Loading...

Kutya szobatisztaság? Mutatunk 5 tippet a megoldásra

Sok minden képes befolyásolni a kutya szobatisztaság kérdését. Sok séta, időzítés és még mennyi minden. Mutatunk 5 tippet a megoldásra.

Egy kölyökkutya érkezésekor az egyik legfontosabb kérdés a szobatisztaság kialakítása. Bár a kiskutya növekedése és érése rengeteget számít ebben a témában, szerencsére mi is sok mindent tehetünk, hogy elősegítsük ezt a folyamatot. Kutya szobatisztaság? Mutatunk 5 tippet a megoldásra.

Sok sétával a mielőbbi "kutya szobatisztaság" érdekében

A kölyökkutyák a természetben az alvóhelyüktől igyekeznek eltávolodni mielőtt ürítenek. Egy lakásban tartott kutya esetében ez azt jelenti, hogy nem a fekhelyére fogja elvégezni a dolgát, hanem valahol máshol, a lakáson belül. Ahhoz, hogy az egész lakást ne kezelje a ’hálóhelyeként’ szüksége van arra, hogy kivigyük onnan ilyen esetekben. Mivel a kölykök anyagcseréje egy felnőtt állaténál jóval gyorsabb, eleinte akár 1-2 óránként érdemes kivinni őket. Ilyenkor, ha lehet, ne engedjük őket szaladgálni és játszani; koncentráljunk az adott feladatra. Ha a kiskutyának lehetősége van gyakran és rendszeresen kijutnia a szabadba, kiszámíthatóvá válik számára rendszer és könnyebben megérti az elvárt viselkedést.

kutya szobatisztaság

Figyeljük a jeleket és felejtsük el a kutyapelenkát

Általában minden kiskutya mutat valamilyen viselkedést, mielőtt a dolgát szeretné elvégezni.  Ez lehet az ismételt körbe forgás, intenzív szaglászás, lendületes mászkálás. Ha észrevesszük ezeket a jeleket és kivisszük a kutyust, egyre látványosabban fogja végezni egy idő után ezeket a viselkedéseket, szinte jelezve nekünk. A népszerű kutyapelenkákat nem érdemes alkalmazni, hacsak nem a beltérben ürítő kutyát szeretnénk nevelni. A kutyapelenkák egy adott helyre szoktatják a kutyát, viszont mivel ez a lakásban található, így a valódi szobatisztaság nem fog létrejönni. Természetesen, ha nem célunk a lakáson kívülre vinni az ebet, ez is egy megoldás lehet.

Dicsérjük meg, ha jó helyre végzi a dolgát és legyünk türelmesek

A kutya szobatisztaság kérdése nem egyszerű feladat, hiszen minden kisállat más-más időben sajátítja el ezt a tudást.  1 éves kor alatt az esetleges balesetek nem számítanak kirívónak. A kialakulás gyorsaságát befolyásolja, hogy milyen gyakran visszük ki a kölyköt, megértette-e a viselkedés lényegét és nagyon számítanak az ürítés során bekövetkező élmények is. Érdemes a megfelelő helyen ürítő kölyköt megdicsérni, esetleg falattal megjutalmazni. Fontos megjegyezni, hogy ha véletlenül rossz helyre sikerülne a művelet, ne büntessük meg. Az esetleges negatív élményekkel akár azt is elérhetjük, hogy a kutya számára frusztrációt fog jelenteni a jelenlétünk ürítés közben.

A megszokott idő és helyszín segíthet a kutya szobatisztaságra nevelésében

A már korábban említett kiszámítható rendszer sokat segíthet. Ha mindig a megszokott időben és helyre visszük a kiskutyát, hamarabb össze fogja kötni az adott helyszínt a művelettel. Vannak olyan tevékenységek, amik után legfeljebb 5-10 perccel mindig érdemes kivinni őket: intenzív játék, komoly stresszel járó szituáció, evés-ivás vagy felpörgött állapot után gyakran végzik el a dolgukat.

Ha semmi sem segít?

Természetesen mindenkinél eljöhet az a pillanat, amikor azt érzi, hogy elakadt a folyamatban. Ilyenkor mindig érdemes feltenni magunknak a kérdést: nem várunk el túl sokat? Biztos, hogy a kölyök életkor és fejlettség szempontjából készen áll az elvárásokra? Elég gyakran visszük ki? Figyeljük a jeleit? Ha mindenre igennel tudunk válaszolni és mégsem halad a szobatisztaság folyamata, kérhetünk segítséget egy szakembertől. Lehet, hogy vannak olyan apróságok, melyeket mi nem veszünk észre; a szaksegítség ilyen esetben sokat számít!

Stressz hátráltathatja a kutya szobatisztaság sikerében a kutyust

Az esetleges rossz asszociációk mellett a stressz is okozhat nehézségeket a szobatisztaság kialakításában. Ilyenkor a stresszforrás felderítése mellett javasolható a kortizol-szintet csökkentő ashwagandha tartalmú kiegészítők használata. Persze nem csak a stressz, hanem egy enyhe megbetegedés is okozhat nehézségeket. Érdemes a kölyökkutyáknak immunerősítő készítményt adni, ami kevesebb megbetegedést és a mihamarabbi gyógyulást segít elő.

Forrás

Biológus, kutyakiképző
A Best Dog Kutyaközpont oktatójaként dolgozom, emellett a doktori kutatásom kapcsán a kutya és az ember kapcsolatának sajátosságait vizsgálom. Két kutya boldog tulajdonosa vagyok, akikkel sokat sportolunk és járjuk a világot.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal