Loading...

Miért nyávog a macska? Ezek lehetnek az okai!

A kutyák ebből a szempontból (is) jóval kiismerhetőbbek, elvégre, ha ugatnak, annak általában elég egyértelmű oka van. A nyávogás a macskáknál azonban teljesen más, és sokszor a gazdáknak fogalmuk sincs, most épp mit szeretnének a tudtukra adni. Összeszedtük most a nyávogás leggyakoribb okait, hogy könnyebben megértsd kedvenced!Éhes? Szomjas? Álmos? Nyűgös? WC-re kell mennie? Vagy egyszerűen csak nyávogós kedve van? Miért nyávog a macska?

A cicákra nem véletlenül mondják sokszor, hogy kiszámíthatatlanok, ez azonban még nem jelenti azt, hogy a nyávogásukkal nem kell foglalkozni.Elvégre az esetek nagy részében tényleg van valami konkrét oka annak, hogy elkezdenek velünk „beszélgetni”.

miért nyávog a macska

Íme, a 9 leggyakoribb ok, miért nyávog a macska!

1. A „Figyelj rám!” nyávogás

A macskák ösztöne a nyávogásra a születésnél kialakul, hiszen mivel ilyenkor még nem látnak, ez az egyetlen módszerük, hogy magukra vonják édesanyjuk figyelmét. Ahogy felnőnek, úgy az ösztön is átalakul, ám a nyávogás tárgya sokszor megmarad: figyelemre éhesek, és ezt így akarják tudatni. Érdekesség, hogy a macskák egymásnak szinte sosem nyávognak, kizárólag akkor használják ezt a kommunikációt, ha egy emberrel akarnak „beszélgetni”.

2. Az „Engedj ki” nyávogás

Ez a szobacicáknál nem létező ok, a természetet rendszeresen járó macskáknál azonban gyakori indok lehet a nyávogásra. Ha az ajtó, ablak közelében csinálják, akkor azzal arra céloznak, szeretnének kicsit „világgá menni”.

3. Az éjszakai nyávogás

A macskatulajok egyik leggyakoribb problémája, hogy a cicájuk az éjszaka kellős közepén kezd koncertezni. Ennek nagyon egyszerű oka van: a macskák átlagosan 16 órát alszanak egy nap, és inkább éjszaka szeretnek ébren lenni. Ez a nyávogás tehát leginkább azt jelenti: „Gyere játszani!” Ne szépítsük, az időzítés nem a legnagyobb erényük…

4. Az „Adj enni, de azonnal!” nyávogás

Ezt a nyávogást garantáltan ismeri minden macskatulajdonos, és túlságosan nem is kell magyarázni.

5. A „Baj van!” nyávogás

A fenti példák általában mind játékosságot, vagy valami más, általános igényt jeleztek, ez a nyávogás azonban teljesen más, és tónusából fel is lehet ismerni villámgyorsan. Ezzel üzen ugyanis nekünk kedvencünk: baj van! Hogy pontosan mi, azt talán ő sem tudja, csak azt, hogy valami fáj. A többit már nekünk kell kitalálnunk!

6. A „Hello!” nyávogás

Ezt viszonylag kevesen ismerik, mivel viszonylag kevés macska csinálja. Ez tulajdonképpen egy üdvözlésforma, amit a cicák akkor használnak, mikor hosszabb idő után meglátják újra gazdájukat. Szóval, ha elkezd nyávogni a macskánk, mikor belépünk az ajtón, azt vegyük bóknak!

7. Az ideges nyávogás

Ha hosszú, elnyújtott nyávogással találkozunk, kezdjünk el gyanakodni, hogy valami nincs rendben. Ez azért más, mint a „Baj van!” nyávogás, mert itt nem azt jelzi a macska, hogy fáj valami, sokkal inkább azt, hogy ideges valamiért.

8. A „Hé!” nyávogás

A rövid, kimondottan magas tónusú nyávogást akkor hallhatjuk, ha valami olyat csinálunk, ami a macskánknak nem tetszik. Például ha véletlenül nem vesszük észre a szobában sétálás közben, és meglökjük, vagy esetleg rálépünk. Így szól kedvencünk, hogy legyünk óvatosabbak.

9. Az ösztönnyávogás

Ha a macska például az ablakban ül, szeme egy pontra fókuszál, a feneke pedig elindul az égbe, tudhatjuk, ösztönnyávogással van dolgunk. Ez egy olyan jelzés, ami automatikusan „kapcsol be” az ösztönökkel együtt, például, ha „vadászüzemmódba” áll kedvencünk egy madarat látva.

FORRÁS

Az évek folyamán már számos kutyám és cicám is volt – egytől egyig életem fontos részei. A tudományos, bizonyítékon alapuló megközelítés elkötelezett híve vagyok, ami cikkeimben is tükröződik. Szeretném megalapozott, hasznos tanácsokkal segíteni a kutya- és cicagazdikat.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!