Loading...
Kiskedvencekre veszélyes szobanövények

Mérgező szobanövények, melyek kifejezetten veszélyesek kedvenceinkre

Összeszedtük a mérgező szobanövények listáját, nem mindegy, hogy melyik részét kóstolta meg bundás barátod, érdemes odafigyelni.

Néhány kutya és macska örömmel rágja meg a szobanövények leveleit, míg másokat teljesen hidegen hagy a házi esőerdő.  Azonban nem mindegy, hogy a növény melyik részét kóstolta meg Bodri vagy Cirmi. Összeszedtük  a leggyakrabban tartott, mérgező szobanövények listáját, melyekre érdemes odafigyelni.

Mérgező szobanövények, és tünetek

Érdemes olyan növényeket tartani a lakásban, melyek nem jelentenek veszélyt kedvenceinkre; illetve tároljuk olyan helyen őket, ahol nem férhetnek hozzájuk. A kölyökkutyák- és cicák különösen hajlamosak mindent megkóstolni, így esetükben még jobban szükséges figyelnünk. Egy mérgezés általános tünetei a heves hányás és hasmenés, valamint remegés; extrém esetben imbolygó mozgás és összeesés. Lássuk, melyek a mérgező szobanövények, melyek veszély források lehet kisállatodra nézve.

Kiskedvencekre veszélyes szobanövények

Orvosi aloé

Míg az emberek számára sok hasznos tulajdonsággal bír, addig a kutyák számára mérgező a benne található szaponinok miatt.

Babér

Az előszeretettel használt fűszernövényben eugenol található, ami fokozott nyáladzást és hányást válthat ki.

Ciklámen

Virága és levelei enyhén, a gumója erősen mérgező. Elfogyasztása akár szívleállást is okozhat!

Fikusz

Közepesen mérgező, de szerencsére ritkán akarják az állatok elfogyasztani.

Filodendron vagy monstera

Erős levelei a fikuszhoz hasonlóan kevéssé vonzóak, de ha valaki megkóstolja, erős nyáladzást és hányást fogunk nála tapasztalni.

Korallvirág

A színes bogyók finom falatnak tűnhetnek, de elfogyasztásuk súlyosabb esetben szívritmuszavart is okozhat

Liliomfélék

Bár illata bódító, megkóstolására mégse bíztassunk senkit. A vitorlavirág valószínűleg csak hasmenést fog okozni, de ha a tigrisliliomot eszi meg kutyánk vagy cicánk, akár bele is halhat.

Mikulásvirág

Szépséges piros vagy fehér leveleivel télen sokak otthonát dísziti ez a különleges növény. Bár halálos mérgezést nem fog kiváltani, azonban torokirritációt és gyomorbántalmakat okozhat.

Kiskedvencekre veszélyes szobanövények

Nárcisz

Bár az egész növény mérgező, de a legveszélyesebb a gumója. Ha a kutyusunk megeszi, legrosszabb esetben vérnyomáscsökkenéshez és bénuláshoz vezethet.

Pozsgafa

Bár rendkívül impozáns, nincs jóban a háziállatokkal: ha Cirmi megkóstolja, hányás és hasmenés mellett remegést is tapasztalhatunk nála.

Szobai futóka

Komoly gondot a mikulásvirághoz hasonlóan nem fog okozni, de irritálhatja a nyálkahártyát.

Spárgapáfrány

Ezek a növények szapogenint tartalmaznak, amely olyan vegyület, amely kutyákban és macskákban bőrgyulladást okozhat. A bogyók mérgezőek háziállatai számára, hasmenést, hányást és gyomorfájdalmat okoznak.

Győződjünk meg a kisállat jollétéről

Ha háziállatunk megkóstolta egyik szobanövényünket és nem vagyunk benne biztosak, hogy problémát okozhat-e, hívjuk fel az állatorvosunkat a biztonság kedvéért. Amennyiben mérgezés tüneteit mutatja, azonnal vigyük el orvoshoz. Minél kevesebb méreganyag szívódik fel, annál nagyobb valószínűséggel fog kedvencünk maradéktalanul meggyógyulni.

Mit tehetünk, ha kisállatunk mégis tiltott szobanövényt kóstol?

Azt szokták javasolni állatorvosaink, hogy minden esetben érdemes levinni kisállatunkat orvoshoz. Mivel minden házi kedvenc más, és minden kutyus vagy cica másképp reagál, hiszen más-más egészségügyi állapotban vannak. Mutatunk egy olyan Petamin készítményt, melyek kifejezetten huncut, "szobanövényt fogyasztó" kisállatoknak is ajánlott.

Petamin Tisztítókúra csomag, méregtelenítés kutyáknak, teljesen természetesen

Petamin Tisztítókúra csomag olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan segítik a kutyák szervezetének tisztító funkcióit, támogatják a méregtelenítő folyamatokat végző máj, vese és bélrendszer egészséges működését. Ebben a csomagban megtaláljátok a Petamin Máj egészsége kapszulát, a Petamin Emésztés komfort pasztát és a Petamin Kurkumin Flex Ultra kapszulát is.  Többet a készítményekről ezen a linken találtok.

Forrás

Biológus, kutyakiképző
A Best Dog Kutyaközpont oktatójaként dolgozom, emellett a doktori kutatásom kapcsán a kutya és az ember kapcsolatának sajátosságait vizsgálom. Két kutya boldog tulajdonosa vagyok, akikkel sokat sportolunk és járjuk a világot.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal