Loading...
Vemhes kutya viselkedése

Vemhes kutya viselkedése, táplálása: mire kell figyelned?

A vemhes kutya egészségének megőrzése kihívásokkal teli feladat. Hogyan gondozd, mire kell odafigyelni? Tippek tanácsok következnek.

A vemhesség a kutyák számára is egyedülálló, igazán csodálatos, ám egyúttal bizony kihívásoktól sem mentes időszak. A vemhes kutya és a születendő kölykök egészsége miatt is fontos, hogy ilyenkor tudatosabban foglalkozz a kedvenceddel. Ez a cikk ebben nyújt neked hasznos tanácsokat.

Meddig vemhes a kutya?

A kutyák vemhessége átlagosan 63 nap, de ennél rövidebb vagy hosszabb ideig is tarthat - tipikusan 58-68 nap között van. Hivatalosan a tüszőrepedés (vagyis ovuláció) időpontjától számítandó a vemhesség, de mivel ez a párosodás utáni napokban is történhet, ezért az ellés akár az ez utáni 70. napra is eshet.

Kis testű kutyusok vemhessége

Nagyon kis testű kutyusok vemhessége 4-5 nappal rövidebb lehet, egy magzat esetén pedig akár 5-7 nappal is meghosszabbodhat ez az időszak. Az állatorvos vizsgálatokkal - például vérvétellel, ultrahanggal - pontosabban meg tudja határozni, hogy hol tart a vemhesség és mikorra várható az ellés.

Hány kölyköt szülhet egy kutya?

A kölykök száma jellemzően 1 és 12 között ingadozik. Ha minden fajtát számba veszünk, az átlagos szám 5-6 kiskutya. A kisebb testű fajtáknál kevesebb kölyök születik (előfordulhat, hogy csak egyetlen egy), míg a nagyobb testűeknél akár 15 is világra jöhet. A kiskutyák várható számára emellett az egészségi állapot, az életkor, illetve a táplálás minősége és mennyisége is hatással van.

Vemhes kutya viselkedése

Honnan lehet tudni, hogy a kutya vemhes?

Vemhesség jelei az első hónapban: étvágy növekedése, mellbimbók enyhe, megnagyobbodása, a kutya ragaszkodóbbá válik, átlátszó hüvelyváladék (4. hét körül), csökkenő fizikai aktivitás, "reggeli rosszullét"

Vemhesség jelei a második hónapban:, észrevehetően nagyobb étvágy, 20-50%-os testsúlynövekedés, gyakori vizelés, viselkedésbeli változások, átlátszó, szagtalan hüvelyváladék, megnagyobbodott, kemény has (kb. 45-50. nap), csökkenő étvágy (kb. 45. nap), a kölykök jól látható mozgása (kb. 50. nap).

Mikor kezd el nőni a vemhes kutya hasa?

A kutya vemhesség jelei közül a legkönnyebben észrevehetőek egyértelműen a fizikai változások, ezen belül is a súlygyarapodás és a has növekedése. A vemhes kutyák hasa csak eléggé későn, nagyjából a 40. nap után kezd el észrevehetően nagyobbá válni. Ezután folyamatosan növekszik, kb. három héten át - valamint a mellbimbói is sötétebbé és nagyobbá válnak ez idő tájt.

Mik a kutyánál az ellés jelei?

A vemhes kutya a harmadik hónap elejére készen áll az ellésre. A kölyökkutyák fejlődése majdnem teljesen befejeződik az 58. nap körül és a vemhesség utolsó napjaiban a derékbőség leszűkül, mert a kölykök átkerülnek a szülőcsatornába.

A vemhesség végén az anya nyugtalanná válik, kapar, keresi azt a helyet, ahol nyugalomban és biztonságban érzi magát. Felléphet étvágytalanság, hányás is. 12-24 órával a szülés megindulása előtt a testhőmérséklet nagyjából 1 Celsius fokkal lecsökken.

Vemhes kutya viselkedése

A vemhes kutya táplálása és gondozása: 6+ 1 dolog, amit mindenképp tudnod kell

Több táplálék

Az 5. és 6. héten 10-20%-kal több eledelt adj a vemhes kutyusodnak, majd a 6., 7., 8. és 9. héten ezt további 10-20%-kal emeld meg. A vemhesség utolsó harmadában növeld az etetések számát, akár napi 4-5-re, ezzel kímélve az anya bélműködését, melyet a növekvő vehem amúgy is megterhel.

Fontos a testmozgás

A testmozgás vemhesség alatt is nagyon fontos! Vidd el a kutyádat rövidebb, de rendszeres sétákra, napi 3-5 alkalommal is, ha lehetséges. A meredek emelkedők, az intenzív fizikai aktivitás, a magasra ugrás, a más kutyákkal történő durvább játék és a kutyaiskola viszont kerülendő.

Oltások

Ideális esetben még párzás előtt meg kell kapnia az anyának minden fontos oltást, hiszen a kölykök immunitása az anyatejjel kapott ellenanyagok révén alakul ki. Vemhesség alatt nem javasolt oltatni, csak nagyon indokolt esetben, és akkor is csak elölt vírust tartalmazó vakcinával.

Nyugalom

Ahogy kutyusod pocakja egyre csak növekszik, úgy válhat ő is egyre fáradtabbá, szomjasabbá és ingerlékenyebbé. Gondoskodj arról, hogy legyen egy nyugodt, elvonulós helye is, ahol senki sem zavarja és semmilyen stresszhatás nem éri.

Lépcsőn való közlekedés

Az előrehaladottan vemhes kutya általában nem hajlandó a lépcsőn lemenni. Ennek oka, hogy a méh a zsigerekre és a rekeszre jelentős nyomást fejt ki, ami a légzést és mozgást is megnehezíti. Óvatosan emeld fel, és vidd le a lépcsőn!

Bolha- és féregírtás

A bolha- és féregírtás ilyenkor sem hagyható el! De fontos, hogy kizárólag az állatorvos által felírt készítményt használd erre a célra, hiszen nem minden gyógyszer alkalmazható vemhesség ideje alatt.

Vitaminok, kiegészítők a vemhes kutya részére

A vemhes kutyáknak nemcsak kalóriából, hanem vitaminokból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból is többre van szüksége. A Petamin Vemhesség-szoptatás idejére csomag komplex módon támogatja a vemhes és szoptató kedvencek szervezetét, és így a kölykök egészségét is. A Petamin Vemhesség-szoptatás idejére csomag A-, D- és E-vitamint, szerves kalciumot és foszfort, a bélflórát, emésztést és immunrendszert támogató probiotikum komplexet, valamint omega-3 és -6 zsírsavakban gazdag norvég lazacolajat tartalmaz. Erről a készítményről még többet ezen a linken olvashatsz.

Forrás 1

Forrás 2

Forrás 3

Forrás 4

Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal