Loading...
Kutya etikett

Kutya etikett, amit nem csak az újdonsült gazdiknak érdemes betartani

Egy újdonsült gazdi rengeteg új szabállyal szembesül. Íme pár fontos dolog, amit mindenképp tarts szem előtt. Nemcsak újdonsült gazdiknak.

Napjainkban egyre népszerűbbé válik a szabadidő eltöltésének megosztása házi kedvenceinkkel. Az újdonsült gazdi boldogan kirándul kutyáival, kávézóba és étterembe is magával viszi négylábú barátját, nem beszélve a rengeteg további szabadtéri programról. Íme 5 fontos dolog, amit mindenképp tarts szem előtt, ha újdonsült gazdi vagy. Kutya etikett, nem csak újdonsült gazdiknak.

Kutya etikett

1. Alapszabály, amit minden újdonsült gazdinak szem előtt kell tartania, póráz

Sokszor halljuk azt a mondatot séta közben, hogy a póráz nélkül sétáló kutyás gazdi kijelenti, hogy nem bánt a kutya. Minden kutyatartó saját maga vállal felelősséget kisállatáért. Tapasztaltabb kutyások, alapvetően fel tudják mérni, hogy saját bundás barátjuk mennyire veszélyes más kutyákra. Azonban közterületen (a futtatásra kijelölt területeken kívül) minden kutyatartónak kötelessége kutyáját pórázon tartani.

2. Szedjük össze kutyánk végtermékét

Amikor kutyagazdikká válunk, akkor sok új dologgal szembesülünk. Ilyen például az a szabály is, mely a gördülékeny, közös együttélésben talán az egyik legfontosabb. Nemcsak újdonsült gazdiknak, de minden utcán közlekedő számára. Hiszen nincs bosszantóbb annál, mint amikor az ember kutyaürülékbe lép, ráadásul a fel nem szedett végtermék egészségügyi veszélyeket is rejt magában. Rengeteg parazita (például a giardia) terjed az utcán hagyott széklet által, nem kevés gondot okozva a többi gazdának. Mindemellett a szennyezett környezet visszataszító és rontja az életminőséget is. Érdemes inkább zöldfelületen, vagy erre kijelölt helyen sétáltatni a kutyákat, azonban ennek hiánya esetén se engedjük nekik, hogy az autókat, vagy a házak falait ’megtiszteljék’.

3. Mielőtt az ismerkedést engedjük, kérdezzük meg a másik felet

Gyakran lehet látni pórázon összeszagoló, majd játékosan összegabalyodó, vagy egymásnak támadó kutyákat. A kellemetlen szituációk nagy része elkerülhető lenne pár alapszabály betartásával. Mindig kérdezzük meg embertársunkat, hogy odaengedhetjük-e a kutyánkat a másik ebhez, vagy emberhez! Bár felesleges óvintézkedésnek tűnhet, de sosem tudhatjuk, hogy a másik kutya nem fél-e a többiektől.

4. Ismerkedés szabályai


A pórázon történő ismerkedéseket érdemes kerülni, inkább keressünk egy olyan helyet, ahol nyugodt szívvel elengedhetjük kedvenceinket játszani. A pórázon levő kutyák gyakran hamarabb reagálnak rosszul egy-egy helyzetben, mivel úgy érzik, hogy a póráz által megszűnt minden menekülési lehetőségük. A gazdák néha még meg is nehezítik számukra ezt a helyzetet, amikor udvariasságból belekényszerítik az ismerkedésbe az amúgy távolodni szándékozó kutyát. Ha azt látjuk kedvencünkön, hogy nem akar a másikkal közelebbi kapcsolatba kerülni, ne erőltessük.

Mit árul el a kutya viselkedése?


Ezt a témát érdemesebb egy hosszabb tanulmányban kifejteni, de van néhány jel, melyeket mi is megfigyelhetünk a kisállatunk viselkedése során. A kutya tettei sokat elárulnak a hangulatáról. És bár lehet, hogy nem beszéljük folyékonyan a kutya nyelvét – nem beszélve arról, hogy mit jelent, ha nyáladzik, vagy nem néz a kutya a másik ebre? Meg kell tanulnunk értelmezni a kutya viselkedését. Séta közben is érdemes megkérdezni a másik kutya gazdáját, ha meg szeretnénk simogatni az idegen kutyát. Vannak, akik nem szeretik, ha az állataikat simogatják és vannak olyan kutyák is, akik feszültté válnak az idegen kéz érintésétől. Ahogy mi, emberek se vagyunk ugyanolyan könnyen barátkozóak, úgy a kutyák se egyformák ebből a szempontból.

5. Veszélyek, melyeket fel kell mérnünk újdonsült gazdiként

Ahogy az előző bekezdésekben írtuk, számtalan szabály vonatkozik ránk, gazdikra, és kisállatunkra, de még nem ejtettünk szót a felelősségről. Ha két kutya találkozik, akkor nem tudhatod, hogy milyen állapotban van a másik ismeretlen eb. Amellett lehet beteg, vagy állhat tréning alatt is, ami befolyásolja a viselkedését. Embertársaink kapcsán is előfordulhat, hogy nem kutyabarátok, esetleg az adott pillanatban éppen nem szeretnének beszélgetni vagy ismerkedni. Már korábban beszéltünk a felelős állattartásról, de ezek a szabályok éppúgy a felelő állattartók ismérvei, mint a fent említett íratlan szabályok, melyekre érdemes odafigyelni.

 

Biológus, kutyakiképző
A Best Dog Kutyaközpont oktatójaként dolgozom, emellett a doktori kutatásom kapcsán a kutya és az ember kapcsolatának sajátosságait vizsgálom. Két kutya boldog tulajdonosa vagyok, akikkel sokat sportolunk és járjuk a világot.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal