróbálható egy másik.

A különböző védekezési formáknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Például spray-vel az állat egész testét be kell fújni, ezért fiatal és kistestű kutyáknak ideális, a tabletták pedig csak csípés után hatnak. Érdemes tehát konzultálni állatorvosunkkal arról, hogy kedvencünk korának, méretének és környezetének melyik a legmegfelelőbb kullancs elleni védelem.

Kullancs a kutyában

Hogyan ismerd fel, ha kullancs van a kutyában?

Mi gazdik tudjuk, hogy a tavaszi, nyári és őszi időszakban sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a kisállataink, ami a kullancsokat illeti. A megelőzés alapvetően mindig a legjobb stratégia, de fontos tudni: 100%-os hatékonyságú készítmény nem létezik! Éppen ezért kedvenced átvizsgálására is fontos időt szánnod.

Az alapos átvizsgálás a legegyszerűbb módja annak, hogy minél hamarabb észrevegyük a kutyánkba kapaszkodó kullancsokat. A legjobb, ha ezt minden séta után megtesszük, de minimum a hosszabb séták, és különösen az erdei kirándulások alkalmával. Hosszabb szőrű kutyusok bundáját sűrű fogazatú fésűvel, rövidebb bundások testét pedig a szokásos kefével érdemes átfésülni.

Kullancs a kutyában: ne ess pánikba!

A legelső lépés, hogy egy megfelelő eszközt keresünk az élősködő kiszedésére. Ehhez a legjobb, ha direkt erre a célra készült kullancseltávolító csipeszt vagy kanalat használunk, amit állatpatikában, szaküzletben, vagy akár online is beszerezhetünk. De ha épp nincs ilyen speciális eszköz kéznél, akkor egy sima, hétköznapi csipesz is megteszi.

Érthető módon, ilyen helyzetben nemcsak a gazdi, hanem a kutyus is feszültté válik. Türelmesnek kell lenned, hiszen egyrészt a kisállatod megérzi, ha feszült vagy, és ezáltal ő is feszültté válik, másrészt a higgadtságod hozzásegít ahhoz, hogy megfelelően eltávolítsd a kullancsot a kutyából.

Így szedd ki a kullancsot a kutyából

Ha megvan a megfelelő csipesz, amivel biztonsággal ki tudjuk szedni a kullancsot a kisállatból, felmerül a kérdés, hogy hol fogjuk meg az élősködőt. A kullancsot ott fogjuk meg, ahol találkozik a csápja a kutya bőrével. Az eredményes kiszedés attól is függ, hogy a gazdi megpróbál minél jobban a kutya bőre és a csáp közé nyúlni. Ne forgassuk a csipeszt, egy határozott mozdulattal húzzuk ki a kullancsot. Ebben a videóban megtaláljátok a megfelelő lépéseket.

A legfontosabb az időfaktor

Nincs időd várni holnapig. Nincs időd majd holnap átnézni a kutyus bundáját, tedd meg azonnal, hiszen így akár azelőtt ki tudod szedni a kullancsot, hogy csípni tudna vagy a fertőzés megtörténne (a fertőzés általában nem a csípés után közvetlenül jelentkezik). A kutyád viselkedését is alaposan figyeld mindig, hiszen ha fertőzött a kullancs csípte meg, annál nagyobb biztonsággal gyógyul meg bundás barátod, minél hamarabb megkapja a megfelelő kezelést. Az idő ilyenkor szó szerint életet menthet.

Ismerd fel a tüneteket

A kullancsok fertőző, akár életveszélyes betegségeket adhatnak át a kutyáknak - tehát nem maguk a kullancsok okozzák a betegségeket és tüneteket, hanem azok a kórokozók, amelyeket a kullancsok hordoznak. Sajnos a legnagyobb igyekezet és minden óvintézkedés mellett is van esély rá, hogy egy fertőző élősködő támadta meg kedvencedet.

Ha kullancs van a kutyában, és megcsípte, a csípés időnként duzzanatot, piros, gyulladt bőrt, akár még bőrfertőzést is okozhat. A fertőzésnek tipikus tünete lehet a megváltozott viselkedés: a kutya bágyadttá válik, levert, bizonytalan a mozgása, nincs étvágya. Szapora légzés, hányás, láz is jelentkezhet. Esetleg a vizelete elszíneződik.

Ha kiszedted a kullancsot, utána is figyeld kisállatodat, és ha bármilyen tünetet észlelsz, akkor mindenképpen azonnal fordulj állatorvoshoz. De most lássuk akkor bővebben is, hogy milyen betegségnél milyen tünetekre kell odafigyelni!

Lyme-kór

A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi által okozott bakteriális fertőzés, amire az ember a legfogékonyabb, a háziállataink közül viszont a leggyakrabban a kutyák betegednek meg. A Lyme-kóros esetek többsége a feketelábú kullancstól származik.

A Lyme-kór tünetei a kutyáknál a láz, a sántaság, duzzadt ízületek és nyirokcsomók, valamint letargia. Előfordulhat, hogy a kutya a csípést követpen hetekig, hónapokig nem mutat tüneteket. Ha a Lyme-kórt nem kezelik, károsíthatja a kutya veséjét, idegrendszerét és szívét.

Babéziózis

A babéziózis (babézia, kutyamalária) Magyarországon kutyákban a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség, akár halálos kimenetelű is lehet. Parazita (Babesia canis, Babesia gibsoni) okozza, amely megtámadja a vörösvértesteket, akár lépmegnagyobbodást, májproblémákat és veseelégtelenséget is okozhat.

Egyes babéziózisban szenvedő kutyáknak nem lesznek tünetei, de továbbra is átterjedhetnek más állatokra vagy akár rád is. Azoknál a kutyáknál, amelyeknél vannak tünetek, általában sötét vizelettel, lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal, gyengeséggel jelentkezhet ez a betegség .

Hepatozoonosis

A hepatozoonózist a Hepatozoon nevű parazita okozza. Kétféle típus okoz hepatozoonózist kutyákban: a Hepatozoon canis és a Hepatozoon americanum. Ezt a betegséget nem a kullancs csípése okozza, hanem az, ha a kutya megeszi a betegség terjesztésében szerepet játszó kullancsfajt.

A hepatozoonosis tünetei közé tartozik a láz, letargia, étvágytalanság, gyengeség, izomfájdalom, sántaság, merevség, duzzadt nyirokcsomók, váladék a szemből és az orrbólA H. Canis fertőzések általában meglehetősen enyhék, de a H. americanum kezelés nélkül súlyos betegségeket okozhat, károsíthatja a vesét és az ereket, gyakran 1 éven belül halállal végződik.

Anaplazmózis

Az anaplazmózis az Anaplasma phagocytophilum baktérium által okozott betegség. Ezeket a baktériumokat elsősorban a feketelábú kullancs (Ixodes scapularis) kullancscsípés útján terjeszti az emberekre és állataikra.

Nem minden Anaplasma phagocytophilum fertőzésben szenvedő kutyának vannak tünetei, de a tünetek közé tartozik a láz, a levertség, az étvágytalanság, az ízületi fájdalom és a sántaság. Néhány kevésbé gyakori tünet a hányás, hasmenés, légzési problémák, görcsrohamok és ataxia (az izomkontroll elvesztése).

Az Anaplasma platys ciklikus thrombocytopeniát okoz, ami azt jelenti, hogy kutya vérlemezkeszáma (vérsejtje) ingadozni fog. Mivel ez hatással van kutya vérlemezkéire, amelyek elősegítik a véralvadást, a tünetek közé tartozhat az orrvérzés, a zúzódások és a sápadt nyálkahártya. Egyéb jelek közé tartozik a láz, a nyirokcsomók duzzanata és a letargia.

kullancs a kutyában

Mit tehetünk, a gyors felépülés érdekében?

A Petamin betegség és műtét utáni roboráló csomag gyorsabb, hatékonyabb felépülést biztosít kisállatodnak. Erősítsd kedvenced szervezetét és támogasd a felépülését! 3 termék 1 csomagban: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, pre- és probiotikum és egyéb immunerősítő tápanyagok kombinációja.

Lássuk a részleteket!

Multivitamin kiválóan hasznosuló vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.

Ultra Probiotikum Komplex por a bélflóra egyensúlyáért és erős immunrendszerért, az izmok regenerációját segítő L-glutaminsavval.

Emésztés Komfort paszta az emésztőrendszer és anyagcsere egészségéért, esszenciális omega-3 zsírsavakkal és értékes taurinnal.

3 roboráló, vitaminokban és tápanyagokban gazdag táplálékkiegészítő együtt! Csomagban MINDIG olcsóbb: 15 290 Ft helyett -6% kedvezménnyel csak 13 999 Ft-ért! A készítményeket ezen a linken találjátok.

A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal