Loading...
több kutyás háztartás

Több kutya egy háztartásban?

Több, mint egy kutyával élsz együtt? Vagy csak gondolkozol egy második  négylábú befogadásán? Akkor ez a cikk neked szól!

Több, mint egy kutyával élsz együtt? Vagy csak gondolkozol egy második  négylábú befogadásán? Akkor ez a cikk neked szól!

Egy friss kutatás szerint Magyarországon 2,8 millió  kutya lakik gazdijával. Míg a legtöbben egy kutyát tartanak csak, addig a többkutyások száma mindössze 1% körül mozog. Bár ez a szám nem tűnik túl magasnak, mégis számottevő. Lássuk hát, mit is jelent több kutyával együtt lakni?

Több kutya, megsokszorozódó szeretet

Hogy mi jobb egy kutyánál? Kettő! Bár a vicc elég régi, komoly igazságot hordoz magában. Már egy kutya jelenléte is képes komoly mértékben javítani az ember hangulatán, de több kutya még jobban tudja ezt növelni. A tengernyi kutyapuszi és csóváló farok biztos, hogy mindenkit jobb kedvre derít egy hosszú munkanap után.

több kutya egy háztartásban

Barát, a kutyusunknak

Amíg a gazdi dolgozik, sok kutya otthon unatkozik. Ha már ketten vannak, könnyen elszórakoztatják egymást. Így nekik is tartalmasabban telik a gazditól távol töltött idő és nekünk se lesz annyira erős lelkiismeret-furdalásunk. Persze nem minden kutya lesz rögtön jó barátságban az új pajtással, némelyeknek ez hosszabb időbe telhet.

Több ráfordítandó idő

Több kutya, több munkát is jelent. Mind takarítás, mind foglalkozás szempontjából. Fontos, hogy négylábú barátinkkal külön-külön is foglalkozzunk minden egyes nap. Bár sok minden eltanulnak egymástól, a kutya-gazda kötődés megfelelő kialakítása és fenntartása miatt érdemes mindenkinek megadni az ’öt perc népszerűséget’.

Több kiadással jár

Több kutya esetében, a megnövekedő táplálási és állatorvosi költségek mellett fontos kalkulálnunk az egyéb kiadásokkal is. A különböző foglalkozásokból és felszerelésekből mindegyik egyedet részesítenünk kell. És bár nem szükséges, de úgyse tudjuk majd megállni, hogy ha az egyik kutya kap valamit, a többieknek ne adjunk!

Konfliktusok

Bár a legtöbb kutya nagyon szeret együtt élni a fajtársaival, ellenben kisebb-nagyobb összezörrenések mindenhol előfordulhatnak. Érdemes arra figyelni, hogy enni lehetőleg egymástól megfelelő távolságban adjunk nekik (akár különböző helyiségekben), valamint ne engedjünk, hogy az egyik mindig mindent elvegyen a másiktól. Ha nagyon sok a konfliktus, érdemes egy szakember segítségét kérni ezek megoldásában.

Több kutya, több betegség?

Minél több egyed van egy háztartásban, annál nagyobb valószínűséggel adják át egymásnak a különböző fertőzéseket. A megfelelő immunrendszer fenntartásában a multivitaminok segítségünkre lehetnek. Fontos kiemelni, hogy ha egyik kutyánk beteg lesz és nem mehet közösségbe, akkor a gyógyulásáig a háztartásban levő többi egyedet se vigyük fajtársak közé.

Kutya etikett

Ha több kutya van egy háztartásban, abban az esetben is fontos betartani az alapvető kutya etikett szabályait, mert ha ezt elmulasztjuk, akkor hatalmas káosz alakulhat ki mind a napirendünkben, akár a séták során. Nem beszélve arról, hogy a többi kutyust is veszélyeztetheti ez az állapot.

Forrás

Biológus, kutyakiképző
A Best Dog Kutyaközpont oktatójaként dolgozom, emellett a doktori kutatásom kapcsán a kutya és az ember kapcsolatának sajátosságait vizsgálom. Két kutya boldog tulajdonosa vagyok, akikkel sokat sportolunk és járjuk a világot.
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal