Loading...
Kullancs a kutyában

Kullancs a kutyában? Mutatjuk mire figyelj oda

Az egyik legveszélyesebb élősködő, nem lehet róla eleget beszélni. Kullancs a kutyában? Mutatjuk mire figyelj oda.

Sok gazdit érint és természetesen sok kutyust, cicust is. A kullancs az egyik legveszélyesebb élősködő, nem lehet róla eleget beszélni. Hogyan ismered fel? Hogyan távolítsd el? Milyen tünetekre figyelj oda, ha kiszedtél egy kullancsot kisállatodból? Kullancs a kutyában? Mutatjuk mire figyelj oda? Lássuk!

Megelőzés

Számtalan megelőzési módja van annak, hogy ne legyen kullancs a kutyában. Ellenben sok kisállatnak más-más megoldás ad védelmet az élősködők ellen. Ezért érdemes sok mindent kipróbálni, és konzultálni állatorvosunkkal mielőtt bármit teszünk.

Kullancs a kutyában

Hogyan ismerd fel, ha kullancs van a kutyában?

Mi, gazdik tudjuk, hogy a nyári, tavaszi időszakban sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a kisállataink, ami a kullancsokat illeti. A legegyszerűbb módja annak, hogy minél hamarabb észre vegyük, hogy minden séta alkalmával, illetve utána vizsgáljuk át kutyánkat. Hosszabb szőrű kutyusok, cicák bundáját sűrű fogazatú fésűvel, rövidebb bundások testét pedig a szokásos kefével érdemes átfésülni.

Ismerd fel a tüneteket

Szakértők szerint gyakran megváltozik a viselkedésük, ha kullancs van a kutyában. Bágyattá válik, levert, bizonytalan a mozgása egy kisállatnak. Esetleg a vizelete elszíneződik. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor vizsgáld át kisállatodat bundáját tüzetesen.

A legfontosabb az időfaktor

Nincs időd várni holnapig. Nincs időd majd holnap átnézni a kutyus, cica bundáját. Mivel, ha fertőzött a kullancs, annál nagyobb biztonsággal gyógyul meg bundás barátod, minél hamarabb megkapja a megfelelő kezelést. Az idő életet menthet.

Kullancs a kutyában, ne ess pánikba!

A legelső, amit tehetünk, hogy egy megfelelő kullancs kiszedő csipeszt használunk, ezt onnan ismered fel, hogy recés a széle, de ha nincs ilyen a közelben, akkor egy jól használható csipeszt készítsünk elő. Ilyen helyzetben nemcsak a gazdi, hanem a kutyus és a cica is feszültté válik. Türelmesnek kell lenned, hiszen egyrészt a kisállatod megérzi, ha feszült vagy, és ezáltal ő is feszültté válik, másrészt a higgadtságod hozzásegít ahhoz, hogy megfelelően eltávolítsd a kullancsot a kutyából.

Így szedd ki a kullancsot a kutyából, cicából

Ha megvan a megfelelő csipesz, amivel biztonsággal ki tudjuk szedni a kullancsot a kisállatból, felmerül a kérdés, hogy hol fogjuk meg az élősködőt. A kullancsot ott fogjuk meg, ahol találkozik a csápja a kutya bőrével. Az eredményes kiszedés attól is függ, hogy a gazdi megpróbál minél jobban a kutya bőre és a csáp közé nyúlni. Ne forgassuk a csipeszt, egy határozott mozdulattal húzzuk ki a kullancsot. Ebben a videóban megtaláljátok a megfelelő lépéseket.

Tünetek

Ha kiszedted a kullancsot, akkor 3-5 napig figyeld kisállatodat, és ha bármilyen tünetet észlelsz, akkor mindenképpen fordulj állatorvoshoz. Lássuk, milyen tünetekre érdemes odafigyelni.

Lyme-kór

A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi által okozott bakteriális fertőzés , és ez a leggyakoribb kullancsok által terjesztett betegség. A Lyme-kóros esetek többsége a feketelábú kullancstól származik.

A Lyme-kór tünetei a kutyáknál a láz, a sántaság, duzzadt ízületek és nyirokcsomók, valamint letargia. Ha a Lyme-kórt nem kezelik, károsíthatja a kutya vesét, idegrendszerét és szívét.

Babéziózis

A babeziózist egy parazita okozza, amely megtámadja a vörösvértesteket. A kutyákat leggyakrabban előforduló babézia a Babesia canis és a Babesia gibsoni .

Egyes babeziózisban szenvedő kutyáknak nem lesznek tünetei, de továbbra is átterjedhetnek más állatokra vagy akár rád is. Azoknál a kutyáknál, akiknél vannak tünetek, sötét vizelettel, lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal, gyengeséggel jelentkezhet ez a betegség .

Hepatozoonosis

A hepatozoonózist a Hepatozoon nevű parazita okozza. Kétféle típus okoz hepatozoonózist kutyákban: a Hepatozoon canis és a Hepatozoon americanum. Sokszor előfordul, hogy kisállataink hepatozoonózist kapnak, ha egy fertőzött kullancs által megharapott állatottal érintkeznek.

A hepatozoonosis tünetei közé tartozik a láz, letargia, étvágytalanság, gyengeség, izomfájdalom, sántaság, merevség, duzzadt nyirokcsomók és szemfolyás. A H. Canis fertőzések általában meglehetősen enyhék, de a H. americanum súlyos betegségeket okozhat, különösen, ha kutyája nem részesül kezelésben.

Anaplazmózis

Az anaplazmózis az Anaplasma phagocytophilum baktérium által okozott betegség. Ezeket a baktériumokat elsősorban a feketelábú kullancs ( Ixodes scapularis ) kullancscsípés útján terjesztik az emberekre és állataikra.

Nem minden Anaplasma phagocytophilum fertőzésben szenvedő kutyának vannak tünetei, de a tünetek közé tartozik a láz, a levertség, az étvágytalanság, az ízületi fájdalom és a sántaság. Néhány kevésbé gyakori tünet a hányás, hasmenés, légzési problémák, görcsrohamok és ataxia (az izomkontroll elvesztése).

Az Anaplasma platys ciklikus thrombocytopeniát okoz, ami azt jelenti, hogy kutya vérlemezkeszáma (vérsejtje) ingadozni fog. Mivel ez hatással van kutya vérlemezkéire, amelyek elősegítik a véralvadást, a tünetek közé tartozhat az orrvérzés, a zúzódások és a sápadt nyálkahártya. Egyéb jelek közé tartozik a láz, a nyirokcsomók duzzanata és a letargia.

kullancs a kutyában

Mit tehetünk, a gyors felépülés érdekében?

A Petamin betegség és műtét utáni roboráló csomag gyorsabb, hatékonyabb felépülést biztosít kisállatodnak. Erősítsd kedvenced szervezetét és támogasd a felépülését! 3 termék 1 csomagban: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, pre- és probiotikum és egyéb immunerősítő tápanyagok kombinációja.

Lássuk a részleteket!

Multivitamin kiválóan hasznosuló vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.

Ultra Probiotikum Komplex por a bélflóra egyensúlyáért és erős immunrendszerért, az izmok regenerációját segítő L-glutaminsavval.

Emésztés Komfort paszta az emésztőrendszer és anyagcsere egészségéért, esszenciális omega-3 zsírsavakkal és értékes taurinnal.

3 roboráló, vitaminokban és tápanyagokban gazdag táplálékkiegészítő együtt! Csomagban MINDIG olcsóbb: 15 290 Ft helyett -6% kedvezménnyel csak 13 999 Ft-ért! A készítményeket ezen a linken találjátok.

A Petamin szlogenje: Kutya-macska egészség sok szeretettel. Hiszem, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja, aki zsigeri őszinteségével és kifogyhatatlan kedvességével hű társunk. Én, aki elsősorban kutyatartó, az írás szerelmese, a marketing megszállottja vagyok, meggyőződésem, hogy a kutyák és macskák életminőségét javítva nyújt segítséget minden egyes nap a Petamin.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!