Loading...
Szőrlabda macskáknál

A szőrlabda kialakulása, veszélyei - erre figyelj a macskádnál!

A szőrlabda kialakulása, és okai. Mikor jelent veszélyt cicánkra? erre figyelj a macskádnál! Tippek és tanácsok.

A cicád éppen békésen, összegömbölyödve pihen a vadonatúj szőnyegeden. Hirtelen felkel, máris teljesen éber és láthatóan valami baja van. Leguggol, előre nyújtja a nyakát, néhány másodpercig fájdalmasan erőlködik, köhög és öklendezik. Egyszer csak megkönnyebbül, mert valami egészen ijesztőt hányt ki – egyenesen a nemrég vásárolt szőnyegre. Ez az ijesztő valami nem más, mint egy trichobezoar – nedves, megemésztetlen szőrcsomó, epével és egyéb emésztőnedvekkel keveredve –, köznyelven csak szőrlabda, szőrgolyó vagy szőrgombóc.

Szőrlabda kialakulása macskáknál

Mi az a szőrlabda?

Neve ellenére csak ritkán gömbölyű, általában vékony és hengerszerű. Inkább szivarhoz hasonlít, hosszúkás alakja a szűk nyelőcsőnek köszönhető, amelyen keresztül megteszi kalandos útját a macska gyomrától a külvilágig. A szőrlabdák mérete igen változó. Általában kb. 2,5-3 cm hosszúak, de a 10-12 cm hosszú, 2,5 cm vastag példányok sem nevezhetőek ritkának. Első látásra a szőrlabda székletnek is tűnhet, de ha elég bátor vagy és közelebbről is megvizsgálod, észreveheted, hogy nem igazán büdös, csak enyhén kellemetlen a szaga. A színe pedig megegyezik a macskád szőrének a színével.

Hogyan alakulnak ki a szőrlabdák?

A házi macskák napjaik 30-50%-át tisztálkodással töltik. Ez egészséges tevékenységnek számít, hiszen egyrészt így tartják magukat tisztán, másrészt nyugtatólag is hat rájuk. A nyelvükön található apró, kampószerű papillák miatt sok laza szőrt is lenyelnek eközben. A szőr keratinből épül fel, egy olyan fehérjéből, amit az emlősök nem képesek megemészteni, éppen ezért a lenyelt szőr érintetlenül végighalad a macska emésztőrendszerén, majd távozik a széklettel. Ez teljesen normális, a macskák emésztőrendszere alkalmazkodott ehhez.

Mennyi szőrlabda számít normálisnak?

Nem egyszerű feladat pontos adatot mondani a szőrlabdák normális számára, gyakoriságára vonatkozóan. A szakértők, állatorvosok között sincs teljes egyetértés e tekintetben. Egyesek szerint egy egészséges macska hetente vagy kéthetente felöklendezhet egy szőrlabdát. Mások szerint még a hosszú szőrű fajtáknál sem szabad évente 1-2 szőrlabdánál többnek kialakulnia.

Mi okozhatja a túlzott szőrlabdaképződést?

A szőrlabdák gyakori képződése utalhat arra, hogy probléma van a macska emésztőrendszerének motilitásával, vagyis mozgásképességével. A csökkent motilitás hatására az étel és a folyadék nem halad előre a belekben megfelelően, emiatt az emésztés zavart szenved.

A megfelelő motilitás

Ez a bélflóra egyensúlya miatt is fontos, hiszen segít a kórokozókat, rossz baktériumokat minél előbb eltávolítani a macska szervezetéből. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, károsodhat a tápanyagok felszívódása. A bélflóra és a motilitás között azonban oda-vissza kölcsönös a kapcsolat: ha csökken a jótékony baktériumok száma és növekszik az ártalmas baktériumoké, az gyulladásos bélbetegséghez is vezethet, a krónikus gyulladás pedig jelentősen rontja a motilitást.

Mit tehetsz a szőrlabda kialakulása ellen?

Macskád egészséges emésztését legjobban teljes értékű, kiegyensúlyozott étrenddel tudod segíteni. Mivel a macskák úgynevezett obligát húsevők, ezért az ideális étrend számukra kb. 80%-ban állati eredetű fehérjéből és 20%-ban zsírból áll, szénhidrátokra pedig nincs igazán szükségük. Az egészséges étrend mellett prebiotikumokat és probiotikumokat tartalmazó táplálékkiegészítőkkel is támogathatod a macskád emésztőrendszerét.

Okok, amikre érdemes odafigyelni

Előfordulhat, hogy a sok szőrlabda felöklendezésének oka a macska túlzott mértékű tisztálkodása. Ez lehet a szorongás jele (pl. hirtelen környezetváltozás miatt), de utalhat viszketést okozó allergiára, ételérzékenységre vagy bőrproblémára is. A macskák néha erősen nyalogatják a fájó testrészeket vagy területeket is. Ha úgy gondolod, hogy a macskád túl sokat vagy túl erősen tisztálkodik, akkor konzultálj az állatorvosoddal.

Jelenthetnek-e veszélyt a szőrlabdák?

Ha a szőrlabda elakad valahol az emésztőrendszerben, akár életveszélyes elzáródást is okozhat. A bélelzáródás sürgős sebészeti beavatkozást igénylő probléma, ezért ha a macskádon ezen tünetek valamelyikét veszed észre, azonnal keresd fel az állatorvosodat.

Szőrlabda tünetei

Soksor megijed a gazdi, ha hasonló tüneteket produkál házi kedvence. Kiemelten fontos szőrlabdára gyanakodni, ha ismétlődő, eredménytelen öklendezés, levertség, étvágytalanság, székrekedés vagy hasmenés kínozza kisállatunkat. Fontos tudni, hogy a köhögés hátterében nem csak szőrlabda állhat!

Mit tehetsz a szőrlabdák megelőzése érdekében?

Szoktasd hozzá a macskádat a rendszeres, napi fésüléshez. Ez segít eltávolítani a laza szőrt, és különösen hasznos a hosszú szőrű fajták esetében. Napi egy vagy kettő nagy étkezés helyett adj naponta többször, kisebb adagokat a macskádnak. Ez segít megelőzni a szőr emésztőrendszerben történő összegyűlését. Próbálj ki olyan tápot, amelyet speciálisan a szőrlabdaképződés csökkentésére, illetve a lenyelt szőrszálak távozásának elősegítésére alakítottak ki. Ne adj a macskádnak semmilyen hashajtót, anélkül hogy konzultálnál előtte az állatorvosoddal.

Forrás

Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Petamin Facebook oldal Petamin Instagram oldal